Ρευματοειδής Αρθρίτιδα & Ιατρικός Βελονισμός

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και Ιατρικός Βελονισμός

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Τι είναι ;

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι μια μακροχρόνια και προοδευτική αυτοάνοση ασθένεια. Προκαλεί φλεγμονή, πρήξιμο και πόνο μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις καθώς και σε άλλα όργανα του σώματος.

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα συνήθως επηρεάζει πρώτα τα χέρια και τα πόδια, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε άρθρωση. Συνήθως περιλαμβάνει τις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος.

Μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των αρθρώσεων και χρόνια αναπηρία και είναι δυνατόν να συνοδεύεται από εξωαρθρικές εκδηλώσεις ως αποτέλεσμα της προσβολής διαφόρων ιστών και οργάνων. Είναι μια χρόνια, τυπικά ισόβια νόσος με πολύ μεταβαλλόμενη πορεία.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Συμπτώματα 

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσκαμπτες αρθρώσεις, ειδικά όταν σηκωθείτε το πρωί ή αφού καθίσετε για λίγο. Μερικοί άνθρωποι συχνά βιώνουν κόπωση και γενικό αίσθημα αδιαθεσίας. Το δίκτυο υποστήριξης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας εκτιμά ότι αυτή η πάθηση επηρεάζει έως και 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και πάνω από 1,3 εκατομμύρια άτομα στις Η.Π.Α.

Είναι επίσης μια συστηματική ασθένεια, κάτι το οποίο σημαίνει ότι προσβάλλει ολόκληρο το σώμα. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου θεωρεί τους υγιείς ιστούς του σώματος ως ξένους εισβολείς. Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται, η φλεγμονή εμφανίζεται στον ιστό ή στο όργανο στόχο. Στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αυτό μπορεί να είναι οι αρθρώσεις, οι πνεύμονες, τα μάτια και η καρδιά.

Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης πάθησης περιλαμβάνουν: πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία σε περισσότερες από μία αρθρώσεις με συμμετρική συμμετοχή των αρθρώσεων και ορισμένες φορές την παραμόρφωσή τους.

Η αστάθεια κατά τη βάδιση και ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας δεν είναι σπάνια όπως και ο πυρετός, η απώλεια λειτουργίας και κινητικότητας, η απώλεια βάρους και η αδυναμία. Τα συμπτώματα τείνουν να έρχονται και να φεύγουν. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης, πιθανόν να εξαφανιστούν ή μπορεί να είναι ήπια.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Τι συμβαίνει κατά την έξαρση ;

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και Ιατρικός Βελονισμός | velonismos-iatrikos.gr
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και Ιατρικός Βελονισμός | velonismos-iatrikos.gr

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, τα συμπτώματα ενδέχεται να είναι σοβαρά. Κανείς δεν γνωρίζει τι προκαλεί την δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν γενετικούς παράγοντες που καθιστούν πιο πιθανή την εμφάνιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Μια θεωρία είναι ότι τα βακτήρια ή ένας ιός ενεργοποιούν την ρευματοειδή αρθρίτιδα σε άτομα που έχουν αυτό το γενετικό χαρακτηριστικό.

Στην Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, τα αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται στον αρθρικό υμένα, που είναι η λεία επένδυση μιας άρθρωσης. Όταν συμβεί αυτό, προκαλείται πόνος και φλεγμονή. Τελικά, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εισβάλει και να καταστρέψει τον χόνδρο και τον συνδετικό ιστό των αρθρώσεων των περιφερικών άκρων.  Οι τένοντες και οι σύνδεσμοι που συγκρατούν την άρθρωση μπορούν, επίσης, να εξασθενίσουν και να τεντωθούν.

Η βλάβη στις αρθρώσεις που προκαλείται από την ρευματοειδή αρθρίτιδα πιθανόν να δυσκολεύει την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί επίσης να είναι απρόβλεπτη. Συχνά, ένα άτομο δεν γνωρίζει πότε θα προκύψει η φλεγμονή. Αυτή η αβεβαιότητα ίσως να οδηγήσει σε: κατάθλιψη, άγχος και σημαντικές εργασιακές δυσκολίες.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Βοηθάει ο Βελονισμός στην αντιμετώπιση της ; 

Η συστηματική ανασκόπηση ερευνών διαπιστώνει ότι  ο βελονισμός είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, τόσο για τα συμπτώματα της , όσο και για την βάση της υγείας του οργανισμού που κι αυτή διαταράσσεται.

Σύμφωνα με την αναφορά από το αμερικάνικο National Certification Commission for Acupuncture and Traditional Medicine (NCCAOM) οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο βελονισμός  σε συνδυασμό με τη βοτανοθεραπεία και τα φυτικά σκευάσματα έχει ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Πολλές φόρες μάλιστα συγκρίσιμα και με συμβατικές μεθόδους και χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του βελονισμού είναι ότι αποδεδειγμένα έχει δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα, προωθώντας την εύρυθμη λειτουργία του, μειώνοντας τις φλεγμονές και τις οξειδώσεις στο σώμα, δυο σημαντικά στοιχεία στη βάση των αυτόνομων μηχανισμών.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και Ιατρικός Βελονισμός

Ο Βελονισμός δρα:

  • Στη μείωση της φλεγμονής
  • Στη χαλάρωση του σώματος
  • Οδηγεί σε αύξηση της ροής του αίματος

Δεδομένου ότι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις και η φλεγμονή των αρθρώσεων μπορεί να επιφέρει πόνο, ο βελονισμός που ασκείται από εξειδικευμένους ιατρούς – βελονιστές, αποτελεί μια αποτελεσματική συμπληρωματική θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα