
Γαστρεντερικό Σύστημα: Τι είναιꓼ
Το Γαστρεντερικό Σύστημα είναι ένα από τα βασικότερα ανατομικά συστήματα του οργανισμού. Κύριος του ρόλος είναι η δίοδος, η πέψη, η χρήση και η αποβολή της τροφής.
Η Γαστρεντερική Οδός εκτείνεται από το στόμα έως τον πρωκτό και περιλαμβάνει όλα τα όργανα του πεπτικού συστήματος, σε ανθρώπους και ζώα.
Γαστρεντερικό Σύστημα: Πως λειτουργεί
Το Γαστρεντερικό Σύστημα είναι υπεύθυνο για την ομαλή ενεργειακή λειτουργία κάθε ανθρώπινου σώματος και το οποίο δεν αποτελεί παθητικό σύστημα.
Το Πεπτικό Σύστημα προστατεύει το σώμα ανιχνεύοντας τρόφιμα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία ενός ατόμου, απορρίπτοντας τα μέσω εμετού, διάρροιας ή άλλων συμπτωμάτων. Στην επιφάνειά του, το Γαστρεντερικό Σύστημα έχει ένα πολύπλοκο σύνολο νεύρων και διαφόρων κυττάρων που ανήκουν στο Ανοσοποιητικό Σύστημα. Για να διαθέτει ένας οργανισμός ένα υγιές Πεπτικό Σύστημα, κάθε άτομο χρειάζεται διαφορετικούς τύπους και ποσότητες τροφής.
Τα τρόφιμα που φτάνουν στο Γαστρεντερικό Σύστημα περιέχουν θρεπτικά συστατικά άλλα και τοξίνες. Οι τοξίνες μπορεί να είναι πολλών ειδών, από πρόσθετα τροφίμων έως φυτοφάρμακα. Η διαδικασία της πέψης λαμβάνει χώρα στην επιφάνεια του Γαστρεντερικού Συστήματος μέσω της δράσης των εκκρίσεων από τους αδένες. Οι δύο αδένες που τροφοδοτούν τις περισσότερες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται από το Γαστρεντερικό Σύστημα είναι το ήπαρ και το πάγκρεας.
Το αποτέλεσμα, λοιπόν, λόγω της καθημερινής κατανάλωσης τροφίμων και ειδικότερα ορισμένων συνδυασμών τροφίμων, είναι η δυσλειτουργία του Γαστρεντερικού Συστήματος. Αυτή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ανοσολογικών αντιδράσεων σε επιλογές ή συνδυασμούς ορισμένων τροφών και προκαλούν στο Γαστρεντερικό Σύστημα μια ποικιλία κλινικών εικόνων όπως αλλεργίες, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Αυτοί οι τύποι τροφικής δυσανεξίας ευθύνονται για πολλά από τα πεπτικά προβλήματα. Το Γαστρεντερικό Σύστημα επικοινωνεί με τον εγκέφαλο σε ορμονικό επίπεδο, δηλαδή είναι ένας νευροδιαβιβαστής που μεσολαβεί μεταξύ του εγκεφάλου και ορισμένων χημικών ουσιών.
Γαστρεντερικό Σύστημα: Παθήσεις

Οι Γαστρεντερικές Παθήσεις αναφέρονται σε ασθένειες που περιλαμβάνουν την Γαστρεντερική Οδό, δηλαδή τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο και το ορθό και τα βοηθητικά όργανα πέψης, το ήπαρ, τη χοληδόχο κύστη και το πάγκρεας.
Ο ερεθισμός και η φλεγμονή διαφόρων οργάνων του Γαστρεντερικού Σωλήνα εκδηλώνονται με τη μορφή:
- γαστρίτιδας (στομάχου)
- σπαστικής κολίτιδας (παχέος εντέρου)
- ειλεΐτιδα (λεπτού εντέρου ή ειλεού)
- ηπατίτιδας (ήπατος)
- χολοκυστίτιδας(χοληδόχου κύστης).
Γαστρεντερικό Σύστημα: Τι προσφέρει και τι θεραπεύει ο Ιατρικός Βελονισμός
Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική ασχολείται με τη θεραπεία στομαχικών και εντερικών διαταραχών εδώ και χιλιετίες. Στις Γαστρεντερικές Παθήσεις, ο Ιατρικός Βελονισμός μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη, ενεργώντας όχι μόνο στα συμπτώματα της νόσου, αλλά κυρίως στις αιτίες που τα τροφοδοτούν, το ίδιο ισχύει και για την Κινεζική Διαιτολόγια.
Στην πραγματικότητα, οι θεραπείες που προτείνει η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική δρουν σε όλες τις αιτίες που ευθύνονται για τις γαστρεντερικές διαταραχές, τόσο σωματικές όσο και ψυχο-συναισθηματικές.
Η αντιμετώπιση απαιτεί περισσότερες από 3 συνεδρίες Βελονισμού, με την αιτιολογία και την ένταση των συμπτωμάτων να διαμορφώνουν τον τελικό αριθμό αυτών.
Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η εφαρμογή του Ιατρικού Βελονισμού θεωρείται μία ασφαλής, ανώδυνη και αποτελεσματική παρέμβαση στην θεραπεία της γαστρίτιδας αλλά και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Επίσης συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων όπως ο εμετός, το έλκος στομάχου και του δωδεκαδαχτύλου τα οποία ταλαιπωρούν τον πάσχοντα καθώς επίσης και η δυσπεψία, η ανορεξία και ο λόξυγγας.
Μπορεί επίσης να επιφέρει αναλγητική δράση μέσω της κατάλληλης τοποθέτησης των ειδικών βελονών, στα συμπτώματα που προκαλεί η σπαστική κολίτιδα, γνωστή και ως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όπως είναι η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα.
Εύκολα, λοιπόν, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η συμπληρωματική θεραπεία του Βελονισμού συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που επιφέρουν διάφορες φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου με πιο συνηθισμένες την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn. Η τελευταία εκδηλώνεται στο κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου, τον ειλεό.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού
Λεωφόρος Κηφισίας 125-127
Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24
Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538
Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402
Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.