
Σύνδρομο Long Covid: Τι είναι;
Το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας προκαλεί την τελευταία περίοδο ο ιός SARS-CoV-2, με αποτέλεσμα την αναζήτηση καινοτόμων ερευνητικών ιδεών, μηχανισμών και στρατηγικής για τη θεραπεία, τον περιορισμό και την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.
H πανδημία αφήνει μακροχρόνια προβλήματα ανεξαρτήτως βαρύτητας της λοίμωξης. Υπολογίζεται ότι το 5% από τους ασθενείς που νόσησαν ακόμη και εξαιρετικά ήπια, ως υποκλινικές και ασυμπτωματικές μορφές, ταλαιπωρούνται από διάφορα συμπτώματα, χαρακτηριζόμενοι ως επίμονοι ασθενείς και μάλιστα το 1% αυτών για διάστημα μεγαλύτερο του έτους.
Tο Σύνδρομο Long Covid ή Post Covid, όπως αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό και στους Έλληνες ασθενείς που βιώνουν τεράστιες δυσκολίες μετά τη νόσησή τους. Παράλληλα, συγκεντρώνει το επιστημονικό ενδιαφέρον, με τους ειδικούς να αναζητούν τα αίτια αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής του.
Σύνδρομο Long Covid: Ποια είναι τα συμπτώματα του;
H συμπτωματολογία του Συνδρόμου Long Covid επηρεάζει διάφορα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Στις ΗΠΑ αναφέρεται ως «αναπηρία» και περιλαμβάνει ποικίλα συμπτώματα όπως: πυρετό, εξαντλητική κόπωση, δύσπνοια, κεφαλαλγία, βήχα, ζάλη κατά την ορθοστασία, ταχυκαρδία, προκάρδιο άλγος, αρθραλγίες, μυαλγίες, κατάθλιψη, ψυχική δυσφορία, δυσκολία σκέψης και συγκέντρωσης, απώλεια γεύσης, ανοσμία, εμβοές, έρπητα, ακμή και τριχόπτωση.
O SARS-CoV-2 μπορεί επίσης να προσβάλλει άμεσα ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας νευρολογικά και εγκεφαλικά επεισόδια με απώλεια μνήμης, ομιχλώδη σκέψη, νοητική επιβράδυνση και γνωσιακά ελλείμματα. Επιβάλλεται επομένως παρακολούθηση των ασθενών που νόσησαν με Κορονοϊό σε ειδικά οργανωμένες δομές από διεπιστημονική ομάδα που γίνεται ήδη σε πολλές χώρες της Eυρώπης.
Στην Eλλάδα λειτουργούν Κέντρα Αναφοράς Post Covid στα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός (Αθήνα) και Παπανικολάου (Θεσσαλονίκη) και στις Κλινικές Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Επίσης λειτουργεί και ο Σύλλογος Ασθενών Long Covid για παρακολούθηση ασθενών που νοσηλεύτηκαν και χρειάζονται φυσική αποκατάσταση και εκπαίδευση αυτοδιαχείρησης για διαβαθμισμένη επιστροφή στην καθημερινότητα.
Είναι αλήθεια ότι μεγαλύτερη επίδραση της παρατεινόμενης νόσου Covid-19 διαπιστώθηκε στις ηλικίες 25 έως 34 ετών σε ποσοστό 18,2% σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες, λειτουργώντας ως σήμα κινδύνου για τους νέους ώστε να σπεύσουν για εμβολιασμό, καθόσον το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο.
Tο Σύνδρομο Long Covid, που συμβαίνει ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της λοίμωξης με συμπτώματα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, επιβάλλει να ευαισθητοποιηθούν άπαντες προκειμένου και να μην αισθάνονται άτρωτοι απέναντι στον ιό. Κυρίως όμως για να καθιερώσουν το εμβόλιο ως το μοναδικό προληπτικό μέσο για να αποφύγουν τη νόσο και τις μεταλοιμωξικές παρενέργειες.
Long Covid Συμπτώματα: Αντιμετώπιση με Ιατρικό Βελονισμό
Ο Ιατρικός Βελονισμός είναι μια περιφερική ιστική διέγερση που μεταδίδεται στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) και περιγράφεται με την νευροφυσιολογία. Ο Βελονισμός ως μέθοδος περιφερικής αισθητικής διέγερσης (νευροδιέγερσης) προκαλεί αλλαγές που αφορούν την αισθητικότητα, την διεγερσιμότητα, τη λειτουργεία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, τα επίπεδα των ορμονών και την ανοσολογική απάντηση. Ο θεραπευτικό στόχος είναι οι αλλαγές σε επίπεδο εγκεφαλικών πυρήνων, νευρικών αξόνων και λειτουργικών νευρωνικών δικτύων.
Σε πρόσφατες μελέτες σχετικά με την επίδραση του Ιατρικού Βελονισμού στη διέγερση του εγκεφάλου με τη βοήθεια της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (f MRI) και της τομογραφίας με εκπομπή ποζιτρονίων (PET) διαπιστώθηκαν τα εξής: Μεγάλες συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται όταν εφαρμόζεται Bελονισμός σε ορισμένα σημεία στο ανθρώπινο σώμα αλλά και σε αυτό των ζώων.
Συνοψίζοντας μπορούμε να επισημάνουμε ότι ο Ιατρικός Βελονισμός έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει αναγνωρίσει τον Βελονισμό ως ιατρική θεραπευτική μέθοδο με πλήθος ενδείξεων και με εφαρμογή σε πάνω από 100 παθήσεις. Το 2010 η UNESCO συμπεριέλαβε τον Βελονισμό στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού
Λεωφόρος Κηφισίας 125-127
Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24
Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538
Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402
Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.