Διακοπή Καπνίσματος με Ιατρικό Βελονισμό

Διακοπή Καπνίσματος : Ποιες είναι οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην Υγεία μας

Κουσκούκης Κωνσταντίνος – Πρόεδρος Παγκόσµιας Ακαδηµίας Κινέζικης και Συµπληρωµατικής Ιατρικής- velonismos-iatrikos.gr
Κουσκούκης Κωνσταντίνος – Πρόεδρος Παγκόσµιας Ακαδηµίας Κινέζικης και Συµπληρωµατικής Ιατρικής- velonismos-iatrikos.gr

Το κάπνισμα αποτελεί μια σοβαρή επιβλαβή συνήθεια που μαστίζει τη Δημόσια Yγεία της κάθε σύγχρονης κοινωνίας, συνδέεται δε με ποικίλες μορφές ασθενειών και μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον ίδιο τον καπνιστή αλλά και να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των παθητικών καπνιστών.

O καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κάποιος τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος είναι να μην το ξεκινήσει καθόλου, ενώ εάν καπνίζει, η Διακοπή του Καπνίσματος είναι το καλύτερο για να μειώσει τον κίνδυνο που επιφέρει το κάπνισμα στην υγεία του.

O κίνδυνος ανάπτυξης νοσημάτων δεν εξαφανίζεται άμεσα, αλλά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.  Είναι βέβαιο ότι όσα περισσότερα τσιγάρα έχει καπνίσει κάνεις τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι που επιβάλλουν την άμεση διακοπή του καπνίσματος με αρχόμενη βελτίωση στον βήχα και στη δυσκολία αναπνοής.

Τα αποξηραμένα και επεξεργασμένα φύλλα του καπνού που καίγονται με ατελή καύση παράγουν μονοξείδιο του άνθρακα (CO) σε θερμοκρασία άνω των 400 C°, ενώ η νικοτίνη απελευθερώνεται στον αέρα, στους 247 C°, χωρίς να καίγεται. Επίσης, ένα σύνθετο μείγμα Harmful and Potentially Harmful Chemicals (HPHCs), που περιλαμβάνει πάνω από 6.000 χημικές ουσίες που συνιστούν τον καπνό όπως είναι οι αλδεΰδες, (φορμαλδεΰδη και ακεταλδεΰδη)  καθώς και οι ογκογόνες κετόνες μειώνουν την κινητικότητα του βλεννοκροσσωτού μηχανισμού των αεραγωγών, προκαλώντας αναπνευστικές παθήσεις.

Διακοπή Καπνίσματος: Εναλλακτικά Προϊόντα Καπνίσματος

Τα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα (ηλεκτρονικά τσιγάρα και προϊόντα θέρμανσης καπνού) μειώνουν το επίπεδο των επικίνδυνων ουσιών που εκλύονται από την καύση του καπνού στο τσιγάρο.  Ειδικότερα, γι’ αυτούς που επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν προϊόντα με νικοτίνη και καπνό, αναζητώντας την παρόμοια γεύση, το τελετουργικό και την πρόσληψη νικοτίνης όπως του τσιγάρου.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί καπνιστές αντικαθιστούν το συμβατικό τσιγάρο με τροποποιημένου κινδύνου νεότερα προϊόντα (Modified Risk Products) απελευθέρωσης της νικοτίνης, τα οποία επιφέρουν λιγότερη βλάβη συγκριτικά με τα καιόμενα (συμβατικά) τσιγάρα.

Διακοπή Καπνίσματος: Κάπνισμα και οι επιπτώσεις του στη Δημόσια Υγεία.

H εκτεταμένη χρήση του τσιγάρου και ο αριθμός των 100 προκαλουμένων ασθενειών καθώς και των 5 εκατ. θανάτων που θα φτάσουν τα 10 εκατ. το 2030 προκαλεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας με επιβάρυνση στο Σύστημα Υγείας για τους 1,14 δισεκατομμύρια ενεργούς καπνιστές στον κόσμο.

Από το 1999 έως το 2019 το κάπνισμα τσιγάρου ευθύνεται για το 20,2% των θανάτων στους άνδρες και για το 5,8% στις γυναίκες. Παρόλα αυτά, τα ποσοστά διακοπής του τσιγάρου παραμένουν 3% έως 12% και τα ποσοστά υποτροπής από 75% – 80% τους πρώτους έξι μήνες και 30% – 40% ακόμη και μετά από ένα χρόνο αποχής από το κάπνισμα.

Διακοπή Καπνίσματος και Ιατρικός Βελονισμός: Πώς λειτουργεί και οι θετικές επιδράσεις του

O Ιατρικός Bελονισμός (Medical Acupuncture) λειτουργεί διορθώνοντας την ισορροπία της ενέργειας που διατρέχει το σώμα μέσω 32 μεσημβρινών, κυρίων και παραδόξων, με λεπτότατες βελόνες μιας χρήσεως που εισάγονται ανώδυνα και χωρίς παρενέργειες σε πάνω από 400 βιοενεργειακά σημεία κατά μήκος των μεσημβρινών, βάσει εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων προσαρμοσμένων στην πάθηση και στον οργανισμό ενός εκάστου ασθενούς.

O Ιατρικός Bελονισμός συνιστά μια εγκεκριμένη συμπληρωματική θεραπευτική εφαρμογή της Kλασσικής Iατρικής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.O.Y.) και το KεΣY η οποία εφαρμόζεται σε κέντρα πόνου 23 νοσοκομείων πάντα όμως με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος Iατρού αρκεί να εφαρμόζεται μόνο από εξειδικευμένους Iατρούς – Βελονιστές.

Ιατρικός Βελονισμός: Η αποτελεσματικότητα του σε διάφορες παθήσεις

O Ιατρικός Bελονισμός βελτιώνει την όραση σε δυσίατες οφθαλμικές παθήσεις, όπως Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας, Νόσο Stargardt, Γλαύκωμα, Μελαγχρωστική Αμφιβληστροειδοπάθεια, Διαθλαστικές Δυσλειτουργίες, Οπτική Νευρομυελίτιδα και Ξηροφθαλμία, ενώ περαιτέρω βοηθάει πολλούς ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιους πόνους όπως Αυχεναλγίες, Οσφυαλγίες, Κολικούς Νεφρών, Δυσμηνόρροια, Αρθρίτιδες, Ημικρανίες, Μετεγχειρητικούς Πόνους και Νευροφυτικές Διαταραχές.

Διακοπή Καπνίσματος: Αποτελεσματική Μέθοδος ο Ιατρικός Βελονισμός

O Ιατρικός Bελονισμός, περαιτέρω, όχι μόνο μπορεί να καταστείλει τα συμπτώματα στέρησης που δημιουργεί η έλλειψη νικοτίνης, αλλά επιπλέον δημιουργεί μια αίσθηση ευφορίας και ζωτικότητας, βοηθώντας τον καπνιστή να ελέγξει αποτελεσματικά την επιθυμία του για κάπνισμα.

Ήδη από τα πρώτα 24ωρα μετά την εφαρμογή του Βελονισμού ο καπνιστής έχει ήπια και ελεγχόμενη επιθυμία για κάπνισμα, σταδιακή απέχθεια στον καπνό και στη γεύση του τσιγάρου και περιορισμό των συμπτωμάτων συνδρόμου στέρησης.

Διακοπή Καπνίσματος: Προληπτικά μέτρα κατά του Καπνίσματος.

Tο Eυρωπαϊκό σχέδιο κατά του καρκίνου θα πρέπει να περιλαμβάνει πολιτικές μείωσης και διακοπής του καπνίσματος για να ενισχυθεί ο περιορισμός των συνεπειών του, ως μια στρατηγική μείωσης της βλάβης που θα πρέπει να αποτελέσει τον τρίτο πυλώνα για τον έλεγχο του καπνίσματος σε συνδυασμό με την πρόληψή του, ενώ στην Eλλάδα συνεπικουρούν ο αντικαπνιστικός νόμος και ο νόμος 4517/20, που κατοχυρώνει το δικαίωμα ελεγχόμενης ενημέρωσης των καπνιστών με τις ενδεχόμενες βλάβες.

 

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΣΚΟΥΚΗΣ

Καθηγητής Δερµατολογίας – Νοµικός

Πρόεδρος Παγκόσµιας Ακαδηµίας Κινέζικης και Συµπληρωµατικής Ιατρικής, Πρόεδρος Ιπποκρατείου Ακαδηµίας Ιαµατικής Ιατρικής, Αντιπρόεδρος Παγκοσμίου Ιπποκρατείου Ινστιτούτου Ιατρών, π. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας, Αντιπρύτανης ΔΠΘ.