Ημικρανία & Ιατρικός Βελονισμός

Ημικρανία: Τι είναι  

Η ημικρανία είναι μια χρόνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες μέτριες έως έντονες κεφαλαλγίες, συχνά σε συνδυασμό με μια σειρά από συμπτώματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Ο ισχυρός πονοκέφαλος,  κατανέμεται στο ήμισυ του κεφαλιού (αλλά όχι πάντα), με συμπτώματα που συνήθως τον συνοδεύουν όπως: ναυτία, έμετοι, ενόχληση στο φως, στον  θόρυβο και στις οσμές. Αν συνυπάρχει με οπτικές διαταραχές ή μούδιασμα στο μισό σώμα, την ονομάζουμε ημικρανία με αύρα.

Μία ημέρα με σοβαρή κρίση ημικρανίας αποτελεί μια προσωρινή αναπηρία. Στο τέλος της κρίσης, παραμένει συχνά ένα αίσθημα κόπωσης, κακουχίας και διάθεσης για ύπνο.

Από ημικρανία πάσχει συνολικά το 12%  του παγκόσμιου πληθυσμού (18% γυναίκες, 6-7%  άνδρες). Είναι 3 φορές συχνότερη στις γυναίκες, ενώ οι κρίσεις στην ηλικία των 40 ετών κορυφώνονται και η κληρονομικότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Ημικρανία: Τι την προκαλεί

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που πιθανόν να προκαλούν την ημικρανία:

 • Η έκθεση του ασθενή σε πολύ έντονα φώτα ή δυνατούς θορύβους και μυρωδιές.
 • Το αίσθημα της υπερκόπωσης.
 • Το JetLag από πολύωρες πτήσεις
 • Οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες και κυρίως τα οιστρογόνα. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν ημικρανία με την έναρξη της περιόδου, στην κύηση και στην εμμηνόπαυση, καθώς και κατά την θεραπεία με αντισυλληπτικά.
 • Ορισμένα φάρμακα.
 • Η στέρηση ύπνου ή μια αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου.
 • Ορισμένα τρόφιμα όπως η σοκολάτα, ορισμένα τυριά, ή κάποιες πρόσθετες ουσίες συντήρησης τροφίμων.
 • Ορισμένα αλκοολούχα ποτά όπως το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα, η ασπαρτάμη,  ο καφές. Επίσης, σε ορισμένους ανθρώπους, η νηστεία.
 • Το στρες είναι ο κύριος παράγοντας πρόκλησης της ημικρανικής κρίσης.
 • Η σεξουαλική πράξη
 • Οι αλλαγές στον καιρό, στην θερμοκρασία και στο περιβάλλον.

Ημικρανία και Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική

Ημικρανία: Ο Βελονισμός είναι μια αποτελεσματική θεραπεία | velonismos-iatrikos.gr
Ημικρανία: Ο Βελονισμός είναι μια αποτελεσματική θεραπεία | velonismos-iatrikos.gr

Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική και τον Βελονισμό, αν και η Δυτική ταξινόμηση του ”πονοκεφάλου / ημικρανίας” δεν ισχύει, αναγνωρίζουν πολλά κοινά συμπτώματα.

Η ημικρανία αποδίδεται σε μια ανισορροπία του οργανισμού που μπορεί να προκληθεί από επιβλαβή συναισθήματα, δίαιτες και βλαβερές συνήθειες, όπως και από την αρνητική δράση των κλιματολογικών συνθηκών. Κάθε κλιματική υπέρβαση μπορεί να αλλάξει σημαντικά την ισορροπία μας, τόσο σωματικά όσο και διανοητικά.  Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε εάν ο πονοκέφαλος / ημικρανία επιδεινώνεται το καλοκαίρι ή τον χειμώνα, ή όταν ο καιρός αλλάζει. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στην Κινεζική Ιατρική μιλάμε για πονοκέφαλο/ημικρανία εξαιτίας της υγρασίας, ή από πονοκέφαλο εξαιτίας του ανέμου ή του κρύου.

Ημικρανία: Αποτελεσματικότητα του Ιατρικού Βελονισμού στην θεραπεία

Ο Βελονισμός είναι σίγουρα μια αποτελεσματική θεραπεία για την ημικρανία. Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν πώς ο Βελονισμός μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα τουλάχιστον συγκρίσιμη με την φαρμακολογική θεραπεία.

Σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη του American Migraine Foundation, βασιζόμενη σε μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση 22 κλινικών δοκιμών στις οποίες συμμετείχαν 4.985 άτομα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Βελονισμός μειώνει την συχνότητα πονοκέφαλου σε άτομα με ημικρανία, και ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται με προληπτικά φάρμακα.

Η συχνότητα του πονοκέφαλου των ατόμων που λαμβάνουν θεραπείες Βελονισμού μειώνεται έως και 59% και αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να διατηρηθεί για περισσότερο από 6 μήνες.

Ημικρανία και Ιατρικός Βελονισμός

Ο Βελονισμός σκοπεύει στη διατήρηση της ενεργειακής ροής (που ονομάζεται «Qi») ισορροπημένη στους μεσημβρινούς. Ο Ιατρός Βελονιστής τοποθετεί βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία πίεσης, συνήθως κατά μήκος της πλάτης ή του λαιμού του ασθενή,  όπου μπορούν να επιβραδύνουν την μετάδοση του πόνου.

Οι απαιτούμενες συνεδρίες είναι περίπου 12 ανάλογα με την σοβαρότητα της κλινικής κατάστασης και μπορούν να συνδυαστούν με Βοτανοθεραπεία. Ασκήσεις χαλάρωσης και τεχνικές όπως το Mindfulness έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία κατά το παρελθόν σε ασθενείς που έπασχαν από ημικρανία. Οι Ιατροί Βελονιστές στο Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού διαθέτουν μακροχρόνια εμπειρία στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της Ημικρανίας.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα