Δυσμηνόρροια & Ιατρικός Βελονισμός

Τι είναι η Δυσμηνόρροια

Η Δυσμηνόρροια είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που σχετίζεται με την έμμηνο ρύση, γνωστή και ως πόνοι περιόδου κι επηρεάζει σε διαφορετικό βαθμό την πλειοψηφία των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Αποτελεί μια εξαιρετικά κοινή πάθηση που παρουσιάζεται σε ποσοστά μεταξύ 50% και 95% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, οι οποίες παρουσιάζουν πόνο κατά την διάρκεια της περιόδου και είναι υπεύθυνη για την απουσία από την εργασία και η κύρια αιτία απουσίας από το σχολείο μεταξύ των εφήβων. Συνήθη συμπτώματα της δυσμηνόρροιας είναι ο πόνος ή κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλίας ή στη μέση, ο πόνος στο στήθος, διάρροια, συχνουρία, επεισόδια ναυτίας, έμετος, πονοκέφαλος, ζάλη, λιποθυμία, αίσθημα κούρασης, συναισθηματικές διαταραχές, κ.α. Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως στην κάτω κοιλιακή χώρα, αλλά μπορεί επίσης να εντοπιστεί στην πλάτη και να αντανακλάται στα κάτω άκρα.

Είδη Δυσμηνόρροιας

Υπάρχουν δύο είδη Δυσμηνόρροιας, η Πρωτοπαθής και η Δευτεροπαθής. Η Πρωτοπαθής οφείλεται σε φυσιολογικούς σπασμούς της μήτρας και  τείνει να βελτιώνεται με την πάροδο των χρόνων ή μετά από εγκυμοσύνη. Ως  Δευτεροπαθή Δυσμηνόρροια ορίζουμε εκείνη που δεν οφείλεται σε φυσικά αίτια αλλά έχει παθολογικό υπόβαθρο. Συνήθως προκαλείται από Ενδομητρίωση, Ινομυώματα,  Αδενομύωση, το Ενδομήτριο Σπείρωμα, η Πυελική Φλεγμονή, κ.α. Συνήθως εμφανίζεται αργότερα στην ζωή της γυναίκας σε σχέση με την Πρωτοπαθή Δυσμηνόρροια. Η διάρκεια του πόνου είναι μεγαλύτερη από τις συνήθεις κράμπες.

Πως αντιμετωπίζει ο Ιατρικός Βελονισμός την Δυσμηνόρροια

Ο Εμμηνορροϊκός Πόνος που εμφανίζεται πριν, κατά την διάρκεια  ή μετά την Εμμηνορροϊκή Περίοδο οφείλεται στην παρουσία παθογόνων παραγόντων, σύμφωνα με την Κινέζικη Ιατρική η οποία αντιμετωπίζει τον πόνο της εμμήνου ρύσεως για χιλιάδες χρόνια. Το αρχαιότερο γραπτό κείμενο της χρονολογείται από το 200 μ.Χ.

 Η Κινεζική Ιατρική  θεωρεί πως  οι πιθανές αιτίες είναι  α) ανεπάρκεια της ενέργειας του ήπατος β) ανεπάρκεια της ενέργειας και του αίματος,  και γ) η διείσδυση ενέργειας υγρασίας-κρύου στο επίπεδο του γεννητικού συστήματος.

Μόνο μετά από σωστή και έγκαιρη διάγνωσης της κλινικής εικόνας της πασχούσης είναι δυνατή η θεραπεία αυτού του συνδρόμου με αποτελεσματικό και διαρκή τρόπο και όχι μόνο συμπτωματικά όπως το αντιμετωπίζει η Κλασική Ιατρική κατά την οποία είναι αναγκαία κάθε μήνα να επαναλαμβάνεται η όποια θεραπεία λαμβάνει η γυναίκα.

Ο Ιατρικός Βελονισμός και ειδικά σε συνδυασμό με την Κινέζικη Βοτανοθεραπεία μπορεί να θεωρηθεί ένα εξαιρετικό θεραπευτικό εργαλείο για όλες τις γυναίκες που πάσχουν από σημαντικές εμμηνορροϊκές κράμπες και αναζητούν την υποστήριξη της συμπληρωματικής θεραπείας ή που απλά προτιμούν να αποφεύγουν να υποστούν τους σημαντικούς κινδύνους που σχετίζονται με τη παρατεταμένη λήψη φαρμακευτικής θεραπείας.

Πολυκυστικές Ωοθήκες & Ιατρικός Βελονισμός

Τι είναι το Σύνδρομο  Πολυκυστικών Ωοθήκων

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (Polycystic Ovary Syndrome – PCOS) είναι ένα σύνθετο σύνολο συμπτωμάτων που σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και πιθανώς να  υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο άφορα ένα ποσοστό περίπου 10% των γυναικών, ακόμη και στην εφηβεία,  και είναι μια αρκετά περίπλοκη διαταραχή των ωοθηκών. Η Κλασική Ιατρική προτείνει διάφορες φαρμακολογικές θεραπείες, δυστυχώς με όχι πάντα καλά αποτελέσματα.

Αν και τα συμπτώματα είναι ιδιαιτέρως εξατομικευμένα, η αναζήτηση των Πολυκυστικών Ωοθηκών ξεκινά συχνά λόγω ακανόνιστων Εμμηνορροϊκών Κύκλων ή Αμηνόρροιας. Η διάγνωση της νόσου επιτυγχάνεται με την παρουσία τυπικών κύστεων των ωοθηκών.

Η κλινική εικόνα συχνά παρουσιάζει μια διαταραχή στην ανάπτυξη των μαλλιών καθώς και εμφάνιση ακμής. Επίσης η αντίσταση στην ινσουλίνη ως αποτέλεσμα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών, έχει ως κλινικό σύμπτωμα την εμφάνιση παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη, υπερχοληστερολαιμίας και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες  του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ)

  • Υπογονιμότητα, λόγω απουσίας ωορρηξίας
  • Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης Σακχαρώδου Διαβήτη τύπου ΙΙ
  • Υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια στο αίμα
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Καρδιαγγειακής Νόσου
  • Υπερπλασία και Καρκίνος του ενδομητρίου
  • Αυξημένος κίνδυνος για ανάπτυξη Καρκίνου των ωοθηκών

Πως αντιμετωπίζει ο Ιατρικός Βελονισμός το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών

Ο Ιατρικός Βελονισμός μπορεί να είναι χρήσιμος στην αντιμετώπιση αυτού του Συνδρόμου δίνοντας πολύ καλά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg (Σουηδία), που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology, αυτό το Σύνδρομο μπορεί να βελτιωθεί με τη χρήση του Bελονισμού. «Ένας συνδυασμός Ηλεκτρο-βελονισμού (Βελονισμός με ηλεκτρική διέγερση), μέτριας άσκησης και ειδικής διατροφής βοηθούν στη μείωση των επιπτώσεων του Συνδρόμου», δήλωσε ο Elisabet Stener-Victorin, ερευνητής που διεξήγαγε τη μελέτη.

Συχνά οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών παρουσιάζουν μια υψηλή δραστηριότητα του Συμπαθητικού Νευρικού Συστήματος η οποία σύμφωνα με την ερευνήτρια θα μπορούσε να είναι αιτία του Συνδρόμου και ο Βελονισμός φαίνεται να είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει με πολύ καλά αποτελέσματα.

Οι εξειδικευμένοι Ιατρικοί – Βελονιστές του Ινστιτούτου μας, επί σειρά ετών αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη επιτυχία τις δύο παραπάνω παθήσεις αφού προηγουμένως αναλύσουν και αξιολογήσουν την εργαστηριακή και κλινική εικόνα της ασθενούς.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα