Ενδομητρίωση & Ιατρικός Βελονισμός

Τι είναι η Eνδομητρίωση 

Η Ενδομητρίωση είναι πάθηση στην οποία το στρώμα του ιστού που φυσιολογικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο), αναπτύσσεται σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος. Οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες και ο ιστός γύρω από την μήτρα είναι τα κλασικά σημεία που μπορεί να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πάθηση.

Η Ενδομητρίωση είναι μια αρκετά συνηθισμένη  πάθηση. Η συχνότητά της υπολογίζεται σε 1 κάθε 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Επίσης από τις 10 γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, οι 5 έμφανίζουν ενδομητρίωση και για αυτό το λόγο  τείνει να καταστεί κοινωνικό πρόβλημα. Είναι μία ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση που ταλαιπωρεί και επηρεάζει την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει η γυναίκα αυτή να υποφέρει σιωπηρά.

Θεραπεία κατά την Κλασσική Ιατρική

Δεν υπάρχει θεραπεία για την Ενδομητρίωση παρά μόνο η ανακούφιση των συμπτωμάτων. Στην πρώτη γραμμή για τη μείωση των συμπτωμάτων του πόνου είναι τα παυσίπονα και τα αντισυλληπτικά  χάπια έτσι ώστε να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο πόνος και τα συμπτώματα της βαριάς αιμορραγίας, ενώ η επόμενη θεραπευτική αντιμετώπιση είναι οι επεμβατικές διαδικασίες. Εάν αποτύχουν όλες οι θεραπείες, οι γιατροί προτείνουν υστερεκτομή ή χειρουργική αφαίρεση της μήτρας.

Ενδομητρίωση και Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

Οι πιο συχνές διαταραχές σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική στην Ενδομητρίωση περιλαμβάνουν:

  • στάση αίματος
  • στασιμότητα της ενέργειας Qi
  • ανεπάρκεια νεφρού γιανγκ
  • θερμότητα και στάση ήπατος

Οι ερευνητές στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Tongji συνέκριναν τον Βελονισμό με την τυπική φαρμακευτική θεραπεία. Οι ασθενείς που έλαβαν Βελονισμό πέτυχαν συνολικό ποσοστό αποτελεσματικότητας 92,0% σε σχέση με τους  ασθενείς που έλαβαν μιφεπριστόνη και οι οποίες πέτυχαν συνολικό ποσοστό αποτελεσματικότητας 52,0%. Η μιφεπριστόνη, επίσης γνωστή με το εμπορικό σήμα της RU-486, είναι ένα συνθετικό στεροειδές που αναστέλλει τη δράση της προγεστερόνης και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της Ενδομητρίωσης και το οποίο είναι επίσης υπεύθυνο για την πρόκληση αποβολών.

Συγκεκριμένα, οι χαμηλές δόσεις της «μιφεπριστόνης αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό του Ενδομητρίου (Narvekaretal.)».

Ο Ιατρικός Βελονισμός στην Ενδομητρίωση

Σε πολλές περιπτώσεις, οι θεραπείες Βελονισμού που πραγματοποιούνται εβδομαδιαίως για 4-6 μήνες μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση ενός περιβάλλοντος όπου το σώμα μπορεί να επουλωθεί από τις επιπτώσεις του εκτοπισμένου Ενδομητρίου. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Ο Βελονισμός μείωσε τα επίπεδα πόνου πιο σημαντικά από τα κλασσικά φάρμακα. Τα ποσοστά υποτροπής ήταν λιγότερα στην ομάδα βελονισμού από την ομάδα φαρμάκων. Οι εξετάσεις παρακολούθησης ενός έτους έδειξαν ότι το ποσοστό υποτροπής για την ομάδα που έλαβε φαρμακευτική θεραπεία ήταν 36%. Συγκριτικά, η ομάδα που έλαβε Βελονισμό είχε ποσοστό υποτροπής της ενδομητρίωσης 20%. Τα μεγέθη της πυελικής μάζας και ο πολλαπλασιασμός μειώθηκαν πιο σημαντικά στην ομάδα θεραπείας βελονισμού από ό, τι στην ομάδα φαρμάκων. Τα ευρήματα ανιχνεύθηκαν και επαληθεύτηκαν με υπερηχογράφημα Β-σάρωσης.

Βασικά, ο Βελονισμός μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο καθώς και τη δυσμηνόρροια (σοβαρός πόνος κατά τη διάρκεια του κύκλου της εμμηνόρροιας) που συχνά σχετίζεται με την Ενδομητρίωση και βελτιώνει τα καθημερινά σας συμπτώματα. O Βελονισμός έχει βρεθεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου σε γυναίκες που βιώνουν δυσμηνόρροια.

Οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται μέσω του Βελονισμού περιλαμβάνουν ενδορφίνες, οι οποίες προάγουν τη χαλάρωση και την ανακούφιση από το άγχος.   Η μείωση του στρες είναι επίσης χρήσιμη για το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο έχει σημαντικό ρόλο στην ενδομητρίωση. Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί σωστά, μπορεί πιο αποτελεσματικά να εντοπίσει και να θεραπεύσει τον ανώμαλο ιστό του ενδομητρίου έξω από τη μήτρα.

Διατροφή

Η διατροφή είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για τον έλεγχο της Ενδομητρίωσης. Συνιστάται μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα, μαζί με την προσθήκη ορισμένων τροφίμων.  Η αποφυγή κρύων τροφών και ποτών είναι επίσης πολύ χρήσιμη.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι –  Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την  περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα