Άγχος & Ιατρικός Βελονισμός

Ο Βελονισμός (στη χώρα μας ο ορθός προσδιορισμός είναι“Ιατρικός Βελονισμός”) θεωρείται ως η αρχαιότερη θεραπευτική μέθοδος που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα  ευρύ φάσμα ασθενειών και παθήσεων είτε συνδυαστικά με την κλασική ιατρική είτε αυτούσια, χωρίς φυσικά να οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις ή ακόμη και παρενέργειες.

Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές έρευνες, όπως βοηθάει η ψυχοθεραπεία, έτσι και ο Ιατρικός Βελονισμός, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από άγχος. Η θεραπευτική αυτή τεχνική εφαρμόζεται στο Ινστιτούτο μας  πάντοτε από εξειδικευμένους ιατρούς παρέχοντας γρήγορα και μακροχρόνια αποτελέσματα, ανακουφίζοντας τον ασθενή σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την έναρξη των θεραπειών. 

Τι είναι το άγχος; 

Με τον όρο «άγχος ή στρες» εννοούμε μια γενικότερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ένα ερέθισμα, μια αντίδραση ή μια νευρικότητα στην καθημερινότητα. Η δυσκολία στη συγκέντρωση όπως και η έντονη κόπωση είναι κάποια συμπτώματα τα οποία μπορεί να δημιουργήσει το στρες ενόσω  ο Ιατρικός Βελονισμός τα αντιμετωπίζει με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Μην ξεχνάμε ότι το άγχος είναι ένα πρόβλημα από το οποίο πάσχει σημαντική μερίδα  του σύγχρονου ανθρώπινου πληθυσμού, και τα συμπτώματά του θα πρέπει να μας θέσουν σε επαγρύπνηση και ασφαλώς χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Υπάρχει βέβαια και το «καλό ή εποικοδομητικό ή δημιουργικό  άγχος» όπου δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες στην καθημερινότητά μας ώστε να ανταποκρινόμαστε φυσιολογικά, στην λόγω πίεσης καθημερινούς ρυθμούς της ζωής. Εάν όμως, παρατηρήσουμε ότι το άγχος αυτό που υπάρχει εξακολουθεί να υφίσταται σε έντονο βαθμό, πιέζοντας τις ισορροπίες και δυσκολεύοντας μας να προσαρμοστούμε σε νέες καταστάσεις που εμφανίζονται στη ζωή μας, τότε θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό είναι το ονομαζόμενο «παθολογικό άγχος ή  στρες» για το οποίο θα πρέπει να επαγρυπνήσουμε.  Το παθολογικό άγχος είναι πιθανόν να εμποδίσει τη λειτουργικότητά μας στη φυσιολογική ροή της καθημερινότητας και – όταν αποκτά χρόνια μορφή – να βλάψει τη συνολική υγεία του ατόμου, γι’ αυτό και πρέπει να εκπαιδεύεται κανείς να το διαχειρίζεται. Στον καθένα μπορεί να εκφραστεί με διαφορετικές ομάδες συμπτωμάτων που ενδεχομένως να υποδεικνύουν την ύπαρξη διαταραχής άγχους.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το άγχος;

Το άγχος εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα, όπως:

 • Διαταραχές ύπνου
 • Κλάματα
 • Κεφαλαλγίες
 • Ζαλάδες
 • Κοιλιακό άλγος, στομαχικές διαταραχές
 • Διάρροια ή συχνή ανάγκη για ούρηση
 • Ταχυκαρδία
 • Εφίδρωση
 • Κόπωση
 • Αλλαγή στην όρεξη που οδηγεί σε μεταβολή του σωματικού βάρους
 • Δυσκολία στον ύπνο
 • Δυσκολία κατάποσης ή ξηροστομία
 • Ευερεθιστότητα, εκρήξεις θυμού
 • Αδυναμία συγκέντρωση, διαταραχές μνήμης
 • Αίσθημα πνιγμονής & δύσπνοιας
 • Τρόμος, μυϊκές συσπάσεις, αίσθημα αστάθειας
 • Έλλειψη κινήτρων

Με ποιον τρόπο μπορεί ο Ιατρικός Βελονισμός να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους;

Μια πολύτιμη στρατηγική με την οποία μπορεί να καταπολεμηθεί άμεσα το άγχος, είναι ο Ιατρικός Βελονισμός, του οποίου τα αποτελέσματα είναι άμεσα και μακροπρόθεσμα. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως για να αντιμετωπιστούν οι στρεσογόνοι παράγοντες εστιάζουμε επίσης στη διατροφή αλλά και στον τρόπο ζωής του ασθενούς, ώστε η χαμένη ισορροπία να επιστρέψει στους φυσιολογικούς ρυθμούς της.

Πώς επιτυγχάνεται η θεραπεία;

Ακολουθώντας συγκεκριμένα Πρωτόκολλα Βελονισμού ο ιατρός – βελονιστής ανακουφίζει τον ασθενή από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες. Ο Βελονισμός πραγματοποιείται στο Ινστιτούτο μας  με την τοποθέτηση πολύ λεπτών βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, μετά την λήψη του ιστορικού και την εκτίμηση της κλινικής  εικόνας του ασθενούς.

Είναι σημαντικό ο ασθενής στην πρώτη επαφή με τον ιατρό να προσκομίσει το αναλυτικό ιατρικό ιστορικό του καθώς επίσης να συζητηθεί οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να επηρεάζει την ψυχική ή/και την σωματική του συμπεριφορά.

Ακολουθώντας συγκεκριμένο πρόγραμμα συνεδριών, ο αριθμός των οποίων συζητείται στην πρώτη συνάντηση, τα περισσότερα  συμπτώματα του άγχους ανακουφίζονται και γίνονται διαχειρίσιμα. Ο ασθενής αντιλαμβάνεται αμέσως τη διαφορά καθώς επιστρέφει στις δραστηριότητές του, αισθάνεται συνολικά καλύτερα, καθώς τα συμπτώματα του άγχους ξεκινούν να υποχωρούν από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες βελονισμού.