Σκλήρυνση Κατά Πλάκας & Ιατρικός Βελονισμός

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Τι είναι 

H Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μία χρόνια προοδευτική αυτοάνοση ασθένεια  η οποία έχει προσβάλλει περίπου 450.000 Ευρωπαίους και 2.5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι μια από τις συχνότερες αιτίες μη τραυματικής νευρολογικής ανικανότητας μεταξύ ατόμων νεαρής και μέσης ηλικίας.

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, προσβάλλοντας ένα σημαντικό δομικό συστατικό των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η στόχευση  της συγκεκριμένης χρόνιας εκφυλιστικής νόσου είναι η μυελίνη που φυσιολογικά περιβάλει και προστατεύει τις νευρικές ίνες.  Αυτές με την σειρά τους αποτελούν την δομική και λειτουργική μονάδα του νευρικού συστήματος με σκοπό την βελτίωση της αποδοτικότητας της μεταφοράς των μηνυμάτων- ερεθισμάτων μεταξύ του εγκεφάλου και των άκρων. Στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας  εμφανίζονται εστίες απομυελίνωση, δηλαδή καταστρέφεται η μυελίνη, κατά μήκος  των νευρώνων με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η μετάδοση μηνυμάτων που επέρχονται από τον εγκέφαλο προς το σώμα  και  αντίστροφα. Οι βλάβες που παραμένουν μετά από κάθε έξαρση της νόσου αθροίζονται και  προκαλούν μόνιμη αναπηρία.

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Συμπτώματα 

Τα συμπτώματα της ασθένειας διαφέρουν ανάλογα την ανατομική περιοχή εμφάνισης με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η αντίστοιχη περιοχή του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ).

Μερικά συμπτώματα είναι πιο κοινά σε πολλούς πάσχοντες, όπως:

 • Μυϊκά: Μυϊκοί σπασμοί, δυσκολίες στην κίνηση, έλλειψη συντονισμού των κινήσεων, απώλεια ισορροπίας και αστάθεια.
  • Οφθαλμικά προβλήματα: Διπλωπία, μείωση της όρασης, μη ελεγχόμενες κινήσεις ματιών.
  • Στο έντερο και την ουροδόχο κύστη: Λοιμώξεις ουροποιητικού, συχνουρία, δυσκοιλιότητα, διάρροια.
  • Μούδιασμα ή πόνος σε διάφορα μέρη του σώματος.
  • Ομιλία: Κακή άρθρωση και κατατονικός τρόπος ομιλίας, με δυσκολία στο μάσημα/κατάποση.
  • Εγκεφαλικά προβλήματα: Κατάθλιψη, ζάλη, απώλεια ακοής, μειωμένη όρεξη για σεξουαλική δραστηριότητα.

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα αξιολογούνται ως μοναδικά εάν η διάρκεια τους ξεπερνά τις 24 ώρες.

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Τι μπορεί να προσφέρει ο Ιατρικός Βελονισμός

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Οι Βελονιστικές συνεδρίες αποβλέπουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων | velonismos-iatrikos.gr
Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Οι Βελονιστικές συνεδρίες αποβλέπουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων | velonismos-iatrikos.gr

Οι Βελονιστικές συνεδρίες δεν συνιστούν θεραπεία του ασθενούς, αλλά αποβλέπουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην καθυστέρηση της προόδου της νόσου.

Ο Ιατρικός Βελονισμός βοηθά στην εξάλειψη της αίσθησης βαρύτητας και της αίσθησης του  μυρμηγκιάσματος στα άκρα, καθιστώντας ευκολότερο για το άτομο να περπατήσει με μεγαλύτερη άνεση.

Όπως σε κάθε θεραπεία, όσο πιο γρήγορα ξεκινούν οι συνεδρίες, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα εξαλείφονται πλήρως και η πρόοδος της νόσου αναστέλλεται.

Στην αρχή, η θεραπεία πραγματοποιείται δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Με το πέρασμα των συνεδριών, μπορεί να αλλάξει σε μία φορά την εβδομάδα και αργότερα ανά δύο εβδομάδες, χωρίς φυσικά να γίνει από τον Ιατρό – Βελονιστή καμιά παρέμβαση στην όποια φαρμακευτική αγωγή λαμβάνει ο ασθενής από τον θεράποντα ιατρό του.

Η δράση του Βελονισμού φαίνεται να αυξάνει το όριο αντοχής του πόνου, τόσο πολύ ώστε ο Βελονισμός να χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία άλλων διαταραχών, ανεξάρτητα από το αν σχετίζονται με τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, όπως η Νευραλγία του Τριδύμου, ο πόνος των μυών και της εμμήνου ρύσεως.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα