Ενίσχυση Του Ανοσοποιητικού Συστήματος & Ιατρικός Βελονισμός

enisxisi-anosopoiitikou-velonismos

Τι είναι το Ανοσοποιητικό Σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού είναι σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών υπεύθυνο για την άμυνά του. Αποτελείται από πολλά διαφορετικά όργανα και ιστούς. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι ο μυελός των οστών και ο θύμος αδένας. Σε αυτά δημιουργούνται και αναπτύσσονται τα ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού. Δευτερεύοντα όργανα είναι οι αμυγδαλές, ο σπλήνας και οι λεμφαδένες.

Σε πολλά είδη, υπάρχουν δύο κύρια υποσυστήματα του ανοσοποιητικού συστήματος: α)το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα και β) το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα. Και τα δύο υποσυστήματα χρησιμοποιούν τη χημική ανοσία και την κυτταρική ανοσία για την εκτέλεση των λειτουργιών τους.

Το Ανοσοποιητικό Σύστημα και ο Σύγχρονος Άνθρωπος

Το σύγχρονο περιβάλλον, οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής ασκούν άμεση επίδραση στην λειτουργία του Ανοσοποιητικού Συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την υπεράσπιση του οργανισμού με στόχο την διατήρηση της καλής υγείας μας. Ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, η άτακτη κατανάλωση ή υπερκατανάλωση τροφής, η κακή ποιότητα ύπνου, το άγχος και η θλίψη, μπορούν να μειώσουν την ανοσία του οργανισμού, αφήνοντάς μας ανυπεράσπιστους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.  Η κάθε ασθένεια δημιουργείται με αργό συνήθως ρυθμό, παρατήρηση που πρώτος είχε κάνει ο Ιπποκράτης

Το σώμα μας, επίσης, δέχεται καθημερινά επιθέσεις από βακτήρια, ιούς και άλλα μικρόβια, αλλά μπορεί να παραμείνει υγιές. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα όπως κορτικοστεροειδή και ανοσοκατασταλτικά, καθώς και φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται σε χημειοθεραπεία, αν και είναι συχνά απαραίτητα, όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα καταστρέφουν αυτή την προστασία.

Αυτό οφείλεται στο ότι  ο οργανισμός μας διαθέτει ένα ιδιαιτέρως περίπλοκο φραγμό που αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα διαφορετικών τύπων και διαφορετικών λειτουργιών, υπεύθυνα για την εγγύηση της άμυνας του οργανισμού και για τη διατήρηση της λειτουργίας του σώματος, χωρίς ασθένειες.

Αυτά τα κύτταρα μαθαίνουν να απομνημονεύουν, να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν ξένους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα. Αποτελούν τον πιο βασικό μηχανισμό οποίος μας κρατά στη ζωή. Σε αυτό τον μηχανισμό βασίζεται η αναγνώριση των διαφορετικών χημικών ή κυτταρικών μορίων (εχθρικών ή φιλικών προς τον οργανισμό μας) και η αντίστοιχη επίθεση που είναι σε θέση να πραγματοποιήσει αυτός.

Ο κυριότερος φυσιολογικός παράγοντας που προκαλεί την περιορισμένη ικανότητα απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος  στον ενήλικα, είναι η ηλικία εξαιτίας πολλών και ταυτόχρονων παθοφυσιολογικών διαταραχών ενώ ο κυριότερος εξωτερικός παράγοντας που προκαλεί καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος είναι το κάπνισμα.

Το Ανοσοποιητικό Σύστημα ενσωματώνεται σε ένα πολύπλοκο δίκτυο που αλληλεπιδρά με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και το Ενδοκρινικό Σύστημα.

Δυστυχώς για μας δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο φάρμακο που να μπορεί να ενισχύσει αυτόν τον μηχανισμό προστασίας.

Ενισχύουμε την άμυνα μας μέσω του Ιατρικού Βελονισμού;

Ο βελονισμός είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την προστασία του οργανισμού μας αφού αποκαθιστά ή διατηρεί την ενεργειακή ισορροπία των κυττάρων, διεγείροντας την κυκλοφορία της λεγόμενης ενέργειας WeiQi (η αμυντική μας ενέργεια). Η σωστή λειτουργία του Ανοσοποιητικού Συστήματος του οργανισμού έχει επίσης ζωτική σημασία για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης και την αποφυγή εμφάνισης ορισμένων νοσημάτων, όπως είναι οι αλλεργίες, τα αυτοάνοσα νοσήματα και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Έχουν συγκεντρωθεί σημαντικά στοιχεία σχετικά με τον παθοφυσιολογικό μηχανισμό του Ιατρικού Βελονισμού, ο οποίος είναι μια θεραπεία που μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος ή έμμεσα ενεργοποιώντας τον νευροενδοκρινικό άξονα  για μια καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Το χαρακτηριστικό ότι ο βελονισμός ενισχύει την αντίσταση σχετίζεται στενά με το Ανοσοποιητικό Σύστημα, το οποίο λειτουργεί στην άμυνα, την ομοιόσταση και την παρακολούθηση.

Όλο και περισσότερες έρευνες αποκάλυψαν ότι ο βελονισμός μπορεί να ρυθμίσει την ανοσία, για παράδειγμα, για να ενισχύσει την αντικαρκινική και την ανοσολογική λειτουργία και να ασκήσει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Αυτό μπορεί να είναι η βάση του βελονισμού στην πρόληψη και τη θεραπεία μεταγενέστερων ασθενειών.

Βλέπετε σχετική αρθρογραφία:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4540978/

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα