Χρόνιος Πόνος & Ιατρικός Βελονισμός

Ως πόνος ορίζεται  ένα δυσάρεστο συναίσθημα που προκύπτει από πολύ έντονο σωματικό ερέθισμα και προέρχεται από την επικοινωνία μεταξύ των νεύρων και του εγκεφάλου μας. Η ένταση του πόνου γίνεται αισθητή ως προσωπική εμπειρία κι εξαρτάται από την συναισθηματική πίεση και την συνολική σωματική κατάσταση του ανθρώπου. Είναι ένας συναγερμός του σώματος μας ότι μια ενεργός κατάσταση είναι σε εξέλιξη και πως πρέπει να προστατευθούμε.

Η Διεθνής Ένωση για τη Μελέτη του Πόνου ορίζει τον πόνο ως «μια δυσάρεστη αισθητηριακή και συναισθηματική εμπειρία που σχετίζεται με ή μοιάζει με αυτήν που σχετίζεται, με πραγματική ή πιθανή βλάβη των ιστών».

Χρόνιος Πόνος: Κατηγορίες

Ανάλογα με τον χρόνο εμφάνισης του πόνου υπάρχουν συγκεκριμένες διαβαθμίσεις και κατηγοριοποιήσεις.

  1. Οξύ πόνος :ο οποίος παρουσιάζεται ξαφνικά και προέρχεται από μια συγκεκριμένη αιτία και έχει διάρκεια λιγότερο από έξι μήνες.
  2. Χρόνιος πόνος: όταν ο πόνος διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες, ακόμη και μετά την θεραπεία της αρχικής αιτίας. Σήμερα υπολογίζεται ότι το 25% του πληθυσμού της γης υποφέρει από χρόνιο πόνο. Μόνο στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι υποφέρουν περίπου 50 εκατομμύρια ενήλικες. Ο χρόνιος πόνος συνοδεύεται με μυϊκό σπασμό, έλλειψη ενέργειας, κούραση  και συνήθως περιορισμένη κινητικότητα. Ο χρόνιος πόνος είναι νόσος!
  3. Αλγαισθητικός πόνος: όταν προκαλείται από την διέγερση των υποδοχέων του πόνου στο δέρμα και στα όργανα μας λόγω μιας τοπικής φλεγμονής.

    Χρόνιος Πόνος: Αντιμετώπιση με Ιατρικό Βελονισμό | velonismos-iatrikos.gr
    Χρόνιος Πόνος: Αντιμετώπιση με Ιατρικό Βελονισμό | velonismos-iatrikos.gr
  4. Σπλαχνικός πόνος:όταν προκύπτει από παθολογικές αιτίες των εσωτερικών ανθρώπινων οργάνων. Είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής τοποθεσία του σπλαχνικού πόνου.  
  5. Σωματικός πόνος :όταν διεγείρονται οι υποδοχείς του πόνου των ιστών του σώματος όπως στο δέρμα, στους μυς, στις αρθρώσεις, στους συνδετικούς ιστούς και στα οστά και όχι των εσωτερικών μας οργάνων. Η θέση εντοπισμού του είναι συνήθως εύκολη και το αίσθημα που αφήνει στον πάσχοντα είναι συνεχές και βαθύ (αρθρώσεις, τένοντες, οστά) αν και υπάρχουν και οι επιφανειακές ενοχλήσεις (πληγή στο δέρμα).
  6. Νευροπαθητικός πόνος :είναι ο πόνος που προέρχεται από τα ίδια τα νεύρα τα οποία στις άλλες περιπτώσεις μεταφέρουν τον ίδιο τον πόνο από την βλάβη των οργάνων μας που νευρώνονται από αυτά. Παραδείγματα νευροπαθητικού πόνου είναι ο πόνος που προέρχεται από τον έρπητα ζωστήρα, την διαβητική νευροπάθεια, την ριζοπάθεια και συμπτωματολογικά εμφανίζεται ως αίσθημα καύσου ή αιμωδίας ή ως υπερευαισθησία στην αφή ή το κρύο.

Χρόνιος Πόνος και Βελονισμός

Ο Ιατρικός Βελονισμός, ασκούμενος από εξειδικευμένο Ιατρό, έχει ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Μερικές από τις περιπτώσεις  πόνου που αντιμετωπίζει ο Βελονισμός είναι ο πόνος στον αυχένα, πόνος στις αρθρώσεις, οστεοαρθρίτιδα, μεσοπλεύρια νευραλγία, οδοντικός πόνος, πονοκέφαλος, μετεγχειρητικός πόνος.

Ο αριθμός των βελονιστικών θεραπειών εξαρτάται από την αιτιολογία της πάθησης. Στόχος μας είναι η ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο, η επανάκτηση της λειτουργικότητας και της φυσιολογικής ζωής στο συντομότερο χρονικό διάστημα, στις περιπτώσεις και στις παθήσεις που αυτό είναι εφικτό.

Η Ελληνική πολιτεία έχει αναγνωρίσει την αποτελεσματικότητα του Βελονισμού στην αντιμετώπιση του πόνου. Για τον λόγο αυτόν εφαρμόζει τον Βελονισμό σε  Ιατρεία Πόνου σε 23 νοσοκομεία της χώρας.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα