Ενίσχυση Του Ανοσοποιητικού Συστήματος & Ιατρικός Βελονισμός

enisxisi-anosopoiitikou-velonismos

Ανοσοποιητικό Σύστημα: Τι είναι

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού είναι σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών υπεύθυνο για την άμυνά του. Αποτελείται από πολλά διαφορετικά όργανα και ιστούς. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι ο μυελός των οστών και ο θύμος αδένας. Σε αυτά δημιουργούνται και αναπτύσσονται τα ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού. Δευτερεύοντα όργανα είναι οι αμυγδαλές, ο σπλήνας και οι λεμφαδένες.

Σε πολλά είδη, υπάρχουν δύο κύρια υποσυστήματα του ανοσοποιητικού συστήματος: α) το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα και β) το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα. Και τα δύο υποσυστήματα χρησιμοποιούν την χημική και την κυτταρική ανοσία για την εκτέλεση της λειτουργίας τους.

Ανοσοποιητικό Σύστημα και o Σύγχρονος Άνθρωπος

Το σύγχρονο περιβάλλον, καθώς και οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής, ασκούν άμεση επίδραση στην λειτουργία του Ανοσοποιητικού Συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την υπεράσπιση του οργανισμού με στόχο την διατήρηση της καλής μας υγείας. Ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, η άτακτη κατανάλωση ή υπερκατανάλωση τροφής, η κακή ποιότητα ύπνου, το άγχος και η θλίψη, μπορούν να μειώσουν την ανοσία του οργανισμού, αφήνοντάς μας ανυπεράσπιστους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.  Η κάθε ασθένεια δημιουργείται με αργό συνήθως ρυθμό, παρατήρηση που πρώτος είχε κάνει ο Ιπποκράτης.

Το σώμα μας δέχεται καθημερινά επιθέσεις από βακτήρια, ιούς και άλλα μικρόβια, αλλά μπορεί να παραμένει υγιές. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα όπως κορτικοστεροειδή και ανοσοκατασταλτικά, καθώς και φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται σε χημειοθεραπεία, αν και είναι συχνά απαραίτητα, όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα καταστρέφουν την προστασία που μας παρέχει το ανοσοποιητικό.

Ανοσοποιητικό Σύστημα – Οργανισμός

Ανοσοποιητικό Σύστημα και Ιατρικός Βελονισμός | velonismos-iatrikos.gr
Ανοσοποιητικό Σύστημα και Ιατρικός Βελονισμός | velonismos-iatrikos.gr

Ο οργανισμός μας διαθέτει έναν ιδιαιτέρως περίπλοκο φραγμό ενάντια στους ξένους εισβολείς, ο οποίος αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα διαφορετικών τύπων και λειτουργιών, υπεύθυνα για την εγγύηση της άμυνας του οργανισμού και για την διατήρηση της απρόσκοπτης λειτουργίας του σώματος, χωρίς ασθένειες.

Αυτά τα κύτταρα μαθαίνουν να απομνημονεύουν, να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν ξένους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα. Αποτελούν τον πιο βασικό μηχανισμό ο οποίος μας κρατά στη ζωή.

Σε αυτό τον μηχανισμό βασίζεται η αναγνώριση των διαφορετικών χημικών ή κυτταρικών μορίων (εχθρικών ή φιλικών προς τον οργανισμό μας) αλλά και η αντίστοιχη επίθεση που είναι σε θέση να πραγματοποιήσει  το σώμα μας.

Ο κυριότερος φυσιολογικός παράγοντας που προκαλεί περιορισμένη ικανότητα απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος στον ενήλικα, είναι η ηλικία.

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας πολλών και ταυτόχρονων παθοφυσιολογικών διαταραχών ενώ ο κυριότερος εξωτερικός παράγοντας που προκαλεί καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι το κάπνισμα.

Το Ανοσοποιητικό Σύστημα ενσωματώνεται σε ένα πολύπλοκο δίκτυο που αλληλοεπιδρά με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και το Ενδοκρινικό Σύστημα.

Δυστυχώς για μας δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο φάρμακο που να μπορεί να ενισχύσει αυτόν τον μηχανισμό προστασίας.

Ανοσοποιητικό Σύστημα: Ενισχύουμε την άμυνά μας μέσω του Ιατρικού Βελονισμού

Ο Bελονισμός είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την προστασία του οργανισμού μας, αφού αποκαθιστά ή διατηρεί την ενεργειακή ισορροπία των κυττάρων, διεγείροντας την κυκλοφορία της λεγόμενης ενέργειας WeiQi (η αμυντική μας ενέργεια). Η σωστή λειτουργία του Ανοσοποιητικού Συστήματος του οργανισμού έχει επίσης ζωτική σημασία για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης και την αποφυγή εμφάνισης ορισμένων νοσημάτων, όπως είναι οι αλλεργίες, τα αυτοάνοσα νοσήματα και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Σημαντικά στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί σχετικά με τον παθοφυσιολογικό μηχανισμό του Ιατρικού Βελονισμού, ο οποίος  μπορεί να επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα τον μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος, ενεργοποιώντας τον νευροενδοκρινικό άξονα  για μια καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενή.

Το Ανοσοποιητικό Σύστημα λειτουργεί στην άμυνα, την ομοιόσταση και την παρακολούθηση, και ο Βελονισμός ενισχύει την αντίσταση του ανοσοποιητικού.

Όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν ότι ο Βελονισμός μπορεί να ρυθμίσει την ανοσία, παραδείγματος χάρη, για να ενισχύσει την αντικαρκινική και την ανοσολογική λειτουργία και να προκαλέσει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Το χαρακτηριστικό αυτό αποτελεί βάση του Βελονισμού, στην πρόληψη αλλά και  θεραπεία μεταγενέστερων ασθενειών.

Βλέπετε σχετική αρθρογραφία: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4540978/

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα