Κατάθλιψη & Ιατρικός Βελονισμός

Ο Βελονισμός είναι από τις  αρχαιότερες  θεραπευτικές μεθόδους, που χρησιμοποιείται έως σήμερα κι έχει προέλευση την Κίνα. Μπορεί να εφαρμοστεί στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων και ασθενειών, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες, είναι απόλυτα φυσική μέθοδος και μπορεί να εφαρμοστεί είτε μόνη της, είτε συνδυαστικά με άλλες θεραπείες, επιταχύνοντας και ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά τους.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, όπως βοηθάει η ψυχοθεραπεία, έτσι και ο βελονισμός, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται στο Ινστιτούτο μας, πάντοτε από ιατρούς-βελονιστές,  και παρέχει γρήγορα και μακροχρόνια αποτελέσματα, ανακουφίζοντας τον ασθενή.

Τι είναι η κατάθλιψη;

Με τον όρο κατάθλιψη, εννοούμε μια σοβαρή διαταραχή της ψυχικής διάθεσης. Είναι ένα σύμπτωμα όπου συχνά εμπεριέχει και την υποκειμενική εμπειρία της θλίψης. Αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας που εμφανίζεται σε όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή το κοινωνικό επίπεδο με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στις γυναίκες (λόγω γέννας, ορμονών, εμμηνόπαυσης,  κ.α).
Έχει βάση βιολογική ή κοινωνική και επειδή επιβαρύνει καταλυτικά τη ζωή των ασθενών επιβάλλεται η διάγνωση και αντιμετώπισή της. Όταν ένα άτομο είναι καταθλιπτικό, κάθε συναίσθημα βιώνεται πολύ έντονα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι κοινές ψυχικές διαταραχές αυξάνουν σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ 1990-2013, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν υποφέρει από κατάθλιψη και/ή άγχος αυξήθηκε κατά 50%. Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται από μία από τις δυο αυτές ψυχικές διαταραχές.

Χρόνιοι πόνοι, αϋπνία και κούραση είναι  συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται παράλληλα με την κατάθλιψη, και ο Βελονισμός τα αντιμετωπίζει. Ο Βελονισμός απελευθερώνει ενδορφίνες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, βοηθώντας έτσι στην απόκτηση ευφορίας και ενεργητικότητας.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα όπως:

• διαταραχές ύπνου
• κλάματα
• στομαχικές διαταραχές
• αδυναμία συγκέντρωσης
• ευερεθιστότητα
• μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες που αγαπάμε
• χαμηλή αυτοεκτίμηση
• άγχος
• διαταραχές μνήμης
• σωματικοί πόνοι
• αλλαγή στην όρεξη που οδηγεί σε μεταβολή του σωματικού βάρους
• έλλειψη κινήτρων

Με ποιον τρόπο μπορεί ο Βελονισμός να βοηθήσει στην κατάθλιψη;

Μέσω της διαδικασίας του ιατρικού βελονισμού αυξάνονται τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών. Ο εξειδικευμένος ιατρός – βελονιστής διεγείρει επιλεγμένα σημεία του σώματος, επηρεάζοντας την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με το αίσθημα του πόνου και του άγχους. Με τον τρόπο αυτό, απενεργοποιεί το σημείο του εγκεφάλου που ευθύνεται για τη θλίψη. Έτσι, ο βελονισμός προκαλεί μια φυσική ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης επιτυγχάνοντας ισορροπία στο μυαλό και στο σώμα.

Ποια είναι  η διαδικασία;

Στην πρώτη επίσκεψη, ο ασθενής πρέπει να προσκομίσει  το αναλυτικό ιατρικό  ιστορικό του. Με τον εξειδικευμένο ιατρό – βελονιστή του Ινστιτούτου μας αναλύεται  ο τρόπος ζωής του όπως η διατροφή,  η άσκηση και όποιες άλλες δραστηριότητες μπορεί να επηρεάζουν την κατάστασή του.

Ο Βελονισμός περιλαμβάνει την τοποθέτηση πολύ λεπτών βελονών στο σώμα και το πρόσωπο. Η τοποθέτηση γίνεται σε σημεία πίεσης που αφορούν συγκεκριμένα σημεία του ανθρώπινου σώματος. 

Ακολουθώντας συγκεκριμένο πρόγραμμα συνεδριών, τα περισσότερα συμπτώματα της κατάθλιψης/μελαγχολίας ανακουφίζονται και γίνονται διαχειρίσιμα από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες. Ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητές του, γίνεται περισσότερο κοινωνικός και αισθάνεται συνολικά καλύτερα καθώς τα συμπτώματα της κατάθλιψης ξεκινούν να υποχωρούν.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα