Διακοπή Καπνίσματος & Ιατρικός Βελονισμός

kapnisma-velonismos

Κάπνισμα και Ιατρικός Βελονισμός

Το κάπνισμα είναι μία χρόνια και υποτροπιάζουσα ιατρική πρόκληση, και αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα νοσηρότητας και θνησιμότητας, παγκοσμίως.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες μέθοδοι που μπορεί ο καπνιστής να χρησιμοποιήσει, προκειμένου να οδηγηθεί σε διακοπή του καπνίσματος. Μία εναλλακτική προσέγγιση  στην  καταστροφική αυτή  εξάρτηση είναι ο Ιατρικός Βελονισμός.

Είναι αποδεδειγμένο ότι ο Βελονισμός έχει  βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να αλλάξουν την ζωή τους και από καπνιστές, να γίνουν πρώην καπνιστές. Αυτό συμβαίνει λόγω της ικανότητάς του να μειώνει τα συμπτώματα στέρησης που προκαλεί η έλλειψη της  νικοτίνης.

Πολλές είναι οι μελέτες/έρευνες που σχετίζονται με τον Βελονισμό και την εισφορά του στην απεξάρτηση από ουσίες.  Οι έρευνες αυτές καταλήγουν ότι ο Βελονισμός δημιουργεί ζωτικότητα και ευφορία, αυξάνει την ανάγκη για θετική δράση, βοηθά το μυαλό να ελέγξει την επιθυμία, μειώνοντας έτσι στο ελάχιστο την προσπάθεια του καπνιστή, οδηγώντας  ευκολότερα στην διακοπή του καπνίσματος. Βασική όμως προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειας είναι η σταθερή απόφαση του καπνιστή να απαλλαχτεί από τον εθισμό του καπνίσματος.

Κάπνισμα: Ποια είναι η θεραπευτική διαδικασία

Η θεραπευτική διαδικασία του Ιατρικού Βελονισμού είναι μη φαρμακευτική, ασφαλώς χωρίς παρενέργειες, με σημαντικά ποσοστά επιτυχίας. Οι βελόνες που τοποθετούνται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος και παραμένουν σε αυτές για 50 περίπου λεπτά, είναι μίας χρήσεως και πολύ λεπτές. Ο Ιατρός / Βελονιστής ακολουθεί πάντα τα διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα. Από τις πρώτες συνεδρίες Βελονισμού, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι το θεραπευτικό πρόγραμμα προσαρμόζεται στις  απαιτήσεις του καπνιστή.

Κάπνισμα: Η Θεραπεία

Κάπνισμα: Ο Βελονισμός έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να αλλάξουν την ζωή τους | velonismos-iatrikos.gr
Κάπνισμα: Ο Βελονισμός έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να αλλάξουν την ζωή τους | velonismos-iatrikos.gr

Ο Βελονισμός οδηγεί σε αύξηση της φυσιολογικής παραγωγής  ενδογενών ουσιών, οι οποίες αναπληρώνουν την έλλειψη νικοτίνης στα κύτταρα, με αποτέλεσμα αυτά να αρχίζουν να λειτουργούν με τα φυσιολογικά ερεθίσματα του οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το σώμα μας διαθέτει ένα σημαντικό οπλοστάσιο το οποίο δεν μπορεί πάντοτε να ενεργοποιηθεί από μόνο του, κι εδώ ακριβώς είναι το σημείο που ο Βελονισμός παρεμβαίνει, κινώντας αυτή την διαδικασία.

Με τις ειδικές τεχνικές του Βελονισμού, μεγάλος αριθμός ουσιών που παράγονται από τους ιστούς του σώματος, μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.
Εκεί, οι ουσίες αυτές μιμούνται την δράση της νικοτίνης «συμπληρώνοντας» με ενδογενείς ουσίες το κενό που δημιουργείται από την έλλειψή της.

Κάπνισμα: Τα πρώτα σημάδια θεραπείας 

Ήδη από τα πρώτα 24ωρα μετά την θεραπεία του Βελονισμού, ο καπνιστής έχει:

  • Ήπια και ελεγχόμενη επιθυμία για κάπνισμα
  • Σταδιακή απέχθεια στον καπνό και στη γεύση του τσιγάρου
  • Περιορισμό των συμπτωμάτων συνδρόμου στέρησης

Σημειώνεται πως ελαττώνονται η ψυχική πίεση, το άγχος, η κατάθλιψη, η νευρική ένταση, καθώς και το αίσθημα “κενού χώρου” που προκαλείται μετά από την διακοπή μακρόχρονης λήψης νικοτίνης, μιας τόσο εξαρτησιογόνου ουσίας, που το τσιγάρο περιέχει.

Ο Ιατρικός Βελονισμός βοηθά σημαντικά τον οργανισμό να προσαρμοστεί στη νέα αυτή συνθήκη, δηλαδή στον τερματισμό της χρόνιας λήψης εξωγενών ουσιών και στην αντικατάστασή τους με αντίστοιχες ενδογενείς ουσίες που το σώμα παράγει.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα