Αλλεργικό Άσθμα & Ιατρικός Βελονισμός

Αλλεργικό Άσθμα: Τι είναι το                                                             

Το αλλεργικό άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια η οποία επηρεάζει ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, και εκδηλώνεται με φλεγμονή στους αεραγωγούς.

Το αλλεργικό άσθμα, είναι η πιο κοινή μορφή άσθματος. Πολλά από τα συμπτώματα αλλεργικού και μη αλλεργικού άσθματος, είναι τα ίδια. Ωστόσο, το αλλεργικό άσθμα προκαλείται από την εισπνοή αλλεργιογόνων όπως: η γύρη φυτών και δέντρων, το τρίχωμα κατοικίδιων ζώων (συνήθως γάτας και σκύλου), τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα σπόρια των μυκήτων, η μούχλα, κ.α.

Με τον όρο αλλεργικό άσθμα ενηλίκων αναφερόμαστε:

 • στο παιδικό αλλεργικό άσθμα το οποίο είναι δυνατό να παρουσιαστεί και στην ενήλικη ζωή του ατόμου.
 • στο αλλεργικό άσθμα το οποίο επανεμφανίζεται στην ενήλικη ζωή μετά από μια σχετική ύφεση από την παιδική ηλικία.
 • στο αλλεργικό άσθμα το οποίο εμφανίζεται μόνο στην ενήλικη ζωή, και πιο συχνά στο γυναικείο φύλο.

Το αλλεργικό άσθμα ενηλίκων συνοδεύεται και από άλλες αλλεργικές ασθένειες, όπως η αλλεργική ρινίτιδα  – τα συμπτώματα εμφανίζονται πιο συχνά τις νυχτερινές ώρες ή νωρίς το πρωί,  και συνήθως  διαφέρουν σε ένταση.

Η αλλεργική ρινίτιδα επιδεινώνεται από τυχόν πνευμονικές λοιμώξεις, και στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να γίνει απειλητική για την ζωή του ανθρώπου.

Αλλεργικό Άσθμα: Δράσεις Πρόληψης 

Μερικές σημαντικές  οδηγίες για την πρόληψη του αλλεργικού άσθματος περιλαμβάνουν:

 1. Σωματική άσκηση.
 2. Παρακολούθηση του σωματικού βάρους.
 3. Διακοπή καπνίσματος και αποφυγή του παθητικού καπνίσματος.
 4. Αποφυγή εισπνοής ερεθιστικών και γνωστών αλλεργιογόνων, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.
 5. Γνώση των φαρμάκων που μας έχουν συνταγογραφήσει (μελετάμε τις οδηγίες που υπάρχουν μέσα στη συσκευασία).
 6. Ακολουθούμε τις καθημερινές οδηγίες του ιατρού μας, καθώς και τα θεραπευτικά σχήματα που μας έχει συστήσει.
 7. Δεν αλλάζουμε τη δόση ή τη συχνότητα του συνταγογραφούμενου σ’ εμάς φαρμάκου, παρά μόνον μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό μας.

Αλλεργικό Άσθμα: Κλινική Εκδήλωση

Αλλεργικό Άσθμα: Θεραπεία με τον Ιατρικό Βελονισμό | velonismos-iatrikos.gr
Αλλεργικό Άσθμα: Θεραπεία με τον Ιατρικό Βελονισμό | velonismos-iatrikos.gr

Τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, τόσο σε συχνότητα όσο και σε σοβαρότητα. Γενικά περιλαμβάνουν:

 • Βήχα (αρχικά ξηρός και ερεθιστικός), ο οποίος συχνά προηγείται της πραγματικής ασθματικής κρίσης, ειδικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί.
 • Αίσθηση τάσης (πίεσης) στο στήθος.
 • Δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή).
 • Συριγμός (σφύριγμα) ειδικά κατά την εκπνοή, λόγω της σημαντικά περιορισμένης, ροής αέρα.
 • Διαταραχές ύπνου.
 • Δυσκολία κατά τη σωματική άσκηση, και κατά την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων όπως ανέβασμα σκάλας, περπάτημα, ή ακόμα και αδυναμία στην ομιλία (στις πιο σοβαρές μορφές).

Γενικά, τα σημεία και τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος είναι αναστρέψιμα με άμεση θεραπεία. Οι κρίσεις συμβαίνουν με οξεία, χρόνια (επίμονη) ή διαλείπουσα συχνότητα (ακόμα και με παύση για μακρό χρονικό διάστημα  ανάμεσα στα επεισόδια).

Αλλεργικό Άσθμα: Η Θεραπεία με τον Ιατρικό Βελονισμό

Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (TCM) έχει αντιμετωπίσει ουσιαστικά αυτήν την ασθένεια, εδώ και  πολλά χρόνια.

Το 1979, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) εντόπισε μια σειρά από παθήσεις και ασθένειες που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τον Βελονισμό. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Αλλεργική Ρινίτιδα, ο Αλλεργικός Πυρετός και το Βρογχικό Άσθμα.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, επιστημονικές έρευνες επιβεβαίωσαν την εγκυρότητα του βελονισμού  στη θεραπεία του οξέος, και του χρόνιου άσθματος.

Ο στόχος της θεραπείας η οποία εφαρμόζεται από εξειδικευμένο ιατρό /βελονιστή, είναι να ελαχιστοποιήσει ή να εξαλείψει τα συμπτώματα, να αποτρέψει τις παροξύνσεις, και να μεγιστοποιήσει τη λειτουργία των πνευμόνων, με ελάχιστα ανεπιθύμητα αποτελέσματα. 

Αλλεργικό Άσθμα και Ιατρικός Βελονισμός

Ο Βελονισμός στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία του άσθματος, προκαλώντας ταυτόχρονα επιπλέον θεραπευτικές διεργασίες στο ανθρώπινο σώμα, όπως:

 • ενίσχυση και εξισορρόπηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων.
 • μείωση της βρογχικής φλεγμονής.
 • εξισορρόπηση της δράσης του συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, προς όφελος της επέκτασης του αυλού των βρογχιολίων (διακλαδώσεις βρόγχου).
 • βελτίωση της λειτουργικότητας των πνευμόνων.

Μετά από μια σειρά εξατομικευμένων συνεδριών που καθορίζονται από τον ιατρό/βελονιστή του Ινστιτούτου Ιατρικού Βελονισμού, τα συμπτώματα του  άσθματος όπως συριγμός, βήχας, η δύσπνοια και το σφίξιμο στο στήθος, υποχωρούν. Επίσης, περιορίζεται η συχνότητα επανεμφάνισης του άσθματος. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι –  Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την  περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα