Συναισθηματική Υπερφαγία & Ιατρικός Βελονισμός

Συναισθηματική Υπερφαγία και Βελονισμός -velonismos-iatrikos.gr

Συναισθηματική Υπερφαγία: Τι είναι

Ως Συναισθηματική Υπερφαγία ορίζεται “η τάση για φαγητό ως απάντηση σε θετικά και αρνητικά συναισθήματα”.

Η Συναισθηματική Υπερφαγία (stress eating, emotional overeating) που στις περισσότερες των περιπτώσεων συνδέεται με την ψυχαναγκαστική υπερφαγία (compulsive overeating), είναι η ακατάσχετη και υπερβολικά αυξημένη κατανάλωση φαγητού, αποτέλεσμα μιας  αρνητικής και καταπιεσμένης ψυχολογικής κατάστασης.

Η προέλευση των διατροφικών διαταραχών είναι συνήθως πολυπαραγοντική. Βιολογικοί, ψυχολογικοί, κοινωνικοί και ατομικοί παράγοντες είναι εκείνοι που συχνά αλληλοεπιδρούν και οδηγούν σε υπερφαγικά επεισόδια.

Πρόκειται για  ένα είδος εθισμού και παρουσιάζει, όπως κάθε άλλος εθισμός, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και κύκλους με διαφορετικές εξάρσεις και χρόνους.

Συναισθηματική Υπερφαγία: Τί μπορεί να την προκαλέσει

Συναισθήματα που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιου είδους κρίσεις  είναι η λύπη, ο θυμός, το άγχος, ο εκνευρισμός, η πλήξη, η μοναξιά, η απογοήτευση και η αίσθηση του ανεκπλήρωτου. Έτσι, μπορεί να πυροδοτηθούν από δυσάρεστα γεγονότα ή καταστάσεις, όπως π.χ. ένα διαζύγιο, μια φυσική απώλεια, μια ξαφνική αλλαγή περιβάλλοντος, ή την απώλεια εργασίας. Η υπερφαγία λειτουργεί ως τρόπος καταστολής δυσάρεστων συναισθημάτων, χωρίς να υπάρχει πραγματική βιολογική πείνα και το άτομο είναι αδύναμο να επιβληθεί στον εαυτό του.

Το υπερβολικό φαγητό γίνεται η θεραπεία του ατόμου. Αυτή η συγκεκριμένη συμπεριφορά μας οδηγεί σε ενοχή, η όποια προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες με αποτέλεσμα την δημιουργία  ενός φαύλου κύκλου, ο οποίος οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Συναισθηματική Υπερφαγία και Βελονισμός | velonismos-iatrikos.gr
Συναισθηματική Υπερφαγία και Βελονισμός | velonismos-iatrikos.gr

Η συγκεκριμένη παθολογική πείνα εμφανίζεται ξαφνικά, ακόμα και μετά την κατανάλωση του κανονικού γεύματος, με εμφανή και έντονη επιθυμία  συγκεκριμένων τροφίμων. Οι επιθυμητές τροφές είναι συγκεκριμένες, συνήθως πλούσιες σε θερμίδες και λιπαρά, τροφές πλούσιες σε κορεσμένους υδατάνθρακες.

Τα υποκατάστατα (όπως τα light προϊόντα) δεν αποφέρουν την ίδια αίσθηση ικανοποίησης. Είναι μια ανάγκη που εκδηλώνεται άμεσα και επιτακτικά λόγω της συναισθηματικής έντασης του ατόμου. Το σώμα μας επιζητά μέσω του φαγητού γρήγορη ανακούφιση από τη δυσάρεστη ψυχολογική κατάσταση που βιώνει.

Η διαφορά της  συναισθηματικής υπερφαγίας από την  ψυχογενή βουλιμία συνίσταται στο γεγονός της μη πρόκλησης εμετού, χρήσης καθαρτικών, δίαιτας, η έντονης άθλησης  με αποτέλεσμα το άτομο να καταλήγει υπέρβαρο.

Συναισθηματική Υπερφαγία και Βελονισμός

Η δράση του Ιατρικού Βελονισμού στη Συναισθηματική Υπερφαγία αφορά το κέντρο της όρεξης. Μια εξατομικευμένη θεραπεία Ιατρικού Βελονισμού μπορεί να προκαλέσει την «επανεκκίνηση του εγκεφάλου» ώστε διαγράψει τους ψυχολογικούς παράγοντες που οδήγησαν στην τάση για φαγητό. Το αποτέλεσμα είναι  να επανέλθει, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, ο οργανισμός σε ισορροπία και το σώμα στα φυσιολογικά του κιλά. Το διάστημα αυτό διαφέρει ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή και το πρωτόκολλο θεραπείας που θα επιλεγεί.