
Χρόνιος Πόνος: Τι είναιꓼ
Ως πόνος ορίζεται ένα δυσάρεστο συναίσθημα που προκύπτει από πολύ έντονο σωματικό ερέθισμα και προέρχεται από την επικοινωνία μεταξύ των νεύρων και του εγκεφάλου μας.
Κατά κοινή ομολογία, η ένταση του πόνου γίνεται αισθητή ως προσωπική εμπειρία κι εξαρτάται από την συναισθηματική πίεση και την συνολική σωματική κατάσταση του ανθρώπου. Είναι ένας συναγερμός του σώματος μας πως μια ενεργός κατάσταση είναι σε εξέλιξη και πως πρέπει οπωσδήποτε να προστατευθούμε.
Η Διεθνής Ένωση για τη Μελέτη του Πόνου ορίζει τον πόνο ως «μια δυσάρεστη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία, που συνδέεται με υπάρχουσα ή ενδεχόμενη ιστική βλάβη και εκφράζεται με όρους που υποδηλώνουν το χαρακτήρα και την έκταση της βλάβης».
Χρόνιος Πόνος: Κατηγορίες
Αναλυτικότερα, ανάλογα με τον χρόνο εμφάνισης του πόνου υπάρχουν συγκεκριμένες διαβαθμίσεις και κατηγοριοποιήσεις.
- Οξύ πόνος: ο οποίος παρουσιάζεται ξαφνικά και προέρχεται από μια συγκεκριμένη αιτία και έχει διάρκεια λιγότερο από έξι μήνες.
- Χρόνιος πόνος: όταν ο πόνος διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες, ακόμη και μετά την θεραπεία της αρχικής αιτίας. Σήμερα υπολογίζεται ότι το 25% του πληθυσμού της γης υποφέρει από χρόνιο πόνο. Μόνο στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι υποφέρουν περίπου 50 εκατομμύρια ενήλικες. Ο χρόνιος πόνος συνοδεύεται με μυϊκό σπασμό, έλλειψη ενέργειας, κούραση και συνήθως περιορισμένη κινητικότητα. Ο χρόνιος πόνος είναι νόσος!
- Αλγαισθητικός πόνος: όταν προκαλείται από την διέγερση των υποδοχέων του πόνου στο δέρμα και στα όργανα μας λόγω μιας τοπικής φλεγμονής.
-
Χρόνιος Πόνος και Ιατρικός Βελονισμός-velonismos-iatrikos.gr Σπλαχνικός πόνος: όταν προκύπτει από παθολογικές αιτίες των εσωτερικών ανθρώπινων οργάνων. Είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής τοποθεσία του σπλαχνικού πόνου.
- Σωματικός πόνος: όταν διεγείρονται οι υποδοχείς του πόνου των ιστών του σώματος όπως στο δέρμα, στους μυς, στις αρθρώσεις, στους συνδετικούς ιστούς και στα οστά και όχι των εσωτερικών μας οργάνων. Η θέση εντοπισμού του είναι συνήθως εύκολη και το αίσθημα που αφήνει στον πάσχοντα είναι συνεχές και βαθύ (αρθρώσεις, τένοντες, οστά) αν και υπάρχουν και οι επιφανειακές ενοχλήσεις (πληγή στο δέρμα).
- Νευροπαθητικός πόνος: είναι ο πόνος που προέρχεται από τα ίδια τα νεύρα τα οποία στις άλλες περιπτώσεις μεταφέρουν τον ίδιο τον πόνο από την βλάβη των οργάνων μας που νευρώνονται από αυτά. Παραδείγματα νευροπαθητικού πόνου είναι ο πόνος που προέρχεται από τον έρπητα ζωστήρα, την διαβητική νευροπάθεια, την ριζοπάθεια και συμπτωματολογικά εμφανίζεται ως αίσθημα καύσου ή αιμωδίας ή ως υπερευαισθησία στην αφή ή το κρύο.
Τι προκαλεί τον Χρόνιο Πόνο:
Φυσικά, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι Χρόνιου Πόνου που μπορεί να σχετίζονται με υποκείμενες παθήσεις των μυών, των αρθρώσεων και των οστών. Η Ινομυαλγία και η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι συνήθη αίτια Χρόνιου Πόνου. Ωστόσο, πόνος που επιμένει μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις όπως τα ‘Ελκη Στομάχου, η Πολλαπλή Σκλήρυνση κατά Πλάκας και ο Καρκίνος.
Ο Καρκινικός Πόνος επηρεάζει πολλούς ασθενείς σε προχωρημένα στάδια Καρκίνου.
Σε άλλες διαταραχές όπως οι Νευραλγίες και οι Νευροπάθειες, επηρεάζεται η λειτουργία των νεύρων που διατρέχουν όλο το σώμα λόγω βλάβης στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) προκαλώντας πόνο.
Ο Χρόνιος Πόνος μπορεί επίσης να προκληθεί από ασθένειες όπως η Οστεοπόρωση, η Αρθρίτιδα και άλλες μυοσκελετικές ασθένειες. Μπορεί ακόμη να εμφανιστεί μετά από τραυματισμό ή χειρουργείο.
O Μηχανισμός Δράσης του Χρόνιου Πόνου:
Οπωσδήποτε, μετά από ένα τραυματισμό, τα νεύρα που διατρέχουν το σώμα μεταφέρουν μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο, ειδοποιώντας ότι υπάρχει κάποια βλάβη. Ο εγκέφαλος μεταφράζει τα μηνύματα αυτά ως πόνο.
Όταν κάποιος υποφέρει από Χρόνιο Πόνο, τα νεύρα μεταφέρουν μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο με μη φυσιολογικό τρόπο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί οι ίδιες οι νευρικές απολήξεις είναι πιο ευαίσθητες ή γιατί ο εγκέφαλος παραφράζει τα διαφορετικά σήματα που λαμβάνει σαν μηνύματα πόνου.
Σε πολλές περιπτώσεις, ο πόνος που αρχίζει από τραυματισμό ή άλλη ασθένεια και χρονίζει μπορεί να αναπτύξει μια ψυχολογική διάσταση που επιμένει και μετά την ίαση του σωματικού προβλήματος.
Στο χρόνιο τραυματισμό, τα νευρικά σήματα που ήταν ενεργά κατά τη διάρκεια του οξέος τραυματισμού συνεχίζουν να στέλνουν μήνυμα ότι το σώμα πονάει ακόμη και μετά την επούλωση του τραυματισμού. Ο χρόνιος αυτός πόνος μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες, μήνες ακόμη και χρόνια επηρεάζοντας σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες, τον ύπνο και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Χρόνιος Πόνος και Βελονισμός
Συνοψίζοντας μπορούμε να επισημάνουμε ότι ο Ιατρικός Βελονισμός, ασκούμενος από εξειδικευμένο Ιατρό, έχει ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του Χρόνιου Πόνου. Μερικές από τις περιπτώσεις πόνου που αντιμετωπίζει ο Βελονισμός είναι ο πόνος στον Αυχένα, ο πόνος στις Αρθρώσεις και Μυοσκελετικοί Πόνοι, Οστεοαρθρίτιδα, Μεσοπλεύρια Νευραλγία, Οδοντικός Πόνος, Πονοκέφαλος και Μετεγχειρητικός Πόνος.
Έχει αποδειχθεί ότι ο Βελονισμός ενεργοποιεί έναν αριθμό από Οποιοειδή του ίδιου του σώματος (φυσικά παυσίπονα) και βελτιώνει την αντίδραση του εγκεφάλου σε αυτά. Ακόμη, ο Βελονισμός απενεργοποιεί τα κέντρα του πόνου στον εγκέφαλο, ανακουφίζοντας έτσι τον ασθενή.
Στο Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού στόχος μας είναι, μέσα από την εφαρμογή Εξατομικευμένων Θεραπειών Βελονισμού, η ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο, η επανάκτηση της λειτουργικότητας και της φυσιολογικής ζωής στο συντομότερο χρονικό διάστημα, στις περιπτώσεις και στις παθήσεις που αυτό είναι εφικτό. Ο αριθμός των βελονιστικών θεραπειών εξαρτάται από την αιτιολογία της πάθησης.
Είναι αλήθεια ότι η Ελληνική πολιτεία έχει αναγνωρίσει την αποτελεσματικότητα του Βελονισμού στην αντιμετώπιση του πόνου. Για τον λόγο αυτόν εφαρμόζει τον Βελονισμό σε Ιατρεία Πόνου σε 23 νοσοκομεία της χώρας.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού
Λεωφόρος Κηφισίας 125-127
Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24
Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538
Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402
Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.