Ημικρανία & Ιατρικός Βελονισμός

Τι είναι η ημικρανία

Η ημικρανία είναι ένα νευρολογικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από ισχυρό πονοκέφαλο,  στο ήμισυ του κεφαλιού (αλλά όχι πάντα), με συμπτώματα που συνήθως συνοδεύουν όπως ναυτία, ενόχληση στο φως και στον θόρυβο. Αν συνυπάρχει με οπτικές διαταραχές ή μούδιασμα στο μισό σώμα την ονομάζουμε ημικρανία με αύρα.

Μια ήμερα με σοβαρή κρίση ημικρανίας προκαλεί μια προσωρινή αναπηρία. Στο τέλος της κρίσης, παραμένει συχνά ένα αίσθημα κόπωσης, κακουχίας και διάθεσης για ύπνο.

Από ημικρανία πάσχει συνολικά το 12%  του πληθυσμού (18% στις γυναίκες, 6-7% στους άνδρες), είναι 3 φορές συχνότερη στις γυναίκες ενώ οι κρίσεις στην ηλικία των 40 ετών κορυφώνονται και η κληρονομικότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Θεωρείται μια πολύπλοκη και πολυπαραγοντική παθολογία στης οποίας την παθογένεση συνεισφέρουν πολλοί και διαφορετικοί περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες.

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που πιθανόν να προκαλούν την ημικρανία:

  • Η έκθεση του ασθενούς σε πολύ έντονα φώτα ή δυνατούς θορύβους και μυρωδιές.
  • Το αίσθημα της υπερκόπωσης.
  • Οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες και κυρίως τα οιστρογόνα. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν ημικρανία με την έναρξη της περιόδου, στην κύηση και στην εμμηνόπαυση καθώς και στην θεραπεία με αντισυλληπτικά
  • Η στέρηση ύπνου ή μια αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου
  • Ορισμένα τρόφιμα όπως η σοκολάτα, κάποια τυριά ή πρόσθετες ουσίες συντήρησης τροφίμων.
  • Ορισμένα αλκοολούχα ποτά όπως το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα, η ασπαρτάμη, ο καφές. Επίσης, σε ορισμένους ανθρώπους η νηστεία
  • Το στρες είναι ο κύριος παράγοντας πρόκλησης της ημικρανικής κρίσης
  • Η σεξουαλική πράξη
  • Οι αλλαγές στον καιρό

Η Ημικρανία στην κινεζική ιατρική

Στην κινεζική ιατρική και τον βελονισμό, αν και η δυτική ταξινόμηση του ”πονοκεφάλου – ημικρανίας” δεν ισχύει, αναγνωρίζουν πολλά κοινά συμπτώματα. Ο “πονοκέφαλος – ημικρανίας ” αποδίδεται σε μια ανισορροπία του οργανισμού που μπορεί να προκληθεί από επιβλαβή συναισθήματα, δίαιτες και λάθος συνήθειες, όπως και από την αρνητική δράση των κλιματολογικών συνθηκών. Κάθε κλιματική υπέρβαση μπορεί να αλλάξει σημαντικά την ισορροπία μας τόσο σωματικά όσο και διανοητικά.  Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε εάν ο πονοκέφαλος – ημικρανία” επιδεινώνεται το καλοκαίρι ή το χειμώνα, ή εάν εμφανίζεται όταν ο καιρός αλλάζει. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στην κινεζική ιατρική μιλάμε για πονοκέφαλο – ημικρανία από υγρασία ή από πονοκέφαλο με αέρα ή κρύο.

Αποτελεσματικότητα του βελονισμού  στη θεραπεία των ημικρανιών.

Ο βελονισμός είναι σίγουρα μια αποτελεσματική θεραπεία της ημικρανίας. Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν πώς ο βελονισμός μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα τουλάχιστον συγκρίσιμη με τη φαρμακολογική θεραπεία.

Οι απαιτούμενες συνεδρίες που χρειάζονται είναι περίπου 12 ανάλογα με την σοβαρότητα της κλινικής κατάστασης και μπορούν να συνδυαστούν με βοτανοθεραπεία. Ασκήσεις χαλάρωσης και τεχνικές όπως το Mindfulness έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία κατά το παρελθόν σε ασθενείς που έπασχαν από ημικρανία.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα