Βρογχικό Άσθμα & Ιατρικός Βελονισμός

Βρογχικό Άσθμα: Τι είναι;

Το Βρογχικό Άσθμα ή Άσθμα, είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πνευμονοπάθεια των αεραγωγών των πνευμόνων.

Το Άσθμα, στις ημέρες μας,  είναι μια ιδιαίτερα διαδεδομένη πάθηση του αναπνευστικού συστήματος που πλήττει περισσότερο από το 10% του πληθυσμού παγκοσμίως.

Πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, ο Έλληνας ιατρός Ιπποκράτης χρησιμοποίησε τον όρο άσθμα για την κλινική εικόνα της δύσπνοιας. Μπορεί κανείς να κάνει διάκριση μεταξύ του αλλεργικού και του μη αλλεργικού άσθματος. Χάρη στα σύγχρονα φάρμακα, η ασθένεια μπορεί  να ελεγχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό για τους περισσότερους από τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί, έτσι ώστε τα συμπτώματα να εμφανίζονται μόνο περιστασιακά και να μην προκύπτουν απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς κρίσεις άσθματος. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία που να αντιμετωπίζει μόνιμα το άσθμα και μόνο  τα συμπτώματά του μπορούν να ελεγχθούν.

Αν και το βρογχικό άσθμα είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο παραμένει ένα μυστήριο για την επιστήμη. Ο στόχος των ερευνητών σε όλο τον κόσμο είναι να κατανοήσουν τους μοριακούς και κυτταρικούς μηχανισμούς ανάπτυξης του άσθματος και να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη γνώση για να αναπτύξουν νέες πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Για μερικούς ανθρώπους το άσθμα είναι μια μικρή ενόχληση. Για άλλους, η κρίση άσθματος μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που παρεμβαίνει στις καθημερινές δραστηριότητες και μπορεί να οδηγήσει σε απειλή για τη ζωή του πάσχοντος.

Επειδή το άσθμα συχνά αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, είναι σημαντική η συνεργασία του ασθενή με τον θεράποντα ιατρό  ώστε  να παρακολουθείτε τα σημεία και τα συμπτώματά σας και να προσαρμόζετε τη θεραπεία σας ανάλογα με τις προκύπτουσες ανάγκες.

Βρογχικό Άσθμα: Αιτίες

Το άσθμα προκαλείται από έναν συνδυασμό πολύπλοκων και μη πλήρως κατανοητών περιβαλλοντικών και γενετικών αλληλεπιδράσεων. Αυτές επηρεάζουν τόσο τη σοβαρότητα όσο και την ανταπόκρισή του ασθενούς  στη θεραπεία. Πιστεύεται ότι τα πρόσφατα αυξημένα ποσοστά άσθματος οφείλονται στην αλλαγή της επιγενετικής (κληρονομικοί παράγοντες) και σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον διαβίωσης. Το άσθμα που ξεκινά πριν από την ηλικία των 12 ετών είναι περισσότερο πιθανό λόγω γενετικής επιρροής, ενώ η έναρξη μετά την ηλικία 12 είναι περισσότερο πιθανό λόγω περιβαλλοντικής επιρροής.

Βρογχικό Άσθμα: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Βρογχικό Άσθμα: Θεραπεία με τον Ιατρικό Βελονισμό | velonismos-iatrikos.gr
Βρογχικό Άσθμα: Θεραπεία με τον Ιατρικό Βελονισμό | velonismos-iatrikos.gr

Τα συμπτώματα άσθματος ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Μπορεί να υπάρχουν σπάνιες κρίσεις άσθματος ή να παρουσιάζονται συμπτώματα μόνο σε συγκεκριμένες ώρες, όπως κατά την διάρκεια της σωματικής άσκησης ή να παρουσιάζονται συμπτώματα σε συχνή ή σταθερή βάση.

Τα σημεία και τα συμπτώματα του άσθματος περιλαμβάνουν:

  • δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια)
  • σφίξιμο στο στήθος (συσφιγκτικό αίσθημα) ή θωρακικό πόνο κατά την αναπνοή
  • συριγμός κατά την εκπνοή, που είναι ένα κοινό σημάδι άσθματος στα παιδιά
  • πρόβληματα ύπνου που προκαλούνται από δύσπνοια, βήχα ή συριγμό
  • έντονος βήχας ή συριγμός που επιδεινώνεται από το κρυολόγημα ή την γρίπη

Βρογχικό Άσθμα: Αντιμετώπιση με τον Ιατρικό Βελονισμό

Ο Βελονισμός είναι αποτελεσματικός στο άσθμα και τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Η δράση του Βελονισμού στους βρόγχους είναι στην πραγματικότητα πολλαπλή :

  • παρόμοια με εκείνη των φαρμάκων τα οποία προκαλούν βρογχοδιαστολή
  • δράση μείωσης των βρογχικών εκκρίσεων
  • αντιφλεγμονώδης δράση, μέσω της παραγωγής κορτιζόλης
  • καταστολής του άγχους το οποίο δρα επιβαρυντικά, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η παθολογία του ασθενούς

Βρογχικό Άσθμα και Βελονισμός

Ο Ιατρικός Βελονισμός ενδείκνυται ιδιαίτερα για την πρόληψη των υποτροπών του άσθματος και επομένως είναι κατάλληλος για ασθενείς που επιθυμούν να βρουν, μακροπρόθεσμα, μια συμπληρωματική λύση έναντι της φαρμακευτικής αγωγής  ή να οδηγηθούν στη σημαντική μείωση της δοσολογίας αυτής. Η ευνοϊκή δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά επίσης στην  πρόληψη μολυσματικών επιδεινώσεων του άσθματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Η δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα εξηγεί την αποτελεσματικότητα του Βελονισμού και στην πρόληψη εποχιακών λοιμώξεων, όπως ρινίτιδα, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, λαρυγγίτιδα και βρογχίτιδα. Ενδείκνυται επίσης στα παιδιά, μέσω της χρήσης της ακίδας (moxa), η οποία δεν απαιτεί τη χρήση βελονών. Με αυτήν την τεχνική είναι δυνατή η αποτελεσματική πρόληψη της φαρυγγικής αμυγδαλίτιδας, της ιγμορίτιδας και της επαναλαμβανόμενης βρογχίτιδας στα νεαρά άτομα.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα