Οστεοαρθρίτιδα (Αρθρίτιδα) Γόνατος & Ιατρικός Βελονισμός

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος και Ιατρικός Βελονισμός-velonismos-iatrikos.gr
Οστεοαρθρίτιδα γόνατος και Ιατρικός Βελονισμός | velonismos-iatrikos.gr

Οστεοαρθρίτιδα (Αρθρίτιδα) Γόνατος & Ιατρικός Βελονισμός

Οι δύο βασικές μορφές Αρθρίτιδας που προσβάλλουν το γόνατο είναι η Οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) και η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ). Ωστόσο υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι παθήσεων που μπορούν να προκαλέσουν αρθρικές αλλοιώσεις (ουρική, ψωριασική, μικροβιακή και άλλοι). Τα τελευταία χρόνια, περισσότερα από 50.000.000 άτομα διαγνώστηκαν με κάποια μορφή Αρθρίτιδας στις ΗΠΑ.

Οστεοαρθρίτιδα Γονάτου: Τι είναι;

Η Οστεοαρθρίτιδα (Αρθρίτιδα) του Γόνατος είναι η φθορά – καταστροφή του χόνδρου, ενός λείου και ολισθηρού στρώματος που ελαχιστοποιεί την τριβή ανάμεσα στα σημεία επαφής του μηριαίου οστού, της κνήμης και της επιγονατίδας.

Το γόνατο είναι μία σύνθετη άρθρωση, που επιτρέπει την κάμψη, έκταση και ελαφριά κλίση του ποδιού προς τα πλάγια. Καθώς ο χόνδρος αποδομείται, οι οστικές επιφάνειες κάτω από αυτόν εμφανίζουν σκλήρυνση και αναπτύσσεται νέο οστό και χόνδρος στις παρυφές της άρθρωσης (οστεόφυτα). Παράλληλα, εντοπίζεται εναπόθεση ασβεστίου στις αρθρώσεις.

Η τριβή μεταξύ των οστών, που δεν προστατεύονται πλέον από τον χόνδρο, προκαλεί στον ασθενή δυσφορία κατά την κίνηση (πόνο) – παραδείγματος χάριν στο ανέβασμα μίας σκάλας ή ακόμα και στο ήπιο περπάτημα. Σε χρόνιες καταστάσεις δημιουργεί οίδημα (η άρθρωση μπορεί να είναι πεσμένη, λόγω φλεγμονής στους ιστούς που την περιβάλλουν) και περιορισμό της κίνησης.

Οστεοαρθρίτιδα Γονάτου: Ποιοι είναι οι παράγοντες εμφάνισής της;

Η Οστεοαρθρίτιδα είναι η συχνότερη μορφή Αρθρίτιδας, που λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής είναι πολύ συχνή. Συνήθως προσβάλλει ανθρώπους άνω των 45 ετών.

Άλλοι παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την εμφάνιση της Οστεοαρθρίτιδας είναι:

 • το φύλο (οι γυναίκες άνω των 55 ετών εμφανίζουν μεγαλύτερη ευπάθεια).
 • το βάρος (το αυξημένο σωματικό βάρος συμβάλλει στον τραυματισμό των αρθρώσεων και στην επιδείνωση της φλεγμονής).
 • η κληρονομικότητα.
 • οι ελλείψεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία: βιταμίνες (D3, K2, C), μεταλλικά στοιχεία (μαγνήσιο, ψευδάργυρος, χρώμιο), Ωμέγα 3 λιπαρά, αμινοξέα (λυσίνη, προλίνη, γλυκίνη, γλουταμίνη), προβιοτικά και αντιοξειδωτικά.
 • οι επανειλημμένες κακώσεις που φορτίζουν την άρθρωση είτε λόγω εργασίας ( π.χ. οι χορευτές) είτε λόγω αθλητικής δραστηριότητας.
 • τέλος, άλλες συνυπάρχουσες μορφές Αρθρίτιδας (π.χ. Ρευματοειδής Αρθρίτιδα) ή ορισμένες μεταβολικές διαταραχές (όπως ο Διαβήτης και η αντίσταση στην ινσουλίνη που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης).

Οστεοαρθρίτιδα Γονάτου: Συμπτώματα

Η Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως:

 • Πόνος
 • Δυσκαμψία
 • Συσσώρευση υγρού στην άρθρωση (οίδημα)
 • Αδυναμία έκτασης και κάμψης του γόνατος
 • Αύξηση του πόνου με τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών και κυρίως όταν υπάρχει υγρασία

Οστεοαρθρίτιδα Γονάτου: Η Αντιμετώπισή της με Ιατρικό Βελονισμό

Στην αντιμετώπιση της Οστεοαρθρίτιδας του Γόνατος, ο Βελονισμός, όταν ασκείται από εξειδικευμένους Ιατρούς – Βελονιστές,  μπορεί να προσφέρει μείωση του πόνου καθώς και βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης του γονάτου.

Ο Βελονισμός είναι μία πανάρχαια θεραπευτική τεχνική με συσσωρευμένη εμπειρία εφόσον εφαρμόζεται για πάνω από 2.500 χρόνια σε τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Πρόκειται για μία μέθοδο παντελώς ακίνδυνη και ασφαλή, αναίμακτη, ανώδυνη. Συνδυάζεται με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία ακολουθεί ο ασθενής (φαρμακευτική, βοτανική, ομοιοπαθητική, φυσιοθεραπευτική) ή δρα και αυτόνομα. Μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα εκεί όπου οι συμβατικές θεραπείες δεν πετυχαίνουν.

Όπως έχει αποδειχθεί και με μελέτες σε έγκριτα διεθνή πανεπιστήμια (με εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις και MRI), ο Βελονισμός προάγει μέσω περίπλοκων μηχανισμών την αυτοΐαση. Αυτό επιτυγχάνεται με την επιλογή κατάλληλων συνδυασμών λεπτότατων βελονών που έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενδορφινών (ενδογενείς μορφίνες με αναλγητική δράση), μυοχαλαρωτικών, ηρεμιστικών και άλλων ουσιών.

Αναλόγως της φύσεως του προβλήματος της Άρθρωσης του γόνατος (οξεία ή χρόνια) χρειάζονται 6-8 και ως 12-15 θεραπείες Βελονισμού (στα χρόνια περιστατικά).

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα