Αναπνευστικό Σύστημα & Ιατρικός Βελονισμός

Αναπνευστικό Σύστημα: Τι είναι

Σε όλα τα ζωντανά όντα, το αναπνευστικό σύστημα είναι ένα σύνολο οργάνων που τους επιτρέπει να ανταλλάσσουν οξυγόνο με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Δηλαδή μέσω του Αναπνευστικού Συστήματος εισέρχεται στον οργανισμό το οξυγόνο, με την επακόλουθη αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) (του οποίου η παρουσία χωρίς το οξυγόνο, θα ήταν απόλυτα βλαβερή για τον οργανισμό).

Στον άνθρωπο, τα όργανα που αποτελούν το Αναπνευστικό Σύστημα είναι η μύτη (ή ρίνα), ο ρινοφάρυγγας, ο λάρυγγας, η τραχεία, οι βρόγχοι και οι πνεύμονες.

Κάθε ένα από τα παραπάνω όργανα βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας του οργανισμού. Υπό αυτήν την έννοια, το Αναπνευστικό Σύστημα συμπληρώνεται από το κυκλοφορικό σύστημα, το οποίο μεταφέρει μέσω του αίματος  το εισερχόμενο οξυγόνο στην περιφέρεια ολόκληρου του σώματος και επιστρέφει διοξείδιο του άνθρακα στους πνεύμονες, ώστε να αποφευχθεί η τροποποίηση στο pH του οργανισμού. Έτσι, επιτυγχάνεται η φυσιολογική ομοιόσταση.

Όλη αυτή η διαδικασία που τροφοδοτεί τον οργανισμό με το απαραίτητο για τη ζωή οξυγόνο, είναι η αναπνοή.

Η αναπνοή αποτελείται από δύο στάδια, την εισπνοή (εισαγωγή αέρα) και την εκπνοή (έξοδος αέρα). Κατά την αναπνοή, είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθούν οι ρύποι που περιέχονται στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον. Η εισπνοή αυτών των μικροοργανισμών γίνεται αναπόφευκτη. Για την αποφυγή προβλημάτων υγείας, το αναπνευστικό σύστημα διαθέτει αμυντικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ενεργοποιούνται με την σειρά τους, βάση της δράσης των διαφόρων οργάνων.  Επομένως, η υγεία και η μακροζωία καθενός από τα κύτταρα μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την σωστή αναπνοή – τόσο πολύ, που λέγεται ότι «η καλή αναπνοή, μας βοηθά να παραμένουμε υγιείς».

Αναπνευστικό Σύστημα: Παθήσεις του Αναπνευστικού Συστήματος

Το σώμα μας διαθέτει φυσικές άμυνες για την καταπολέμηση ιών και βακτηριδίων που εισέρχονται στο Αναπνευστικό Σύστημα, όπως την βλέννα της μύτης και χρησιμοποιεί τον βήχα και το φτέρνισμα για την αποβολή αυτών των επιβλαβών μικροοργανισμών. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο ορισμένοι από αυτούς να ξεπεράσουν τα αμυντικά εμπόδια, προκαλώντας σοβαρές ή λιγότερο σημαντικές, αναπνευστικές διαταραχές.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός του τσιγάρου, η παρατεταμένη έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες ή σκόνες, οι επαναλαμβανόμενες αναπνευστικές λοιμώξεις στην παιδική ηλικία και οι παραμελημένες εποχιακές ασθένειες, είναι από τους κύριους παράγοντες κινδύνου που καθορίζουν την εμφάνιση αναπνευστικών ασθενειών, όπως είναι:  το Άσθμα, η Βρογχίτιδα, η Πνευμονία, η Βρογχοπνευμονία, το Αλλεργικό Βρογχικό Άσθμα, το Εμφύσημα, το Κοινό Κρυολόγημα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η Κυστική Ίνωση, η Υπνική Άπνοια, η Πνευμονική Αγγειακή Νόσος, η Νόσος των Λεγεωνάριων, κ.α.

Αναπνευστικό Σύστημα: Βελονισμός – Ο σύμμαχος του Αναπνευστικού Συστήματος

Αναπνευστικό Σύστημα: Τι περιλαμβάνει η θεραπεία του Ιατρικού Βελονισμού | velonismos-iatrikos.gr
Αναπνευστικό Σύστημα: Τι περιλαμβάνει η θεραπεία του Ιατρικού Βελονισμού | velonismos-iatrikos.gr

Ένας πολύτιμος σύμμαχος για την προστασία του Αναπνευστικού Συστήματος είναι ο Βελονισμός. Οι Αναπνευστικές ασθένειες σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (TCM), προκαλούν εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος και αύξηση της ευπάθειας των εσωτερικών οργάνων, με την επακόλουθη πιθανή εμφάνιση πολύ σοβαρών ασθενειών.

Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (TCM), η αναπνοή είναι πολύ σημαντική επειδή όταν δεν διορθώνεται (εξαιτίας του στρες, ή τυχόν αρνητικών συναισθηματικών καταστάσεων ή παθολογιών), δεν εκτελεί την κύρια εργασία της (την επαρκή οξυγόνωση), κι έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί, αυξάνοντας κατά συνέπεια την ευπάθεια των οργάνων, ιδιαίτερα των πνευμόνων και των νεφρών.

Αναπνευστικό Σύστημα: Τι περιλαμβάνει η θεραπεία του Ιατρικού Βελονισμού 

Για την θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων σε παιδιά και ενήλικες, εφαρμόζουμε διαφορετικές θεραπευτικές τεχνικές Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής και, όπου είναι απαραίτητο, συνεργαζόμαστε επίσης με εξειδικευμένους επαγγελματίες της συμβατικής ιατρικής, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης φαρμάκων.

Ασχολούμαστε με την πρόληψη και την θεραπεία πολλών ασθενειών που επηρεάζουν το Αναπνευστικό Σύστημα, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με:

Βελονισμό, Βεντούζες, GwaSha, Μοξαθεραπεία, Μασάζ για παιδιά,  Διαιτολογία, Κινεζική Φαρμακολογία και Φυτικά Φάρμακα.

Αναπνευστικό Σύστημα: Θεραπεία μέσω γενικού σωματικού Βελονισμού

Σε γενικές γραμμές, για τη θεραπεία των αναπνευστικών νοσημάτων  ενδείκνυται ένας κύκλος συνεδριών Bελονισμού από εξειδικευμένο Ιατρό Βελονιστή, με σκοπό την τόνωση του πνεύμονα και την θεραπεία των συνακόλουθων αιτιών όπως οργανικές ελλείψεις, περίσσεια βλέννας, κ.λπ. Σε χρόνιες περιπτώσεις συνιστάται η  επανάληψη των εξατομικευμένων συνεδρίων Βελονισμού, η συχνότητα των οποίων πρέπει να καθορίζεται με τους Ιατρούς  του Ινστιτούτου μας,  με βάση τα συμπτώματα και το κλινικό ιστορικό.

Η θεραπεία πραγματοποιείται μέσω γενικού σωματικού Βελονισμού, αν και υπάρχουν αρκετές άλλες τεχνικές Βελονισμού που μπορεί να είναι αποτελεσματικές σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Συγκεκριμένες τροποποιήσεις στη διατροφή μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες για την πρόληψη των εξάρσεων.

Είναι πολλά όσα μπορείτε να κάνετε για να προστατεύετε τους πνεύμονές σας. Αποφεύγετε με κάθε τρόπο το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα. Μην αμελείτε την τακτική σωματική σας άσκηση  – το περπάτημα, το κολύμπι ή την ποδηλασία , στον φρέσκο, καθαρό αέρα.  Επιμελείστε την διατροφή σας.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα