Νευρική Ανορεξία

Νευρική Ανορεξία Βελονισμός-Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού Αθήνα - velonismos-iatrikos.gr
Νευρική Ανορεξία & Βελονισμός-Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού Αθήνα – velonismos-iatrikos.gr

Νευρική Ανορεξία: Τι είναιꓼ

Νευρική Ανορεξία, όπως έχει καθιερωθεί να αποκαλείται στον επιστημονικό χώρο, είναι μία σοβαρή διατροφική διαταραχή η οποία επηρεάζει τόσο την σωματική όσο και την ψυχική υγεία του ατόμου.  Η Νευρική Ανορεξία κατέχει τα πρωτεία στους θανάτους που προκαλούνται από ψυχιατρικά νοσήματα. Θεωρείται ότι εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στα κορίτσια στην εφηβική ηλικία, με ποσοστό 20 προς 1.  Υπολογίζεται ότι το  4% του πληθυσμού έχει εμφανίσει νευρική ανορεξία τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Νευρική Ανορεξία: Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής τηςꓼ

Οι διατροφικές διαταραχές έχουν γενετικό-βιολογικό και περιβαλλοντικό υπόβαθρο. Στην περίπτωση της Νευρικής Ανορεξίας είναι τα γονιδιακά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου.

Οι πάσχοντες από την διαταραχή αυτή απασχολούνται υπερβολικά με το βάρος και την εικόνα του σώματός τους. Για να αποφύγουν την παραμικρή αύξηση βάρους ή για να συνεχίσουν να χάνουν βάρος, περιορίζουν σοβαρά την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν. Τρέφονται  μόνο με ορισμένα «ασφαλή» τρόφιμα, δηλαδή εκείνα που έχουν χαμηλές θερμίδες και λιπαρά, ήτοι 600 με 800 θερμίδες ημερησίως.

Μπορεί να ελέγχουν την πρόσληψη θερμίδων κάνοντας εμετό μετά το φαγητό ή με την κατάχρηση καθαρτικών, διατροφικών συμπληρωμάτων, διουρητικών ή ακόμα και κλυσμάτων.

Επίσης, προσπαθούν να χάσουν βάρος με την υπερβολική άσκηση ή σε ακραίες περιστάσεις, αρνούμενοι να φάνε ή λέγοντας ψέματα για το πόσο έχουν φάει.  Το γεύμα τους έχει τελετουργικό χαρακτήρα, όπως το κόψιμο του φαγητού σε μικρά κομμάτια ή το φτύσιμο των τροφών μετά το μάσημα. Δεν επιθυμούν να τρώνε σε δημόσιο χώρο και τα συμπτώματα της Νευρικής Ανορεξίας είναι τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Ως ψυχολογικά αίτια αναφέρονται ο εκφοβισμός, η κακοποίηση ή μία τραυματική εμπειρία που καθορίζει την μετέπειτα ζωή.

Περιβαλλοντικά αίτια είναι ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής που στηρίζει και προάγει την εικόνα ενός αδύνατου, γυμνασμένου ατόμου.

Η οικογένεια επίσης με τον τρόπο σκέψης της όσον αφορά στα θέματα διατροφής και ανάπτυξης, ενδυναμώνει αυτό το πρότυπο. Περαιτέρω, τα παιδιά των οικογενειών χωρών της Μέσης Ανατολής και της Ασίας που πήγαν στην Αγγλία, ανέπτυξαν διαταραχές διατροφής με το που ήρθαν σε επαφή με τις νέες αξίες. Στις χώρες τους τα ποσοστά ανορεξίας είναι κοντά στο μηδέν, γι’ αυτό δεν έχει χαρακτηρισθεί τυχαία ως νόσος του lifestyle.

Σημαντικό είναι να διερευνάται κάθε πιθανή αιτία ανορεξίας, επακόλουθη σοβαρών νόσων όπως κακοήθεια, αυτοάνοσα νοσήματα, κ.α.

Νευρική Ανορεξία: Ποια είναι τα συμπτώματα τηςꓼ

Τα σωματικά συμπτώματα είναι: υπερβολική αδυναμία του ατόμου (15% κάτω του φυσιολογικού βάρους του σώματος), κόπωση, αμηνόρροια για τουλάχιστον 3 κύκλους σε κορίτσια ή γυναίκες με φυσιολογική περίοδο στο παρελθόν, ζάλη ή λιποθυμία, υπόταση, δυσανεξία στο  κρύο, υπερθυρεοειδισμός, μείωση της οστικής πυκνότητας που αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων, πρησμένες αρθρώσεις, κυάνωση των δακτύλων, αφυδάτωση, υπερλειτουργία της υπόφυσης, μειωμένη γαστρική εκκένωση, δυσκοιλιότητα και αυξημένα ένζυμα.

Επίσης, κοιλιακό φούσκωμα, πρόβλημα στα νεφρά, μαλλιά που λεπταίνουν, σπάνε ή πέφτουν, ξηροδερμία, δερματίτιδα, ακμή, πετέχειες, επανεμφάνιση παιδικού χνουδιού, αυξημένη οδοντική τερηδόνα χωρίς λόγο, κατάχρηση ναρκωτικών και άλλων ψυχοτρόπων φαρμάκων.

Τα ψυχολογικά συμπτώματα είναι:  άρνηση του ατόμου ότι υπάρχει πρόβλημα, δυσκολία στην κοινωνικοποίηση, πτωχή συγκέντρωση, άγχος, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, καμία εναλλαγή στην ψυχική διάθεση, έλλειψη συναισθημάτων, χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαρκή ανάγκη να έχουν τον έλεγχο των καταστάσεων και του εαυτού τους, ψυχαναγκαστική νεύρωση, σχιζοφρένεια, μειωμένη libido.

Ένα άτομο με Νευρική Ανορεξία καθίσταται σοβαρά υποσιτισμένο. Κάθε όργανο του σώματος μπορεί να υποστεί βλάβη η οποία μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη, ακόμη και όταν η ασθένεια τεθεί υπό έλεγχο.

Νευρική Ανορεξία: Μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατοꓼ

Όταν η Νευρική Ανορεξία δεν τιθασευτεί, ο θάνατος μπορεί να συμβεί ξαφνικά, ακόμη και αν κάποιος δεν είναι σοβαρά λιποβαρής. Αυτό μπορεί να προκύψει από μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό ή ανισορροπία των ηλεκτρολυτών, δηλαδή του καλίου, νατρίου και ασβεστίου που διατηρούν την ισορροπία των υγρών στο σώμα.

Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, πιθανώς πρόκειται για ένα συνδυασμό βιολογικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, πιστεύεται δε ότι η νόσος έχει ποσοστό κληρονομικότητας που κυμαίνεται από 56% έως 84%, χωρίς να είναι γνωστό ποια ακριβώς γονίδια εμπλέκονται. Μπορεί επίσης να υπάρχει μία γενετική τάση προς την τελειομανία, την ευαισθησία και την επιμονή, χαρακτηριστικά που αποδίδονται στην ανορεξία.

Εκτός από τα γενετικά αίτια, αναφέρονται και βιολογικά αίτια, όπως έλλειψη ψευδάργυρου, παρουσία αυτοαντισωμάτων έναντι νευροπεπτιδίων, ανισορροπία επιπέδων λεπτίνης και γκρελίνης, καθώς και δυσλειτουργία σεροτονίνης.

Νευρική Ανορεξία: Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Πολύ συχνά οι ασθενείς με Νευρική Ανορεξία χρειάζονται πολύπλευρη αντιμετώπιση που πιθανόν  να χρειαστεί συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων και νοσηλεία σε κάποιο νοσοκομείο.

 Εφόσον αντιμετωπισθούν οι άμεσες ιατρικές επιπλοκές της Νευρικής Ανορεξίας που θέτουν την ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο, όπως αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού, των ηλεκτρολυτών και της ενυδάτωσης, ακόμη και υποχρεωτική σίτιση με ρινογαστρικό σωλήνα, πρέπει να ακολουθήσει θεραπεία για την αποκατάσταση του βάρους.

Ο ασθενής που πάσχει από Νευρική Ανορεξία, θα χρειαστεί να βοηθηθεί από επαγγελματία ψυχικής υγείας, διαιτολόγο αλλά και από την ίδια του την οικογένεια. Είναι σημαντικό ο ασθενής να καταναλώνει τροφές που προάγουν την όρεξη, όπως είναι οι πλούσιες σε ζάχαρη τροφές, ο γλυκάνισος, μυρωδικά, σκόρδο, κάρδαμο, πιπέρι, γαρύφαλλο και τζίντζερ.

Νευρική Ανορεξία και Βελονισμός

Ο Ιατρικός Βελονισμός μπορεί να βοηθήσει αρκετά, επαναφέροντας την χαμένη ψυχοσωματική ισορροπία και την ανάκτηση των κιλών, ώστε κάποιος να φθάσει σε ένα υγιές βάρος. Ο ασθενής, με τη βοήθεια του Βελονισμού, αποβάλλει τις αρνητικές σκέψεις στη θέα του φαγητού και ανακτά την αυτοπεποίθησή του και την ηρεμία του.

Η δράση του Βελονισμού – όταν ασκείται από εξειδικευμένο Ιατρό Βελονιστή – βασίζεται στη διέγερση του νευρικού και ενδοκρινικού συστήματος. Προκαλείται παραγωγή ουσιών, όπως σεροτονίνη, νοραδρεναλίνη, ντοπαμίνη, ουσίες που συμβάλλουν στην ρύθμιση της ισορροπίας μεταξύ των συστημάτων του οργανισμού, τροποποιούν την χημεία του εγκεφάλου και ηρεμούν το νευρικό σύστημα. Ο μεταβολισμός του ασθενούς ξεκλειδώνεται ώστε να λάβει το απαιτούμενο βάρος και να επιτευχθεί η επιθυμητή ισορροπία.

Αυτό επιτυγχάνεται με την ανώδυνη εισαγωγή λεπτών βελονών στα σημεία αντιστρές, οπότε και είναι εφικτή η χαλάρωση, η αλλαγή διάθεσης και η ευφορία του ασθενή.