Οσφυαλγία / Ισχιαλγία & Ιατρικός Βελονισμός

osfialgia-velonismos

Οσφυαλγία / Ισχιαλγία: Τι είναι 

Οσφυαλγία από τις λέξεις οσφύς (μέση) και άλγος (πόνος) ή λουμπάγκο,  αποκαλούμε τον πόνο στην περιοχή της μέσης μέχρι την μηρογλουτιαία πτυχή. Όταν αντανακλά στο κάτω άκρο λόγω πίεσης κάποιου νεύρου ή της ρίζας του νεύρου, τότε μιλάμε για το σύμπτωμα της Ισχιαλγίας.

Η Οσφυαλγία όπως και η Ισχιαλγία δεν είναι παθήσεις, είναι συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε διάφορες παθήσεις.

Η σπονδυλική στήλη είναι το κύριο όργανο στήριξης του σώματος, και υποστήριξης της νευρικής λειτουργίας. Αποτελείται από 32 σπονδύλους που διακρίνονται σε αυχενικούς, θωρακικούς,  οσφυϊκούς, ιερούς /κοκκυγικούς και επιτρέπουν την όρθια στάση. Μεταξύ των σπονδυλικών σωμάτων βρίσκονται οι ισχυροί και ελαστικοί μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Έχουν ρόλο που προσομοιάζει με αυτό του αμορτισέρ για την απορρόφηση των κραδασμών. Με αυτό ακριβώς τον τρόπο επιτρέπονται οι κινήσεις κάμψης και έκτασης.

Οσφυαλγία / Ισχιαλγία: Τι την προκαλεί 

Οσφυαλγία / Ισχιαλγία: Η επίδραση του Βελονισμού | velonismos-iatrikos.gr
Οσφυαλγία / Ισχιαλγία: Η επίδραση του Βελονισμού | velonismos-iatrikos.gr

Η Ισχιαλγία είναι το αποτέλεσμα της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου,  δηλαδή της μετατόπισης ενός τμήματος του πυρήνα του μεσοσπονδυλίου δίσκου προς τα πίσω, σε σημείο που ασκεί πίεση σε  νευρική ρίζα του ισχιακού νεύρου.
Η Οσφυαλγία είναι η πιο συχνή αιτία προσωρινής ανικανότητας στην εργασία. Ενοχοποιείται για το περίπου 25% των προσωρινών αναπηριών και το 40% των μόνιμων, γι΄ αυτό και ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται παγκοσμίως στην πρόληψή της. Είναι συχνότερη στην 4η και 5η δεκαετία της ζωής και συνήθως οφείλεται σε εκφύλιση των κατώτερων οσφυϊκών διαστημάτων που είναι τα πιο κινητικά.

Το  95 % του πληθυσμού θα εμφανίσει ένα επεισόδιο Οσφυαλγίας ή Ισχιαλγίας καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του. Είναι η 2η πιο συχνή αιτία παθολογίας νευρολογικού χαρακτήρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αμερικανοί ξοδεύουν τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για αυτήν την πάθηση που χαρακτηρίζεται ως “πόνος στην μέση”. 

Κατά την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, η σπονδυλική στήλη  αποκτά ιδιαίτερη σημασία ακόμη και πέρα από τις συνήθεις δυναμικές εκτιμήσεις. Περιέχει το νωτιαίο μυελό ο οποίος συνιστά την κυριότερη νευρική οδό που συνδέει τον εγκέφαλο με το υπόλοιπο σώμα, άλλα ταυτόχρονα συμμετέχει στην μετατροπή του Jing σε Qi και μετά στο Shen, υπεύθυνο για την ψυχική σταθερότητα του ατόμου. Αυτή είναι και η αιτιολόγηση ορισμένων πόνων σε αυτήν την ανατομική περιοχή οι οποίοι εξηγούνται, αν και δεν υπάρχουν ανατομικές αλλοιώσεις, λόγω της σύγκρουσης μεταξύ της θέλησης και της ικανότητας του ίδιου του ατόμου στις στιγμές της καθημερινής ζωής.

Οσφυαλγία / Ισχιαλγία: Η επίδραση του Ιατρικού Βελονισμού 

O Βελονισμός (Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική) δρα μέσω της εισαγωγής και του χειρισμού λεπτών βελονών σε συγκεκριμένες περιοχές του δέρματος. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο Βελονισμός δημιουργεί μια ηλεκτρική διέγερση, η οποία στην θεραπεία πόνου, παρεμβαίνει στις επώδυνες περιοχές με αποτέλεσμα την εξαφάνισή τους. Εκτός από την επίτευξη της αναλγησίας, ο Βελονισμός  έχει αντιφλεγμονώδη δράση, και συμβάλει στην νευροενδοκρινική ρύθμιση καθώς δρα και στην ψυχο-συναισθηματική σφαίρα.

Ο Βελονισμός στην θεραπεία του χρόνιου πόνου είναι αποτελεσματικός σε ποσοστό 65% – 85% των ασθενών.

Σύμφωνα με έρευνες, με τον Βελονισμό η εξάλειψη του πόνου  είναι κλινικά πιο σημαντική και μακροχρόνια από την κλασική φαρμακευτική αγωγή.                                                                                                                                      

Η θεραπεία της Οσφυαλγίας ξεκινάει με 2 συνεδρίες ανά εβδομάδα, και μετά 6 συνεδρίες μια φορά την εβδομάδα, για ένα σύνολο 12 θεραπειών/συνεδριών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει συμπεριλάβει τον πόνο της μέσης στις ασθένειες, συμπτώματα ή παθήσεις για τις οποίες ο Βελονισμός έχει αποδειχθεί (μέσω ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών) ότι αποτελεί   μια αποτελεσματική θεραπεία.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα