Νευραλγία Τριδύμου & Ιατρικός Βελονισμός

Τι είναι η Νευραλγία Τριδύμου

H νευραλγία τριδύμου είναι ένα σύνδρομο χρόνιου νευροπαθητικού πόνου του προσώπου και οφείλεται σε προσβολή του τριδύμου νεύρου. Προσβάλλει κυρίως άτομα ηλικίας 50-70 ετών, εκ των οποίων το 60% είναι γυναίκες. Η Νευραλγία Τριδύμου Νεύρου είναι μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση που συνήθως προσβάλει την μία πλευρά του προσώπου. Ως επί το πλείστον συμβαίνει αυτόματα, ωστόσο μερικές φορές σχετίζεται με  τραύμα ή οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Το Τρίδυμο Νεύρο νευρώνει  το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου προσώπου . Χωρίζεται σε τρεις κλάδους, τον οφθαλμικό, τον άνω γναθιαίο και τον κάτω γναθιαίο, οι οποίοι κατανέμονται στην περιοχή του προσώπου.

Η πιθανότερη αιτία για την εκδήλωση του Τριδύμου Νεύρου θεωρείται η συμπίεση του από κάποιο  κοντινό αγγείο . Συνήθως πρόκειται για την άνω παρεγκεφαλιδική αρτηρία.

Επίσης η Νευραλγία Τριδύμου μπορεί να οφείλεται στην απομυελίνωση του τριδύμου λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας ή στη συμπίεση του νεύρου από όγκο.

Η Διάγνωση και τα Συμπτώματα

Στον κάθε άνθρωπο η συμπτωματολογία εμφανίζεται διαφορετικά. Οι κρίσεις μπορεί να διαρκούν από μερικά  δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά και η διάρκεια της νευραλγίας μπορεί να αφορά μέρες, εβδομάδες ή ακόμα μήνες.

Οι κρίσεις πυροδοτούνται από διάφορους παράγοντες εσωτερικούς ή εξωτερικούς όπως  το κρύο, το άγγιγμα, η ομιλία, η μάσηση, η κατάποση, το πλύσιμο του προσώπου, το ξύρισμα,  το βούρτσισμα των δοντιών, το γέλιο, και φυσικά από το στρες οποιασδήποτε αιτιολογίας.

Για τη διάγνωση είναι υποχρεωτική η νευρολογική εκτίμηση και στην πλειονότητα των περιπτώσεων συνίσταται και η μαγνητική τομογραφία, έτσι ώστε ο θεράπων ιατρός να διαπιστώσει  κατά πόσο  εμπλέκεται το Τρίδυμο Νεύρο και ποιός κλάδος του, καθώς και για να αποκλειστούν αίτια που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης.

Η μαγνητική τομογραφία είναι  απαραίτητη προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σκλήρυνσης κατά πλάκας ή δευτεροπαθούς πίεσης του τριδύμου από κάποιον όγκο.

Τι μπορεί να προσφέρει ο Ιατρικός Βελονισμός

Ο Ιατρικός Βελονισμός είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης της Νευραλγίας Τριδύμου. Μπορεί να εφαρμοστεί συμπληρωματικά με άλλες θεραπείες, είτε συμβατικές, είτε εναλλακτικές, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και αποκλειστικά σαν θεραπευτική επιλογή.

Στην πρώτη επίσκεψη για Βελονισμό θα ζητηθεί από τον ασθενή το αναλυτικό ιατρικό ιστορικό του και η περιγραφή του τρόπου ζωής του. Πιο συγκεκριμένα, η διατροφή που ακολουθεί, η άσκηση και όποιες άλλες δραστηριότητες μπορεί να επηρεάζουν την Νευραλγία Τριδύμου. 

Ο Βελονισμός περιλαμβάνει την τοποθέτηση πολύ λεπτών βελονών στο σώμα και το πρόσωπο του ασθενούς  καθώς και στο αυτί. Ειδικά με την χρήση του Ωτοβελονισμού  επιτυγχάνουμε θεαματικά αποτελέσματα στην πλειοψηφία των ασθενών. Υποχώρηση των έντονων συμπτωμάτων παρατηρείται συνήθως μετά την έκτη συνεδρία Βελονισμού. Από το σημείο αυτό και μετά, οι βελονιστικές συνεδρίες πραγματοποιούνται σε αραιότερα χρονικά διαστήματα (συνήθως δύο με τρεις  φορές την εβδομάδα) και μειώνονται προοδευτικά τα αναλγητικά φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής. Μέχρι την πλήρη ύφεση των ενοχλημάτων απαιτούνται περίπου 12 συνεδρίες Βελονισμού, ανάλογα με την περίπτωση.Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι από 20 έως 30 λεπτά .

Για τη Νευραλγία του Τριδύμου τα αποτελέσματα με την εφαρμογή του Βελονισμού είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, κάτι που αναγνώρισε και ο Π.Ο.Υ. στην συνεδρίασή του τον Δεκέμβριο του 1979, όταν έθεσε τις ενδείξεις του Βελονισμού.

Η νευραλγία τριδύμου είναι μια από τις επίσημες ενδείξεις που ο Βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μόνος του ως θεραπευτική επιλογή.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα