Ωτοβελονισμός – Ωτοθεραπεία & Ιατρικός Βελονισμός

Ωτοβελονισμός: Τι είναι 

Η θεραπευτική μέθοδος του Ωτοβελονισμού, είναι πολύ πιο πρόσφατη συγκρινόμενη με τις μορφές θεραπείας της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Μόλις το 1950 ο Ιατρός Paul Nosier στην πόλη Λυών της Γαλλίας παρατήρησε μια περίεργη ουλή στο χείλος της ρίζας της ανθέλικας στα αυτιά των ασθενών. Η ουλή οφειλόταν σε καυτηριασμό με σκοπό τη θεραπεία της ισχιαλγίας και μάλιστα με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών ακολούθησε μια εκτενής σειρά ερευνών που οδήγησε το 1980 στη χαρτογράφηση των Bελονιστικών Σημείων. Σύμφωνα με την Γαλλική Σχολή, στο πτερύγιο του αυτιού έχουμε μια απεικόνιση όλου του ανθρώπινου σώματος υπό τη μορφή εμβρύου στην ενδομήτρια ζωή. Έχουμε δηλαδή μια απεικόνιση με το σκεπτικό μικροσυστημάτων. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τον Κορεάτικο Βελονισμό (Su – Jok) όπου έχουμε μια απεικόνιση στην παλάμη, στο πέλμα ή ακόμα και στην ρεφλεξολογία.

Η διάγνωση στη Γαλλική Σχολή Ωτοβελονισμού στηρίζεται στην ψηλάφηση για την ανεύρεση επώδυνων σημείων με τη βοήθεια συσκευών ανίχνευσης. Δηλαδή όταν υπάρχει κάποια παθολογία του ανθρώπινου σώματος ανιχνεύονται ζώνες αυξημένης ευαισθησίας στην περιοχή του πτερυγίου του αυτιού.

Σε αντίθεση με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, η Γαλλική Σχολή Ωτοβελονισμού στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα που έχουν να κάνουν με την νευροφυσιολογία και την νευροανατομία του ωτός. Παράλληλα, από το 1956 επισήμως, αν και υπάρχουν αναφορές αντιπροσώπευσης οργάνων στο αυτί από το 1888, ξεκινάει και ο Κινέζικος Ωτοβελονισμός στηριζόμενος στις αρχές της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (μεσημβρινοί, πέντε στοιχεία, ενεργειακή εξισορρόπηση).

Ωτοβελονισμός και Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Ωτοβελονισμός και Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού | velonismos-iatrikos.gr
Ωτοβελονισμός και Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού | velonismos-iatrikos.gr

Στο Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού ακολουθούμε τους κανόνες διάγνωσης και θεραπείας που στηρίζονται στην αρχή των πέντε στοιχείων και της ενεργειακής εξισορρόπησης. Εφαρμόζουμε θεραπείες Ωτοβελονισμού σε συνδυασμό με τον κλασικό βελονισμό σώματος με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Οι ενδείξεις του Κινέζικου Ωτοβελονισμού είναι οι ίδιες με αυτές του Σωματοβελονισμού. Για τη θεραπεία χρησιμοποιούνται: ηλεκτρικός διαδερμικός βελονισμός, ωτικό μασάζ, μικροσφαιρίδια μεταλλικά ή άλλα υλικά όπως κόκκοι ρυζιού , ημιμόνιμες μικροβελόνες, με τη χρησιμοποίηση των οποίων επιτυγχάνουμε συνεχή ερεθισμό και διέγερση του σημείου.

Είναι μια μορφή θεραπείας η οποία σε συνδυασμό με Σωματοβελονισμό έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε θεραπείες διαφόρων μορφών εξαρτήσεων (αλκοόλ, κάπνισμα, ναρκωτικές ουσίες, εξάρτηση από φάρμακα όπως οι βενζοδιαζεπίνες) καθώς και στον έλεγχο της όρεξης (παχυσαρκία, βουλιμία).

Ίσως η πιο γνωστή μορφή θεραπείας με Ωτοβελονισμό (στην οποία η ιατρική ομάδα του Ινστιτούτου μας είναι πιστοποιημένη) είναι το πρωτόκολλο ΝΑΔΑ με τη χρήση πέντε βελόνων και στα δύο αυτιά. Να διευκρινιστεί εδώ ότι στις συνδυαστικές θεραπείες μας χρησιμοποιούμε το ένα μόνο αυτί, εναλλάξ. Το πρωτόκολλο ΝΑΔΑ αναπτύχθηκε σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο για να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη και υπερβολική χρήση οπιούχων αλλά εξελίχθηκε σε θεραπευτικό εργαλείο. 

Είναι μια μορφή ομαδικής, κατά κύριο λόγο μη λεκτικής θεραπείας, με σκοπό την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας σε  ομάδες πληθυσμού μετά από φυσικές καταστροφές ή τρομοκρατικές ενέργειες. Στην πρόσφατη ιστορία έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς με θετικότατα αποτελέσματα μετά από το καταστροφές που προκλήθηκαν από σεισμούς ή τσουνάμι  καθώς και την καταστροφή των δίδυμων πύργων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ωτοβελονισμός – Ωτοθεραπεία: Οφέλη 

Η εύκολη εφαρμογή του Ωτοβελονισμού είναι ένα από τα βασικά του πλεονεκτήματα. Δεν είναι απαραίτητη η παρουσία βελόνων στην περιοχή που υπάρχει η ενόχληση, η τοποθέτηση τους είναι άμεση και ο ασθενής μπορεί να τις έχει τοποθετημένες στα αυτιά του για συνεχόμενες ημέρες χωρίς καμία δυσκολία στην καθημερινότητα του.

Η δράση του Ωτοβελονισμού μπορεί να είναι αθροιστική σε σχέση με την αυτόνομη θεραπεία σημείων για την επίτευξη ενισχυμένου αποτελέσματος. Η απόκριση του σε οξείες και χρόνιες καταστάσεις και ειδικά σε μυοσκελετικούς πόνους είναι εντυπωσιακή. Περιπτώσεις άγχους, κεφαλαλγιών, ημικρανιών, νευραλγιών προσώπου και τριδύμου αντιμετωπίζονται με σημαντική στατιστική επιτυχία.  Παλαιότερα συνηθιζόταν η χρησιμοποίηση σπόρων αυτιών ή σφαιριδίων που διεγείραν τα «σημεία». Oι σπόροι Vacarria (που μοιάζουν με σπόρους παπαρούνας) και βρίσκονταν σε μικρούς επιδέσμους που τους κρατούσαν στη θέση τους έχουν αντικατασταθεί πλέον από μικρές βελόνες μήκους 0.9 mm οι οποίες παραμένουν ημι-μόνιμα για περίπου μία εβδομάδα. 

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα