Αλλεργική Ρινίτιδα και Ιατρικός Βελονισμός

Αλλεργική Ρινίτιδα και Βελονισμός: Τι είναι η Αλλεργική Ρινίτιδα

Η Αλλεργική Ρινίτιδα (ΑΡ) είναι μια διαδεδομένη ρινική αντίδραση υπερευαισθησίας στα κοινά αλλεργιογόνα, συμπεριλαμβανομένων των ακάρεων, της οικιακής σκόνης και της γύρης από χόρτα, δέντρα και ζιζάνια.

Η Αλλεργική Ρινίτιδα (ΑΡ) χαρακτηρίζεται από κνησμό, φτέρνισμα και ρινική συμφόρηση ενόσω εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως,  αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται. Αν και δεν είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, μπορεί να σχετίζεται με πολλές συνοσηρότητες (π.χ. άσθμα) και επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητα στην εργασία.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, επί του παρόντος, για τη διαχείριση της Αλλεργικής Ρινίτιδας περιλαμβάνουν αντιισταμινικά, κορτικοστεροειδή, αντιλευκοτριίνες, αντιχολινεργικά και σταθεροποιητές μαστοκυττάρων.

Λόγω αναποτελεσματικών φαρμάκων ή σημαντικών παρενεργειών,  πολλοί είναι οι  ασθενείς με Αλλεργική Ρινίτιδα που αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της. Μια ενδιαφέρουσα έρευνα έδειξε ότι η Αλλεργική Ρινίτιδα είναι η αλλεργική κατάσταση που αντιμετωπίζεται συνήθως και με μεθόδους συμπληρωματικής ιατρικής ενώ από αυτές τις μεθόδους  ο Βελονισμός φαίνεται να χρησιμοποιείται συχνότερα.

Αλλεργική Ρινίτιδα και Βελονισμός: To οικονομικό βάρος της

Μια οικονομική έρευνα έδειξε ότι μια οικογένεια ασθενών με Αλλεργική Ρινίτιδα ξοδεύει αρκετά  χρήματα για το κόστος των φαρμάκων και την υγειονομική περίθαλψη. Τα επιπλέον αυτά έξοδα αυξάνουν την οικονομική επιβάρυνση για την οικογένεια. Εν τω μεταξύ, η Aλλεργική Ρινίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο άλλων ασθενειών όπως κεφαλαλγία, σύνδρομο βήχα στους άνω αεραγωγούς, χρόνια παραρρινοκολπίτιδα και άσθμα. Η Αλλεργική Ρινίτιδα είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη του άσθματος. Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ, το 78% των ασθενών με άσθμα πάσχουν κι από Αλλεργική Ρινίτιδα.

Αλλεργική Ρινίτιδα και Βελονισμός: Ποια η δράση του Ιατρικού Βελονισμού

Αλλεργική Ρινίτιδα και Βελονισμός - velonismos-iatrikos.gr
Αλλεργική Ρινίτιδα και Βελονισμός – velonismos-iatrikos.gr

Σύμφωνα με Ελεγχόμενες Κλινικές Δοκιμές, μετά από πραγματοποίηση συνεδριών Βελονισμού σε άτομα με Αλλεργική Ρινίτιδα, τα συμπτώματα του φτερνίσματος και του κνησμού των αυτιών και του ουρανίσκου όπως και της ρινικής συμφόρησης ήταν σημαντικά λιγότερο σοβαρά. Η Αλλεργική Ρινίτιδα περιλαμβάνει αλλεργική φλεγμονώδη αντίδραση και αντίδραση υπερευαισθησίας με τη μεσολάβηση του αντισώματος IgE. Υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των φλεγμονωδών κυττάρων, κυτταροκινών που απελευθερώνονται από αυτά τα κύτταρα, προ φλεγμονώδη νευροπεπτίδια και νευροτροφίνες. Ειδικότερα, οι νευρικές απολήξεις εκτίθενται μετά την έκθεση της ακεραιότητας του ρινικού επιθηλίου, γεγονός που οδηγεί στην απελευθέρωση πεπτιδίου που σχετίζεται με το γονίδιο της ουσίας P και άλλων ουσιών που οδηγούν σε έναν  ‘’καταρράκτη’’ φλεγμονής.

Η χρήση του Ιατρικού Βελονισμού για την Αλλεργική Ρινίτιδα στη κλινική πράξη προτείνεται ως αποτελεσματική θεραπεία σε πρόσφατα δημοσιευμένες  οδηγίες του American Academy of Otolaryngology – Head and Neck Surgery. Η σύγχρονη αντίληψη είναι ότι η ανακούφιση των συμπτωμάτων της Αλλεργικής Ρινίτιδας σχετίζεται με τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα του Βελονισμού.

Τα αντιφλεγμονώδη αυτά οφέλη σχετίζονται με πολλές μεταβολικές οδούς όπως τον άξονα υποθαλάμου υπόφυσης επινεφριδίων, τις οδούς του συμπαθητικού αυτόνομου νευρικού συστήματος και τις συμπαθητικές χολινεργικές οδούς.

Άλλο σημαντικό όφελος του Βελονισμού, όταν ασκείται από εξειδικευμένους Ιατρούς – Βελονιστές,  είναι η αντι-ισταμινική του δράση καθώς ρυθμίζει την μείωση των προ φλεγμονωδών κυτταροκινών και των προ φλεγμονωδών νευροπεπτιδίων.

Αλλεργική Ρινίτιδα και Βελονισμός: Mπορώ να ανακουφιστώ με συνεδρίες Ιατρικού Βελονισμού;

Η Αλλεργική Ρινίτιδα αν και δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως επί του παρόντος, μέσω  μιας ολοκληρωμένης πρόληψης και αγωγής τα συμπτώματα των ασθενών μπορούν να ελεγχθούν σε ικανοποιητικό βαθμό  και η ποιότητα ζωής τους βελτιώνεται σημαντικά. Η αντιμετώπιση της Αλλεργικής Ρινίτιδας περιλαμβάνει τον έλεγχο έκθεσης σε αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος, τη φαρμακευτική αγωγή και την ανοσοθεραπεία. Οι αντιαλλεργικές κρέμες είναι δυνατόν να μειώσουν σημαντικά τα ρινικά συμπτώματα και να βελτιώσουν  την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με Aλλεργική Ρινίτιδα. Τα ρινικά γλυκοκορτικοειδή είναι σήμερα τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της Αλλεργικής Ρινίτιδας.

Επίσης, υπάρχουν Κινεζικές συνταγές βοτάνων που έχουν αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις, και ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις που είναι αποτελεσματικές και  ασφαλείς στη βελτίωση των ρινικών συμπτωμάτων πολυετούς και επίμονης Aλλεργικής Ρινίτιδας  σε συνδυασμό με συνεδρίες Βελονισμού.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο Βελονισμός είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος θεραπείας για την Αλλεργική Ρινίτιδα, όταν ασκείται από έναν έμπειρο Ιατρό -Βελονιστή, και μπορεί ακόμη και να είναι ανώτερη από τη συνήθη φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, ο συνδυασμός Βελονισμού και συνήθους φαρμακευτικής αγωγής ή/και παραδοσιακών Κινεζικών συνταγών με βότανα  συνδέεται με στατιστικά ευεργετική κλινική έκβαση.

Αλλεργική Ρινίτιδα και Βελονισμός: Κλινική επάρκεια του Ιατρικού Bελονισμού

Μια Πολυκεντρική Τυχαιοποιημένη Μελέτη (ACUSAR: Acupuncture in Seasonal Allergic Rhinitis) διαπίστωσε στατιστικά σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων Αλλεργικής Ρινίτιδας και της ποιότητας ζωής σε ασθενείς που έκαναν Βελονισμό σε σύγκριση με συμβατική θεραπεία με αντιισταμινικά ή “ψεύτικο” βελονισμό (sham acupuncture)

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) – Βελονισμός – Αλλεργική Ρινίτιδα

Η Αλλεργική Ρινίτιδα συμπεριλαμβάνεται στις πρώτες θέσεις της λίστας παθήσεων και διαταραχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) στις οποίες ο Βελονισμός μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα. (W.H.O. –  ACUPUNCTURE: REVIEW AND ANALYSIS OF REPORTS ON CONTROLLED CLINICAL TRIALS Chapter 3: Diseases, symptoms or conditions for which acupuncture has been proved— through controlled trials—to be an effective treatment).

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα