
Ενδομητρίωση: Τι είναι
Η Ενδομητρίωση είναι μία αυτοάνοση πάθηση, κατά την oποία ο ιστός που φυσιολογικά περιβάλλει το εσωτερικό της μήτρας και ονομάζεται ενδομήτριο, αναπτύσσεται επίσης και σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος. Οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες και η εξωτερική επιφάνεια της μήτρας, είναι τα σημεία που συνήθως εμφανίζεται ο ενδομητρικός ιστός. Δυστυχώς η ενδομητρίωση μπορεί επίσης να πλήξει και άλλα όργανα του σώματος, όπως τους πνεύμονες, το στομάχι, το έντερο, ακόμα και τον εγκέφαλο.
Τις τελευταίες 4 δεκαετίες, η Ενδομητρίωση από σπάνια, έχει γίνει μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση. Η συχνότητά της υπολογίζεται σε 1 κάθε 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Επίσης από τις 10 γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, οι 5 εμφανίζουν ενδομητρίωση και για τον λόγο αυτό, τείνει να καταστεί κοινωνικό πρόβλημα. Είναι μία ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση που ταλαιπωρεί και επηρεάζει την ποιότητα ζωής της γυναίκας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει η γυναίκα να υποφέρει σιωπηρά.
Ενδομητρίωση: Θεραπεία κατά την Κλασσική Ιατρική
Ακριβώς επειδή η Ενδομητρίωση αποτελεί αυτοάνοσο, δεν υπάρχει θεραπεία γι’αυτήν, παρά μόνο ανακούφιση των συμπτωμάτων. Στην πρώτη γραμμή για την μείωση του πόνου είναι τα παυσίπονα και τα αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία επίσης βοηθούν στην περίπτωση βαριάς αιμορραγίας, ενώ το αμέσως επόμενο βήμα αντιμετώπισης, είναι οι επεμβατικές διαδικασίες. Στην περίπτωση που όλες οι θεραπείες αποτύχουν, οι γιατροί προτείνουν ωοθηκεκτομή και υστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας, μαζί με τα παρελκόμενα όργανα).
Ενδομητρίωση και Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, οι πιο συχνές διαταραχές στην Ενδομητρίωση περιλαμβάνουν:
- στάση αίματος
- στασιμότητα της ενεργειας Qi
- ανεπάρκεια νεφρού γιανγκ
- θερμότητα και στάση ήπατος
Οι ερευνητές στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Tongji συνέκριναν τον Βελονισμό με την τυπική φαρμακευτική θεραπεία:
Οι ασθενείς που έκαναν Βελονισμό πέτυχαν συνολικό ποσοστό αποτελεσματικότητας 92,0% σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν μιφεπριστόνη και οι οποίες πέτυχαν συνολικό ποσοστό αποτελεσματικότητας 52,0%.
Η μιφεπριστόνη, επίσης γνωστή με το εμπορικό σήμα της RU-486, είναι ένα συνθετικό στεροειδές που αναστέλλει την δράση της προγεστερόνης και χρησιμοποιείται για την θεραπεία της Ενδομητρίωσης. Ουσία επίσης υπεύθυνη για πρόκληση αποβολών.
Συγκεκριμένα, οι χαμηλές δόσεις της μιφεπριστόνης, «αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό του Ενδομητρίου (Narvekaretal.)».
Ενδομητρίωση: Ο Ιατρικός Βελονισμός
Σε πολλές περιπτώσεις, οι θεραπείες Βελονισμού που πραγματοποιούνται εβδομαδιαίως για 4-6 μήνες, μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση ενός εσωτερικού περιβάλλοντος, όπου το σώμα μπορεί να επουλωθεί από τις επιπτώσεις του εκτοπισμένου Ενδομητρίου (αυτοίαση). Όταν συμβεί αυτό, είναι δυνατό να επιτευχθεί εγκυμοσύνη.
Ο Βελονισμός μείωσε τα επίπεδα πόνου πιο σημαντικά από τα κλασσικά φάρμακα. Τα ποσοστά υποτροπής ήταν λιγότερα στην ομάδα Βελονισμού από την ομάδα φαρμάκων. Οι εξετάσεις παρακολούθησης ενός έτους έδειξαν ότι το ποσοστό υποτροπής για την ομάδα που έλαβε φαρμακευτική θεραπεία ήταν 36%. Συγκριτικά, η ομάδα που έκανε Βελονισμό, είχε ποσοστό υποτροπής (της Ενδομητρίωσης) 20%. Τα μεγέθη της πυελικής μάζας και ο πολλαπλασιασμός μειώθηκαν πιο σημαντικά στην ομάδα θεραπείας Βελονισμού, από ό, τι στην ομάδα φαρμάκων. Τα ευρήματα ανιχνεύθηκαν και επαληθεύτηκαν με υπερηχογράφημα Β-σάρωσης.
Κατά βάση, ο Βελονισμός μειώνει την φλεγμονή και μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο καθώς και την δυσμηνόρροια (σοβαρός πόνος κατά τη διάρκεια του κύκλου της εμμηνόρροιας) που συχνά σχετίζεται με την Ενδομητρίωση. Ο Βελονισμός ελαττώνει τα καθημερινά συμπτώματα, και έχει αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικός με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, για την ανακούφιση του πόνου σε γυναίκες που βιώνουν δυσμηνόρροια.
Οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται μέσω του Βελονισμού περιλαμβάνουν ενδορφίνες, οι οποίες προάγουν την χαλάρωση και την ανακούφιση από το άγχος. Η μείωση του στρες είναι υψίστης σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο έχει σημαντικό ρόλο στην ενδομητρίωση. Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί σωστά, μπορεί πιο αποτελεσματικά να εντοπίσει και να θεραπεύσει τον ανώμαλο ιστό του ενδομητρίου έξω από τη μήτρα.
Ενδομητρίωση: Η Διατροφή
Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον έλεγχο της Ενδομητρίωσης. Συνιστάται μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα, χωρίς ζάχαρη, μαζί με την προσθήκη ορισμένων τροφίμων. Επίσης ενδείκνυται η αποφυγή κρύων τροφών και ποτών.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού
Λεωφόρος Κηφισίας 125-127
Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24
Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538
Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402
Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.