Συχνές Ερωτήσεις

Ποιος είναι ο Μηχανισμός Δράσης του Βελονισμού ;

Βάσει της ερμηνευτικής ανακοίνωσης (9/1/2020) του Υπουργείου Υγείας – Ελληνική Δημοκρατία,  o βελονισμός είναι μια περιφερική ιστική διέγερση που μεταδίδεται στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα  (ΚΝΣ) και περιγράφεται με την νευροφυσιολογία. Ο βελονισμός ως μέθοδος περιφερικής αισθητικής διέγερσης (νευροδιέγερσης), προκαλεί αλλαγές που αφορούν στην αισθητικότητα, την διεγερσιμότητα , την λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, τα επίπεδα ορμονών και την ανοσολογική απάντηση, με θεραπευτικό στόχο τις αλλαγές σε επίπεδο εγκεφαλικών πυρήνων, νευρικών αξόνων και λειτουργικών νευρωνικών δικτύων. Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για να υπάρχουν αποτελέσματα;

Το αρχικό στάδιο της θεραπείας για δυσίατες παθήσεις οράσεως περιλαμβάνει 12 συνεδρίες που εφαρμόζονται ως πρακτική έντονης ενεργοποίησης. Σε περιπτώσεις ασθενών από το εξωτερικό ή εκτός Αττικής οι συνεδρίες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε σχεδόν ημερήσια βάση. Υπάρχει και η δυνατότητα διπλών ημερήσιων θεραπειών εφόσον κρίνει ο θεράπων ιατρός πως ο ασθενής είναι σε καλή φυσική κατάσταση για το συγκεκριμένο πρωτόκολλο βελονισμού και ταυτόχρονα το επιτρέπει η κλινική του εικόνα. Ο τελευταίος τρόπος θεραπείας είναι κυρίως αποτελεσματικός στους νεότερους ηλικιακά ασθενής μας.

Πόσο χρόνο διαρκεί η κάθε συνεδρία;

Η κάθε συνεδρία διαρκεί από 25 έως 55 λεπτά.

Πόσο συχνά πρέπει να πραγματοποιούνται οι συνεδρίες;

Μετά την εφαρμογή του εντατικού πρωτοκόλλου για το πρώτο δίμηνο συνιστάται περιοδικότητα, μία έως δύο φορές την εβδομάδα, εάν είναι εφικτό. Για ασθενείς που βρίσκονται εκτός Αττικής, συνιστάται οι συνεδρίες να πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα, ανά δύο εβδομάδες. Σίγουρα, το μεσοδιάστημα χωρίς θεραπεία, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τους τρεις μήνες.

Ποιο είναι το κόστος της κάθε συνεδρίας;

Οι τιμές είναι προσιτές για όλους με στόχο την ανθρωπιστική δράση που είναι και το όραμα του ιδρυτή του Ινστιτούτου μας κ. Βασίλειου Σπύρου. Για μακροχρόνιες θεραπείες υπάρχουν ειδικά πακέτα προσφορών, ώστε οι ασθενείς του Ινστιτούτου Ιατρικού Βελονισμού να έχουν τη δυνατότητα για εξειδικευμένη μακροχρόνια θεραπεία. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Ποια είναι τα σημεία που εφαρμόζεται ο Βελονισμός;

Για τις παθήσεις οράσεως, οι βελόνες τοποθετούνται σε συγκεκριμένα ανατομικά σημεία σύμφωνα με τη θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και αναλόγως της κάθε εξειδικευμένης περίπτωσης. Τοποθετούνται στην περιοχή της κεφαλής, εναλλακτικά στα αφτιά, στα χέρια και στα πόδια.

Οι βελόνες είναι μιας χρήσης; Είναι απολυμασμένες;

Στο Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού, αλλά και γενικότερα στη Δύση, εδώ και αρκετά χρόνια, χρησιμοποιούνται βελόνες βελονισμού μίας χρήσεως. Είναι κατασκευασμένες από χειρουργικό ατσάλι, αποστειρωμένες με τεχνολογία x-ray. Στο Ινστιτούτο μας χρησιμοποιούμε τις αναγνωρισμένες παγκοσμίως ως καλύτερες βελόνες Jtype SEIRIN Acupuncture Needles.

Οι ιατρικοί κανόνες απολύμανσης και αποστείρωσης ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οπότε ο κίνδυνος μόλυνσης πρακτικά είναι μηδενικός.

Έχει παρενέργειες η Βοτανοθεραπεία;

Η Βοτανοθεραπεία όπως κάθε άλλη θεραπεία πρέπει να ασκείται από έμπειρο ιατρό ο οποίος λαμβάνει υπόψη τα συν-χορηγούμενα φάρμακα της κλασικής ιατρικής, τυχόν αλλεργίες, με προσοχή σε συγκεκριμένες δοσολογίες, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και με ελεγμένη προέλευση των βοτάνων και συνταγών. Οι παρενέργειες, εάν τηρηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις,  είναι ελάχιστες όπως τάση για εμετό ή διάρροια  και σε αυτήν την περίπτωση μειώνουμε την δοσολογία

Παίρνω φάρμακα, μπορώ να κάνω Βελονισμό;

Φυσικά και μπορούμε να κάνουμε Βελονισμό καθώς δεν υπάρχει αλληλεπίδραση. Τα φάρμακα δεν αποτελούν αντένδειξη για την εφαρμογή του Βελονισμού. Μάλιστα ο Βελονισμός ενισχύει την αποτελεσματικότητα της όποιας φαρμακευτικής αγωγής, η οποία μετά τη βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς, τροποποιείται μόνο από τον θεράποντα Ιατρό. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται μόνο στη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων για την οποία πρέπει να ενημερώνεται ο Ιατρός – Βελονιστής.

Πονάει ο Βελονισμός;

Όχι. Ο βελονισμός, όταν εφαρμόζεται από Ιατρό – Βελονιστή, δεν συνοδεύεται από καμία παρενέργεια καθώς είναι μια μέθοδος που δε χρησιμοποιεί χημικές ουσίες ή φάρμακα.  Στην εποχή μας οι βελόνες είναι αποστειρωμένες, μιας χρήσεως και ανοίγονται ενώπιον του ασθενούς. Γι’ αυτόν το λόγο δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης κάποιας λοίμωξης. Από τον Ιατρικό Βελονισμό υπάρχουν μόνο θετικά αποτελέσματα όπως αίσθημα ευεξίας, ευφορίας, χαλάρωσης και καλύτερου ύπνου.

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα αποτελέσματα;

Η εμφάνιση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας με Ιατρικό Βελονισμό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατάσταση υγείας του κάθε ασθενή, στην προκειμένη περίπτωση με την οπτική οξύτητα αυτού. Η θεραπεία που ακολουθούμε και η προσέγγιση μας είναι ολιστική.  Τα αποτελέσματα είναι εμφανή και ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες των ασθενών όταν παράλληλα με τις βελονιστικές θεραπείες ακολουθηθούν και όποιες άλλες οδηγίες δοθούν από τον Ιατρό-Βελονιστή.

Απαιτείται ειδικό διαιτολόγιο;

Οι καθημερινές και οι διατροφικές συνήθειες διαδραματίζουν κύριο ρόλο στην δεκτικότητα των ασθενών σε μία θεραπεία με Ιατρικό Βελονισμό. Λεπτομερείς οδηγίες δίνονται από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου μας στους ασθενείς με την έναρξη των συνεδριών τους.

Τι πρέπει να προσκομίσω μαζί μου (εξετάσεις, κλπ);

Είναι απαραίτητο ο ασθενής να φέρει μαζί του στην συνέντευξη με τον Ιατρό-Βελονιστή τις οφθαλμολογικές του εξετάσεις, με scans, όσο το δυνατόν πιο πρόσφατες εντός του τελευταίου διμήνου ή τριμήνου. Επίσης, απαιτείται πλήρης ενημέρωση σχετικά με  άλλες παθήσεις ή καταστάσεις του ασθενούς.

Υπάρχει διευκόλυνση ή/και προτάσεις διαμονής;

Υπάρχει διευκόλυνση διαμονής κατόπιν συνεννόησης, είτε σε ξενοδοχεία είτε σε διαμονή τύπου Airbnb σε κοντινά σημεία.

Σε ποια γλώσσα γίνεται η επικοινωνία;

Γενικά χρησιμοποιείται η ελληνική γλώσσα. Για ασθενείς μας από το εξωτερικό, η επικοινωνία θα γίνεται στα αγγλικά ή γαλλικά μέσω του καταρτισμένου προσωπικού μας.

Υπάρχει δυνατότητα να μισθωθεί μεταφραστής;

Βεβαίως, για τις περιπτώσεις που οι ασθενείς δεν έχουν τη δυνατότητα συνεννόησης στην ελληνική γλώσσα, θα υπάρχει η εναλλακτική λύση της μίσθωσης μεταφραστή.

Υπάρχει η πιθανότητα ο Βελονιστής να εισάγει τη βελόνα σε ένα «λάθος» σημείο και αυτό να επιφέρει βλάβη στον ασθενή;

Εάν ο βελονιστής δεν είναι Ιατρός ναι !
Στο Ινστιστούτο μας όμως, η ασφάλεια του Βελονισμού είναι εγγυημένη καθώς διενεργείται από κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό, που βάσει νόμου (ΦΕΚ Αρ. Πρωτ. Υ7/ΟΙΚ/4270/25-6-96) είναι υποχρεωτικά Ιατρός και φυσικά πιστοποιημένος Βελονιστής μετά από ειδική εκπαίδευση.
Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα, κάποιο σημείο βελονισμού να εμφανιστεί κάποιο μικρό αιμάτωμα το οποίο σε περίπου δύο ημέρες εξαφανίζεται, και δεν πρέπει να ανησυχεί τον ασθενή.
.

Τι πρέπει να προσέξω όταν κάνω Βελονισμό;

Το σημαντικό είναι να προηγείται λήψη ιστορικού από τον Ιατρό – Βελονιστή σε τρόπον ώστε να λαμβάνουμε υπ’ όψιν όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τον πάσχοντα .

Επίσης, είναι καλό ο ασθενής να έχει φάει περίπου 2 ώρες πριν τη συνεδρία και να μην έχει καταναλώσει υπερβολική καφεΐνη η/και αλκοόλ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να είναι σε έμμηνο ρύση κατά τη διάρκεια της θεραπείας γιατί αλλάζει η φυσιολογική ενεργειακή κατάστασή τους. Επίσης, χρειάζεται προσοχή στην εγκυμοσύνη ή και μετά π.χ. σε προχωρημένη εγκυμοσύνη ή κατά την  περίοδο του θηλασμού.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα