Αυχενικό Σύνδρομο & Ιατρικός Βελονισμός

Αυχενικό Σύνδρομο-Θεραπεία με Βελονισμό-velonismos-iatrikos.gr

Αυχενικό Σύνδρομο

Αυχενικό Σύνδρομο: Τι είναι;

 Αυχενικό Σύνδρομο,  με τον όρο αυτόν εννοούμε μια σειρά κλινικών ενοχλήσεων και συμπτωμάτων που ανησυχούν τον ασθενή είτε λόγω της χρονικής διάρκειας τους (συχνά είναι χρόνια) είτε λόγω της έντασης τους και της ποικιλομορφίας τους.

Καθώς αυτός ο όρος όμως δεν υποδηλώνει την αιτιολογία του προβλήματος, για να επιτύχουμε μια αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση πρέπει πρωταρχικά να γίνει διαφορική διάγνωση των  αιτιών που προκαλούν το Αυχενικό Σύνδρομο.    Το Αυχενικό Σύνδρομο αποτελεί ένα από τα πλέον συχνά αίτια πόνου που οδηγούν τον ασθενή στον γιατρό για βοήθεια (σχεδόν το 10 % του πληθυσμού).

Αυχενικό Σύνδρομο: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από πόνο στον αυχένα  που μπορεί να αντανακλά είτε στο κρανίο (Αυχενογενής Κεφαλαλγία) είτε στον ωμο-βραχίονα – άκρα χείρα (Αυχενοβραχιόνιο Σύνδρομο).

Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από λίγες ημέρες ως και  εβδομάδες ή μήνες. Ο ασθενής μπορεί να αναφέρει πόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ανατομικών κινήσεων, πόνο στην ηρεμία ή  το βράδυ με συνέπεια την αϋπνία.

Εκτός από τον πόνο, ο ασθενής μπορεί να παραπονεθεί για:

  • ζάλη
  • ίλιγγο
  • πονοκέφαλο
  • απώλεια της ισορροπίας
  • μούδιασμα
  • αίσθηση βάρους
  • περιορισμό του εύρους της κινητικότητας της άρθρωσης
  • μυϊκή αδυναμία και μυϊκούς σπασμούς
  • ευαισθησία στην αυχενική περιοχή
  • σπαστικότητα των κάτω άκρων
  • κόπωση που συν τω χρόνω επιδεινώνεται λόγω της αποφυγής κίνησης εξ αιτίας του πόνου που αυτή προκαλεί

Η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι από μέτρια ως πολύ έντονη και η διάρκεια  τους από ημέρες ως και μήνες.

Αυχενικό Σύνδρομο: Αίτια

     1. Αλλοιώσεις των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες αλλά πρωτίστως στις μεγαλύτερες ηλικίες.  Σε ολόκληρη την σπονδυλική στήλη ανάμεσα στους σπονδύλους υπάρχουν οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι οι οποίοι λειτουργούν ως αντικραδασμικό σύστημα αλλά και  προστατευτικό του  νωτιαίου μυελού και των νεύρων.

Συχνά παρατηρείται  κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου στον αυχένα  που συνήθως δημιουργείται:

  • από παρατεταμένα μικρά φορτία που ασκούνται επί του αυχένος.
  • από πολύ μεγάλο φορτίο με απότομη εφαρμογή μεγάλων δυνάμεων όπως σε τροχαίο ατύχημα, σε αθλητικές κακώσεις ή από προσπάθεια στήριξης φορτίου στο κεφάλι ή στον αυχένα. Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου  μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα και Αυχενική Μυελοπάθεια.

Μετά την ηλικία των 40 ετών, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος χάνει σταδιακά το ύψος του με αποτέλεσμα ο χώρος μεταξύ των  σπονδύλων να ελαττώνεται οπότε δημιουργούνται  συνθήκες ανάπτυξης οστεοφύτων -”αλάτων”- και σπονδυλαρθρίτιδας προκαλώντας  αυχεναλγία, ή κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

     2. Τα μυϊκά αίτια αποτελούν τη συχνότερη αιτία αυχεναλγίας στους νέους.   Η πολύωρη λάθος στάση της κεφαλής και του αυχένα – όπως συμβαίνει όταν το άτομο είναι  συνεχώς προσκολλημένο στον υπολογιστή ή στο κινητό τηλέφωνο – αποτελεί την κύρια αιτία ανάπτυξης μυϊκών σπασμών των μυών του αυχένα (τραπεζοειδείς μύες, βραχείς παρασπονδυλικούς μύες ) προκαλώντας ευθειασμό της αυχενικής μοίρας και απώλεια  της φυσιολογικής θέσης λόρδωσης του αυχένα, έχοντας συνήθως ως αποτέλεσμα την πρόκληση πόνου  με  χρόνιο χαρακτήρα.

Σε αυτήν την ομάδα αιτιών  ανήκει   και το Ραιβόκρανο (αυχενική δυστονία), δηλαδή σύνδρομο στο οποίο  παρατηρείται έντονος σπασμός του στερνοκλειδομαστοειδούς μυ από τη μία μόνον μεριά του αυχένα, καθιστώντας αδύνατον στον  ασθενή να στρέψει το κεφάλι .  Συνήθως  είναι παροδικό και με κατάλληλη αντιμετώπιση  και Ιατρικό Βελονισμό υποχωρεί  σύντομα σε μερικές ημέρες.

     3. Σε κάποιες περιπτώσεις, υποβόσκει κάποια σοβαρή πάθηση όπως αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ρευματικά νοσήματα, διάφορες κακοήθειες και σπανίως λοιμώξεις. Επίσης, ο πόνος στην περιοχή μπορεί να οφείλεται σε άλλες αιτίες όπως αντανάκλαση του πόνου λόγω προβλημάτων στο θώρακα (πνευμονικών ή καρδιακών ) ή άλλων παθήσεων, όπως η ημικρανία και οι παθήσεις του λαβυρίνθου.

Ασθενείς με ελάχιστα ευρήματα στις εξετάσεις μπορεί να παρουσιάσουν έντονη κλινική εικόνα ενώ πολλάκις ασθενείς με έντονα ευρήματα παρουσιάζουν ελαφρύτερη κλινική εικόνα από το αναμενόμενο.

Κρίνεται απαραίτητο κάθε ασθενής, ανάλογα με  την περίπτωση, να  διερευνηθεί  εργαστηριακά δηλαδή ακτινολογικά, τομογραφικά ή με μαγνητικές, υπερηχογραφήματα, ηλεκτρομυογραφήματα, αιματολογικές εξετάσεις και καλή κλινική εξέταση ώστε να εξακριβωθεί  ότι δεν υπάρχει άλλη αιτία (κάταγμα – δισκοκήλη).

Αυχενικό Σύνδρομο: Αντιμετώπιση

Τα θεραπευτικά μέσα είναι:

  • Φαρμακευτική αγωγή με χρήση αντιφλεγμονωδών, μυοχαλαρωτικών και παυσίπονων σκευασμάτων.
  • Φυσιοθεραπεία.
  • Χειρουργική αντιμετώπιση.
  • Μια εξαιρετική θεραπευτική επιλογή αποτελεί ο Ιατρικός Βελονισμός, ο οποίος ασκείται μόνο από εξειδικευμένους ιατρούς, είναι ανώδυνος, παντελώς ακίνδυνος και ασφαλής.

Χρησιμοποιούνται βελόνες μιας χρήσεως- και πρέπει να τονισθεί ότι μπορεί να συνυπάρξει με κάθε είδους θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής.

Ο Ιατρικός Βελονισμός μπορεί να βοηθήσει:

  • Στις πιο απλές περιπτώσεις, είτε οξείες είτε χρόνιες, διότι συντομεύει τον χρόνο ανάρρωσης, ανακουφίζοντας τον ασθενή  τόσο  μέσω της αναλγησίας όσο και με την βελτίωση / αποκατάσταση της κινητικότητας που επιτυγχάνει με την μυοχαλάρωση.
  • Και στις πιο δύσκολες καταστάσεις όπου ο Ιατρικός Βελονισμός αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στην θεραπευτική φαρέτρα μας.

Μέσω της μελέτης όλων των διαθέσιμων στοιχείων  δημιουργούμε ένα Εξατομικευμένο Πρωτόκολλο Βελονισμού με στοχευμένο συνδυασμό βελονιστικών σημείων. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 30 λεπτά ενώ ο αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών κυμαίνεται από 6 έως 12 ανάλογα με την φύση του προβλήματος και την χρονιότητα.

ΑΜΕΣΩΣ μετά την πρώτη συνεδρία εφαρμόζεται Ωτοβελονισμός με ημιμόνιμες βελόνες με σκοπό την συντήρηση και αύξηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Πρόκειται για μια μέθοδο που χρησιμοποιείται εδώ και 2.500 χρόνια προφέροντας:

  • Ανακούφιση από τον πόνο, το οίδημα και την φλεγμονή μέσω των ενδορφινών  και της ενδογενούς κορτιζόνης  που παράγονται κατά τον Bελονισμό.
  • Μυοχαλάρωση και βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων μέσω των μυοχαλαρωτικών ουσιών που παράγονται κατά τον Bελονισμό.
  • Ηρεμία μέσω των ηρεμιστικών ουσιών που παράγονται, την οποία ο ασθενής έχει απωλέσει λόγω του πόνου και της ανησυχίας του για το πως και εάν θα λυθεί το πρόβλημα του.

Είναι εξ ίσου σημαντική και η συνεισφορά των κινεζικών Βοτάνων που χρησιμοποιούνται επιτυχώς και με ασφάλεια πάνω από 2.500 χρόνια.

Η ταυτόχρονη χορήγηση κινεζικών βοτανολογικών συνταγών μαζί με τον Ιατρικό Βελονισμό επιφέρουν γρηγορότερη ίαση λόγω της προκαλούμενης δυναμικής συνέργειας,  με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα