Αναπνευστικό Σύστημα & Ιατρικός Βελονισμός

Τι είναι το Αναπνευστικό Σύστημα

Είναι το σύνολο των οργάνων του σώματος των ζωντανών όντων που τους επιτρέπουν να ανταλλάσσουν οξυγόνο με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.Δηλαδή μέσω του Αναπνευστικού Συστήματος  εισέρχεται στον οργανισμό το οξυγόνο με την επακόλουθη αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του οποίου η παρουσία στο σώμα θα ήταν επιβλαβής.

Τα όργανα που σχηματίζουν το Αναπνευστικό Σύστημα του ανθρώπου είναι η μύτη (ή ρίνα), ο ρινοφάρυγγας, ο λάρυγγας, η τραχεία, οι βρόγχοι και οι πνεύμονες.

Κάθε ένα από τα παραπάνω όργανα βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας του σώματος. Υπό αυτήν την έννοια, το Αναπνευστικό Σύστημα συμπληρώνεται από το κυκλοφορικό σύστημα, αφού το τελευταίο μεταφέρει το εισερχόμενο οξυγόνο με το αίμα στην περιφέρεια του σώματος και επιστρέφει CO2 στους πνεύμονες για να αποτρέψει την τροποποίηση του pH του σώματος δηλαδή την φυσιολογική ομοιόσταση.

Όλη αυτή η διαδικασία που τροφοδοτεί τον οργανισμό με το απαραίτητο στη ζωή οξυγόνο είναι η αναπνοή.

Η αναπνοή αποτελείται από δύο στάδια, την εισπνοή (εισαγωγή αέρα) και την εκπνοή (έξοδος αέρα). Κατά την αναπνοή, είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθούν οι ρύποι που περιέχονται στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον. Η εισπνοή αυτών των μικροοργανισμών γίνεται αναπόφευκτη. Για την αποφυγή προβλημάτων υγείας, το αναπνευστικό σύστημα διαθέτει αμυντικούς μηχανισμούς, οι οποίοι, με τη σειρά τους, ενεργοποιούνται με βάση τις δράσεις των διαφόρων οργάνων.  Επομένως η υγεία και η μακροζωία καθενός από τα κύτταρα μας εξαρτάται από τη σωστή αναπνοή, τόσο πολύ που λέγεται ότι «η καλή αναπνοή μας βοηθά να παραμείνουμε υγιείς».

Παθήσεις του Αναπνευστικού Συστήματος

Το σώμα μας έχει φυσικές άμυνες όπως η βλέννα της μύτης, για την καταπολέμηση ιών και βακτηριδίων που εισέρχονται στο Αναπνευστικό Σύστημα και χρησιμοποιεί τον βήχα και το φτέρνισμα για την αποβολή αυτών των επιβλαβών μικροοργανισμών. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο ορισμένα από αυτά να ξεπεράσουν τα αμυντικά εμπόδια, προκαλώντας περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές αναπνευστικές διαταραχές. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός του τσιγάρου, η παρατεταμένη έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες ή σκόνες, οι επαναλαμβανόμενες αναπνευστικές λοιμώξεις στην παιδική ηλικία και οι παραμελημένες εποχιακές ασθένειες, είναι από τους κύριους παράγοντες κινδύνου που καθορίζουν την εμφάνιση αναπνευστικών ασθενειών, όπως:

το Άσθμα, η Βρογχίτιδα, η Πνευμονία, η Βρογχοπνευμονία, το Αλλεργικό Βρογχικό Άσθμα, το Εμφύσημα, το Κοινό Κρυολόγημα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η Κυστική Ίνωση, η Υπνική Άπνοια, η Πνευμονική Αγγειακή Νόσος, η Νόσος των Λεγεωνάριων, κ.α.

Βελονισμός – Ο σύμμαχος του Αναπνευστικού Συστήματος

Ένας πολύτιμος σύμμαχος για την προστασία του Αναπνευστικού Συστήματος είναι ο Βελονισμός. Οι ασθένειες του Αναπνευστικού Συστήματος, σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (TCM), προκαλούν εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος και αύξηση της ευπάθειας των εσωτερικών οργάνων, με την επακόλουθη πιθανή εμφάνιση πολύ σοβαρών ασθενειών.

Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική(TCM), η αναπνοή είναι πολύ σημαντική επειδή όταν δεν διορθώνεται, εξαιτίας του στρες, των αρνητικών συναισθηματικών αισθήσεων ή των παθολογιών, επειδή δεν εκτελεί την κύρια εργασία του, προκαλεί εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνοντας κατά συνέπεια την ευπάθεια των οργάνων, ιδιαίτερα των πνευμόνων και των νεφρών.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία του Ιατρικού Βελονισμού

Για τη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων σε παιδιά και ενήλικες, εφαρμόζουμε διαφορετικές θεραπευτικές τεχνικές Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής και, όπου είναι απαραίτητο, συνεργαζόμαστε επίσης με εξειδικευμένους επαγγελματίες της συμβατικής ιατρικής, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα, συμπεριλαμβανομένης της λήψης φαρμάκων.

Ασχολούμαστε με την πρόληψη και τη θεραπεία πολλών ασθενειών που επηρεάζουν το Αναπνευστικό Σύστημα, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με:

Βελονισμό, Βεντούζες, GwaSha, Μοξαθεραπεία, μασάζ για παιδιά,  Διαιτολογία, Κινεζική Φαρμακολογία και Φυτικά Φάρμακα.

Σε γενικές γραμμές, ενδείκνυται ένας κύκλος συνεδριών Bελονισμού από εξειδικευμένο Ιατρό Βελονιστή για τη θεραπεία των αναπνευστικών νοσημάτων  με σκοπό την «τόνωση του πνεύμονα» και τη θεραπεία των συνακόλουθων αιτιών όπως οργανικά ελλείμματα, περίσσεια βλέννας, κ.λπ. Σε χρόνιες περιπτώσεις συνιστάται η  επανάληψη των εξατομικευμένων συνεδρίων Βελονισμού, η συχνότητα των οποίων πρέπει να καθορίζεται με τουςΙατρούς  του Ινστιτούτου μας,  με βάση τα συμπτώματα και το κλινικό ιστορικό.

Η θεραπεία πραγματοποιείται μέσω γενικού σωματικού Βελονισμού, αν και αρκετές άλλες τεχνικές Βελονισμού μπορούν να είναι αποτελεσματικές σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Ορισμένες τροποποιήσεις διατροφής μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες για την πρόληψη των εξάρσεων.

Επίσης, μπορείτε να κάνετε πολλά για να προστατεύετε τους πνεύμονες σας. Αποφεύγετε με κάθε τρόπο το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα. Μην αμελείτε την τακτική σωματική σας άσκηση με περπάτημα, κολύμπι ή ποδηλασία στο φρέσκο, καθαρό αέρα.  Προσέξτε την διατροφή σας.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα