Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) & Ιατρικός Βελονισμός

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) & Ιατρικός Βελονισμός-velonismos-iatrikos.gr
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) & Ιατρικός Βελονισμός-velonismos-iatrikos.gr

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ): Τι είναι; 

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μία χρόνια γαστρεντερική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό πόνο και αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, χωρίς οργανική πάθηση.

Μία προσέγγιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας (WGO) επισημαίνει ότι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της καθημερινής ζωής ενός ατόμου και να προκαλέσει κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Η θεραπεία του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) παραμένει ένα πρόβλημα λόγω της περίπλοκης παθοφυσιολογίας του.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ): Διαθέσιμες θεραπευτικές μέθοδοι

Μολονότι υπάρχουν ευρήματα και εξελίξεις κατά την έρευνα για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), η παθοφυσιολογία του δεν είναι ακόμη επαρκώς κατανοητή ούτε υπάρχει οριστικός βιοδείκτης, γεγονός που αναχαιτίζει την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για το ΣΕΕ. Η σύγχρονη θεραπεία για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) μπορεί να ταξινομηθεί ευρύτερα σε φαρμακολογικές θεραπείες αλλά και σε άλλες παρεμβάσεις, όπως είναι οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής του ασθενούς.

Υπάρχουν ποικίλες φαρμακολογικές θεραπείες για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ),συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων διαμόρφωσης των υποδοχέων 5-HT, αντισπασμωδικών, προβιοτικών και αντιδιαρροϊκών παραγόντων. Ενώ κάποιες έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές, δεν είναι ομοιόμορφα αποτελεσματικές σε όλους τους ασθενείς. Υπάρχουν επίσης δυνητικές παρενέργειες και σημαντική οικονομική επιβάρυνση  που συνδέονται με τη χρήση των φαρμακολογικών θεραπειών.

Η παθογένεια του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, αλλά εκτιμάται πως η δυσλειτουργία του άξονα εγκεφάλου-εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στη διαταραχή της γαστρεντερικής λειτουργίας. Η σεροτονίνη, η οποία βρίσκεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα καθώς και στο  γαστρεντερικό σύστημα, είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής που εμπεριέχεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου. Αυξημένα ή μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης έχουν συσχετιστεί με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου που κυριαρχεί στη διάρροια και στη δυσκοιλιότητα αντίστοιχα.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Θεραπεία με Ιατρικό Βελονισμό

Ο Βελονισμός αποτελεί μία εναλλακτική θεραπεία η οποία προτείνεται για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ).

Έρευνες επιβεβαιώνουν πως ο Βελονισμός και η Μοξαθεραπεία μειώνουν σημαντικά τον κοιλιακό πόνο, τη διάρροια και την αναλογία των μη ομαλών κοπράνων.

Από την οπτική της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (TCM), ο άξονας εγκεφάλου-εντέρου αναπαριστά την αλληλεπίδραση μεταξύ του Shen (νους) και του Σπλήνα. Ο Σπλήνας είναι υπεύθυνος για τη χώνεψη της τροφής και την παραγωγή ενέργειας για ολόκληρο το σώμα. Οι συνήθεις εκδηλώσεις της ανεπάρκειας του Σπλήνα περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, μαλακά κόπρανα ή δυσκοιλιότητα και κόπωση. Η ανεπάρκεια του Σπλήνα είναι το πιο κοινό σύνδρομο που συσχετίζεται με τη διάγνωση Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ). Μία άλλη σημαντική θεραπευτική αρχή για το ΣΕΕ είναι η ρύθμιση του Shen (νους). Μία διαταραχή στο Shen ή πνευματικά/συναισθηματικά προβλήματα ενδέχεται να προκαλέσουν πρόβλημα και στο Σπλήνα.

Η στενή σχέση μεταξύ του Shen και του Σπλήνα έχει αναδειχθεί επίσης μέσα από τις έρευνες που δείχνουν τον υψηλό δείκτη κατάθλιψης και άγχους σε ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), συγκριτικά με τον υπόλοιπο υγιή πληθυσμό.  Τουτέστιν, είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν και ο Σπλήνας αλλά και το Shen (νους) κατά τη θεραπεία του ΣΕΕ με Ιατρικό Βελονισμό.

Οι ερευνητές έχουν συμπεράνει πως ο Βελονισμός είναι ασφαλής και αποτελεσματικός.

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε μια σχετική έρευνα/μελέτη εδώ: https://trialsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13063-018-2922-y