
Βοτανοθεραπεία: Τι είναι
Βοτανοθεραπεία είναι η χρήση των βοτάνων για θεραπευτικούς σκοπούς. Αφορά στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων και προβλημάτων υγείας με φυσικό τρόπο, συγκεκριμένα με τη χρήση των φυσικών ουσιών για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και της ποιότητας ζωής.
Ο άνθρωπος από τα πρώτα χρόνια εμφάνισής του στη γη διέθετε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, όπως και τα άλλα άγρια ζώα. Μέσα από το ένστικτο αυτό αλλά και την παρατήρηση της συμπεριφοράς των άγριων ζώων ανέπτυξε προοδευτικά μια σημαντική γνώση όσον αφορά την θεραπεία διαφόρων παθήσεων καταναλώνοντας συγκεκριμένα φυτά ή μέρη φυτών (καρπούς, ρίζες, φύλλα).
Τα φυτά αποτέλεσαν τη βάση για πρόληψη και ιατρικές θεραπείες για μεγάλο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας. Όλοι οι πολιτισμοί του αρχαίου κόσμου, Κινέζοι, Άραβες, Ινδιάνοι της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και φυσικά οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν χρήση βοτάνων, πρακτική που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, αφού το 80% των ανθρώπων παγκοσμίως βασίζονται στα βότανα για την φροντίδα της υγείας τους.
Η σύγχρονη ιατρική χρησιμοποιεί πολλές φυτικές ενώσεις ως βάση συμβατικών τυποποιημένων ιδιοσκευασμάτων, που εδράζονται σε αποδεικτικά στοιχεία και που έχουν αδιαμφισβήτητη θεραπευτική δράση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει ειδική νομοθεσία (Traditional Herbal Medica lProduct Directive, May2011(2004/24/EC) για τα φαρμακευτικά προϊόντα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, η οποία ισχύει επίσης και για τα παραδοσιακά φυτικά φάρμακα. Ως φυτικό φαρμακευτικό προϊόν ορίζεται οποιοδήποτε φαρμακευτικό προϊόν που περιέχει αποκλειστικά ως δραστικά συστατικά μία ή περισσότερες φυτικές ουσίες, ένα ή περισσότερα φυτικά παρασκευάσματα ή συνδυασμό των δύο.
Βοτανοθεραπεία: Η θεραπευτική χρήση των Βοτάνων
Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν μέρη πολλών φυτών και δέντρων για προληπτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Ο Ιπποκράτης είναι αυτός που ανακάλυψε την ασπιρίνη της αρχαιότητας, χρησιμοποιώντας συστατικά του φλοιού της Ιτιάς. Τα τελευταία χρόνια ο όρος «βότανο» χρησιμοποιείται για συγκεκριμένα φυτά τα οποία σε διάφορες μορφές ροφήματος ή χαπιού έχουν θεραπευτικά αποτελέσματα.
Το έργο του Ιπποκράτη συνέχισε ο Θεόφραστος με το βιβλίο του «Περί φυτών Ιστορίας». Μερικούς αιώνες αργότερα ο Διοσκουρίδης στο έργο του «Περί Ιατρικής» περιγράφει 500 είδη φυτών και τη χρησιμότητα τους.
Όσον αφορά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική υπάρχει καταγραφή περισσότερων από 6.000 φαρμακευτικών ουσιών, φυτικής, ζωικής ή ανόργανης προέλευσης με αξιοσημείωτη δράση στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών.
Το παλαιότερο βιβλίο Κινεζικής Βοτανοθεραπείας το «Shen Nong Ben CaoJing” (221 π.Χ.-220 π.Χ.) περιγράφει 365 τύπους βοτάνων πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα. Η χρήση των βοτάνων στην θεραπεία της υπογονιμότητας ξεκινά το 200 μ. Χ. ενώ το πρώτο βιβλίο για τις γυναικείες παθήσεις, γράφτηκε το 1.237 μ.Χ.
Επί δυναστείας Μίνγκ (1.368 μ.Χ. – 1.644 μ.Χ.) γράφτηκε το βιβλίο «Ben Cao Gang Mu» στο οποίο υπάρχουν καταχωρημένοι 1.892 τύποι βοτάνων. Στην Κίνα σήμερα καλλιεργούνται πάνω από 8.000 είδη βοτάνων. Έτσι διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό φαρμακευτικών βοτάνων παγκοσμίως τα οποία εξάγονται σε πάνω από 80 χώρες.
Για την επιλογή ενός βοτάνου στη θεραπεία κάποιας ασθένειας συνδυάζονται οι παρακάτω ιδιότητες και ποιότητες σύμφωνα με την Κινέζικη Βοτανοθεραπεία:
- Φύση:Η φύση ενός βοτάνου περιγράφεται ως θερμαντική ή δροσιστική (Wen), κρύα (Han), ουδέτερη (Ping)
- Γεύση:Τα βότανα ταξινομούνται με βάση τις πέντε γεύσεις: ξινό(Suan), πικρό (Ku), γλυκό (Gan), πικάντικο (Xin), αλμυρό (Xian). Κάθε μια από τις οποίες αντιστοιχεί σε ένα από τα πέντε στοιχεία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.
- Συσχετισμός:Αναφέρεται στη σχέση ενός βοτάνου με ένα συγκεκριμένο σύστημα οργάνων.
- Πρωταρχική δράση:Η ιδιότητα αυτή αναφέρεται στο αποτέλεσμα του συγκεκριμένου βοτάνου.
Βοτανοθεραπεία & Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Στο Ινστιτούτο μας συστήνουμε και τη Βοτανοθεραπεία για την αντιμετώπιση των δυσίατων παθήσεων του οφθαλμού.
‘Έπειτα από μεγάλη βιβλιογραφική έρευνα δημοσιευμένων μελετών στα πλέον έγκριτα ιατρικά περιοδικά όπως το “Journal of Translational Medicine”, καταλήξαμε στη χρήση ενός μείγματος βοτάνων με στόχο τη θεραπεία νεοαγγειακών οφθαλμικών διαταραχών.
Οι μελέτες για το συγκεκριμένο μείγμα βοτάνων που πραγματοποιήθηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Κίνας, China-Japan Friendship Hospital, σε συνεργασία με το Beijing University of Chinese Medicine, κατέληξαν στα κάτωθι αποτελέσματα:
Το συγκεκριμένο μείγμα μπορεί να μειώσει τη Χοριοειδή Νεοαγγείωση (η οποία αποτελεί την κύρια αιτία νεοαποκτηθείσας τύφλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο) καθώς και την αιμορραγία στα μάτια. Βελτιώνει την οπτική οξύτητα σε ασθενείς με νεοαγγειακό ηλικιακό εκφυλισμό της Ωχράς Κηλίδας (AMD) και με παθολογική μυωπία.
Βοτανοθεραπεία: Που βοηθάει
Τα βότανα μέσω των δραστικών – θεραπευτικών ουσιών τους έχουν ολιστική δράση στους υπάρχοντες βιοχημικούς μηχανισμούς του οργανισμού και αυξάνουν ή μειώνουν την ένταση τους, επαναφέροντας τους στα φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας τους.
Βοτανοθεραπεία: Έχει παρενέργειες;
Η Βοτανοθεραπεία όπως κάθε άλλη θεραπεία πρέπει να ασκείται από έμπειρο ιατρό ο οποίος λαμβάνει υπόψη τα συν-χορηγούμενα φάρμακα της κλασικής ιατρικής, τυχόν αλλεργίες, με προσοχή σε συγκεκριμένες δοσολογίες, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και με ελεγμένη προέλευση των βοτάνων και συνταγών. Οι παρενέργειες, εάν τηρηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις, είναι ελάχιστες όπως τάση για εμετό ή διάρροια και σε αυτήν την περίπτωση μειώνουμε την δοσολογία.
Βοτανοθεραπεία και Ιατρικός Βελονισμός
Η Βοτανοθεραπεία όχι μόνο συνδυάζεται με τον Βελονισμό άλλα η χρήση βοτάνων συστήνεται διότι ενισχύει την δράση του Βελονισμού επιφέροντας μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα. Ακόμη περισσότερο, η Κινεζική Βοτανοθεραπεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού
Λεωφόρος Κηφισίας 125-127
Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24
Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538
Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402
Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.