Ιατρικός Βελονισμός: Η Ιστορία, Οι Τεχνικές Και Η Εφαρμογή Του Στο Ανθρώπινο Σώμα

Βελονισμός: Η ιστορία του 

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική έχει μια ιστορία τουλάχιστον 5.000 ετών και τα πρώτα γνωστά χειρόγραφα αποδίδονται στον Κίτρινο Αυτοκράτορα Χουάνγκ Ντι,  ιδρυτή του αρχαίου Κινέζικου Βασιλείου το 2.650 π.Χ.

Μια μορφή θεραπείας της Κινεζικής Ιατρικής είναι και ο Bελονισμός. Ο Βελονισμός ξεκίνησε  ως μία από τις θεραπευτικές μεθόδους της Κινέζικης Ιατρικής εκείνης της εποχής, ενταγμένη στη γνωσιακό και φιλοσοφικό σύστημα τους.

Στο δυτικό κόσμο ήρθε περί τα τέλη του 1.600 μχ,  αρχικά στην Ευρώπη και από εκεί στον υπόλοιπο κόσμο. Η εφαρμογή του Ιατρικού βελονισμού θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά́ στην Ευρώπη το 1951 και συγκεκριμένα στη Γερμανία από τη Γερμανική Ιατρική Εταιρεία και έκτοτε έχει εκπαιδεύσει πάνω από 10.000 ιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι έχουν εκπαιδευθεί περί τους 1.500 ιατρούς, ενώ η μέθοδος εφαρμόζεται από Ιατρούς Βελονιστές σε κέντρα πόνου 23 Νοσοκομείων σε όλη την επικράτεια. Η θεραπεία καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία των Δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) και της Τραπέζης της Ελλάδος και από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Επιπλέον, σημαντικές θεραπευτικές τεχνικές είναι η μοξοθεραπεία, η tuina, η βεντουζοθεραπεία και η βοτανοθεραπεία, συνδυαζόμενες με το σωστό τρόπο ζωής και διατροφής.

 

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (TCM), ο Βελονισμός βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις αρχές:

  1. Το ΤΑΟ
  2. Το Yin και το Yang
  3. Τα Πέντε Στοιχεία της Φύσης

Βελονισμός – Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική: Ο άνθρωπος είναι επίκτητη και κληρονομούμενη ενέργεια

Στην Κινεζική Ιατρική ο άνθρωπος θεωρείται ως το σύνολο της ενέργειας που κληρονομεί από τους γονείς του και την ενέργεια που προσλαμβάνει μέσω της τροφής και των επιδράσεων του περιβάλλοντος και της περιοχής στην οποία μεγαλώνει.

Η ενέργεια αυτή κυκλοφορεί στον οργανισμό μας μέσω των μεσημβρινών και είναι υπεύθυνη για την ομαλή λειτουργία του. Η διαταραχή της φυσιολογικής ροής της ενέργειας έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση παθολογικών συμπτωμάτων ασθενειών.

Εκεί επεμβαίνουμε με το Βελονισμό, βελονίζοντας συγκεκριμένα σημεία που βρίσκονται κατά μήκος των μεσημβρινών, αποκαθιστούμε τη φυσιολογική ροή της ενέργειας και επαναφέρουμε την υγεία στον άνθρωπο.

Οι βελόνες τοποθετούνται σχεδόν επιφανειακά, αναίμακτα χωρίς πρόκληση πόνου (έχουν διάμετρο όσο μια τρίχα) και χωρίς να δημιουργούν παρενέργειες στις υπόλοιπες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Όταν χρησιμοποιούμε το Βελονισμό ως μέσο θεραπείας, έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε τη θεραπεία μας στην κλινική εικόνα του συγκεκριμένου ασθενή.

Για κάθε περίπτωση επιλέγονται συγκεκριμένα σημεία βελονισμού τα οποία αφορούν το συγκεκριμένο οργανισμό, την πάθηση που παρουσιάζει και τον ιδιαίτερο τρόπο που την εκδηλώνει και όχι γενικά στο πρόβλημα σαν μια γενική κατηγορία πάθησης. Με αυτό τον τρόπο έχουμε ταυτόχρονα ρυθμιστική επίδραση και σε τυχόν άλλες δυσλειτουργίες του οργανισμού.

Βελονισμός: Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Ιατρικού Βελονισμού

Εδώ μπορούμε να διακρίνουμε την απόλυτη ταύτιση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής με την Ιπποκρατική Ιατρική. Μια από τις θεμελιώδεις αρχές της Ιπποκρατικής Ιατρικής είναι όταν η θεραπεία επικεντρώνεται περισσότερο στον ασθενή παρά στην ασθένεια αλλά και στην πρόγνωση αντί για τη διάγνωση.

Ας μην ξεχνάμε ότι στη σύγχρονη Ιατρική ο ορισμός της υγείας αφορά την κατάσταση πλήρους φυσικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς την απουσία ασθένειας ή αναπηρίας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι στις θεραπείες με βελονισμό στο Ινστιτούτο μας συμμετέχουν εξίσου οι εξειδικευμένοι Ιατροί-Βελονιστές, τα επιλεγμένα σημεία θεραπείας και οι ίδιοι οι ασθενείς μας.

Βελονισμός: Ποια είναι τα βασικά προαπαιτούμενα 

Οι Ιατροί Βελονιστές πρέπει να έχουν την απαραίτητη θεωρητική γνώση και κλινική εμπειρία για να καταλήξουν κατ’ αρχήν στη σωστή διάγνωση αλλά και στην ορθή θεραπεία (μέσω του συνδυασμού επιλογής των σωστών σημείων και των σωστών βελονιστικών πρακτικών).

Οι ασθενείς είναι καλό να επιλέξουν τη θεραπεία τους μέσω της ιατρικής του βελονισμού γιατί πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα του, αλλά πρωτίστως να έχουν εμπιστοσύνη στο Ιατρό, τις ιατρικές πρακτικές του και στην ολιστική προσέγγιση αυτού σχετικά με την καθημερινότητα τους.

Βελονισμός: Η εμπιστοσύνη αυξάνεται παγκοσμίως

Τα τελευταία 25 έτη η έρευνα για το Βελονισμό ως ιατρική περίθαλψη αυξάνεται συνεχώς, φθάνοντας στο διπλάσιο αριθμό κλινικών μελετών συγκριτικά με αυτές της Δυτικής Συμβατικής Ιατρικής.

Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 15.000 μελέτες σε εξήντα χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων μετα-αναλύσεων που συνοψίζουν τα αποτελέσματα χιλιάδων μελετών σε ανθρώπους και ζώα.

Βρέθηκαν ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με Βελονισμό για εκατόν δέκα επτά (117) παθήσειςσυμπτώματα ή καταστάσεις με ισχυρότερες ενδείξεις για κάποιες από αυτές συγκριτικά με κάποιες άλλες.

Όσον αφορά στους μηχανισμούς δράσης του Βελονισμού έχουν χαρτογραφηθεί αισθητήριες νευρικές απολήξεις που περιλαμβάνουν εξειδικευμένες νευρικές ίνες.

Έχουν ταυτοποιηθεί νευροπεπτίδια οπιοειδών και μη οπιοειδών καθώς και νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη, ντοπαμίνη, κυτοκίνες, γλουταμινικό, νιτρικό οξύ, νορεπινεφρίνη, GABA.

Βελονισμός: Πώς δρα στο ανθρώπινο σώμα η Ιατρική Βελονιστική Θεραπεία;

Έχει αποδειχθεί ότι η αποτελεσματικότητα των θεραπειών με βελονισμό σε ένα τόσο μεγάλο πεδίο παθήσεων οφείλεται στο γεγονός ότι με την εκχώρηση της βελόνας ξεκινά άμεσα μια διαδικασία που αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιήσει αδενοσίνη και ATP για την προώθηση νευρικών ώσεων.

Εκτός από τη βιοχημική δράση του, ο Βελονισμός έχει άμεση δράση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) καθώς διεγείρει τη χαλάρωση των μυών στα σπλαχνικά όργανα και αλλάζει τη λειτουργική συνδεσιμότητα στον εγκέφαλο. Ακόμα μειώνει τη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το άγχος και έχει άμεση παλίνδρομη σχέση με την λειτουργία του άξονα υποθάλαμος – υπόφυση – επινεφρίδια.

Η δράση του Βελονισμού αφορά και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (ανάπαυση, χαλάρωση, πέψη και επούλωση των ιστών). Όλα τα παραπάνω αποτελούν αδιάψευστες αποδείξεις της επιστημονικής βάσης του Ιατρικού Βελονισμού.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα