Ίλιγγος & Ιατρικός Βελονισμός

Ίλιγγος: Τι είναι ;

Ο Ίλιγγος είναι ένα ψευδές αίσθημα περιστροφής των αντικειμένων ή αίσθημα περιστροφής του ίδιου του ασθενή γύρω από τα αντικείμενα. Επίσης, περιγράφεται ως ζάλη μαζί με ναυτία και εμφανίζεται λόγω της σύντομης δυσλειτουργίας του εγκεφάλου που οδηγεί σε έλλειψη ελέγχου των σωματικών κινήσεων. Ο Ίλιγγος δεν είναι νόσος αλλά σύμπτωμα ενεργειακών διαταραχών.

 

Ίλιγγος: Κατηγορίες

  • Κεντρικού τύπου: Με αιτιολογία που προέρχεται από το νευρικό σύστημα το οποίο αποτελείται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και είναι συνήθως πιο ήπιος, μεγαλύτερης διάρκειας. Τα κύρια συμπτώματα του είναι η αδυναμία, η αστάθεια, η διπλωπία και τα συχνά μουδιάσματα.
  • Περιφερικού τύπου: εμφανίζεται σε παθήσεις που αφορούν τον λαβύρινθο του ωτόςκαι συνοδεύεται από εμετούς και ναυτία. Συνήθως επιδεινώνεται με την αλλαγή της θέσης, δημιουργεί βαρηκοΐα, εμβοές και αστάθεια, η οποία διαρκεί από λίγα λεπτά έως πολλές ημέρες. Στο εσωτερικό αυτί μπορεί να αναπτυχθεί φλεγμονή λόγω ασθένειας ή κάποιοι μικροί κρύσταλλοι ή πέτρες που συνήθως βρίσκονται στο εσωτερικό αυτί. Αυτοί μπορεί να μετατοπιστούν και να προκαλέσουν ερεθισμό στα μικρά τριχωτά κύτταρα μέσα στα ημικυκλικά κανάλια, οδηγώντας σε ίλιγγο. Αυτό είναι γνωστό ως Καλοήθης Παροξυσμικός Ίλιγγος Θέσης (BPPV).

Η ασθένεια Meniere, που σχετίζεται με την απώλεια ακοής και τις εμβοές (βούισμα των αυτιών), και προκαλείται από συσσώρευση υγρού μέσα στο εσωτερικό αυτί, μπορεί επίσης να προκαλέσει ιλίγγους. Τραύματα στο κεφάλι μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες στο εσωτερικό αυτί και να γίνουν αιτία ιλίγγου. Πιο σπάνια, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ή κάποιοι όγκοι μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα ιλίγγου. Ο ίλιγγος και η ζάλη επηρεάζουν το 20% – 30% του γενικού πληθυσμού, με την πλειονότητα να είναι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Ίλιγγος: Η αντιμετώπιση του, με την Δυτική Ιατρική

Ίλιγγος και Βελονισμός: Οι ασθενείς αισθάνονται ανακούφιση από τις πρώτες επισκέψεις | velonismos-iatrikos.gr
Ίλιγγος και Βελονισμός: Οι ασθενείς αισθάνονται ανακούφιση από τις πρώτες επισκέψεις | velonismos-iatrikos.gr

Η Κλασική Δυτική ιατρική αντιμετωπίζει τον ίλιγγο με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τη διαγνωσμένη αιτία και οι θεραπείες είναι πάντα συμπτωματικές χωρίς να αντιμετωπίζουν την αιτία.

Κατά κύριο λόγο αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής, ασκήσεων Αιθουσαίας Αντιρρόπησης και σε κάποιες περιπτώσεις με χειρουργική επέμβαση.

Φαρμακευτική Αγωγή: Στην οξεία φάση, τα φάρμακα που χορηγούνται είναι αντιισταμινικά, αντιεμετικά και κατασταλτικά του λαβυρίνθου, με σκοπό να βελτιώσουν τα συμπτώματα. Η χρόνια χρήση τους όμως, μπορεί να προκαλέσει την επιδείνωσή τους, καθώς εμποδίζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) από την ανάπτυξη μηχανισμών αντιρρόπησης της βλάβης.

Θεραπεία Ιλίγγου με Αιθουσαία Αντιρρόπηση:. Εφαρμόζεται σε διάφορες παθήσεις του λαβυρίνθου όπως: Καλοήθη Παροξυσμικό Ίλιγγο Θέσεως, μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη υπαισθησία, συνοδευόμενη με νόσο του Meniere, αιθουσαία νευρωνίτιδα, λαβυρινθίτιδα. Η θεραπεία του ιλίγγου περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα ασκήσεων, που στοχεύει στην πρόκληση αντισταθμίσματος, μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ).

Χειρουργική Αντιμετώπιση Ιλίγγου: Σπάνια επιτυγχάνεται η θεραπεία του ιλίγγου με χειρουργικές μεθόδους. Εξαίρεση αποτελεί η Νόσος Meniere, όπου μπορεί να γίνει επέμβαση στον ενδολεμφικό σάκο, ή διατομή του Αιθουσαίου νεύρου, ή λαβυρινθεκτομή.

 

Ίλιγγος και Ιατρικός Bελονισμός 

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική θεωρεί πως η ανισορροπία μεταξύ των εσωτερικών οργάνων οδηγεί σε κακή κυκλοφορία της ενέργειας και ανεπαρκή παροχή αίματος στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την κλινική εμφάνιση του ιλίγγου.  Στόχος πρέπει να είναι η εκ νέου εξισορρόπηση  των ενεργειών τόσο του συκωτιού yang όσο και του νεφρού yin.

Ο Ιατρικός Βελονισμός ως συμπληρωματική θεραπεία παρουσιάζει σημαντική και άμεση δράση στη μείωση των ενοχλήσεων της ζάλης και του ιλίγγου. Οι ασθενείς  αισθάνονται ανακούφιση από τις πρώτες  επισκέψεις και συνήθως αμέσως μετά την πρώτη επίσκεψη. Μία σειρά από συνεδρίες Βελονισμού και ένα πρόγραμμα θεραπείας με βότανα είναι ακόμη πιο ευεργετικά για την εξάλειψη των υποκείμενων αιτιών.

Συμπερασματικά, έχει καταστεί σαφές ότι η αντιμετώπιση με Ιατρικό Βελονισμό έχει στόχο την αποκατάσταση της ενεργειακής ροής, συνέπεια της απώλειας ισορροπίας μεταξύ των διαφόρων δυνάμεων ενέργειας του σώματος. Ο αριθμός των συνεδριών Βελονισμού εξαρτάται από την κατάσταση του κάθε ασθενή, ξεχωριστά. Οι ιατροί του Ινστιτούτου μας θα εξετάσουν την κατάσταση του ασθενή  και θα προταθεί ο αριθμός των εξατομικευμένων συνεδριών που ο συγκεκριμένος ασθενής  χρειάζεται για να θεραπευθεί από τον ίλιγγο σε συνδυασμό με εξατομικευμένη βοτανοθεραπεία.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα