Οσφυαλγία – Ισχιαλγία & Ιατρικός Βελονισμός

osfialgia-velonismos

Τι είναι η Οσφυαλγία

Οσφυαλγία, από τις λέξεις οσφύς (μέση) και άλγος (πόνος), ή λουμπάγκο,  αποκαλούμε τον πόνο στην περιοχή της μέσης μέχρι την μηρογλουτιαία πτυχή. Όταν αντανακλά στο κάτω άκρο λόγω πίεσης κάποιου νεύρου ή της ρίζας του νεύρου τότε μιλάμε για το σύμπτωμα της Ισχιαλγίας.

Η Οσφυαλγία, όπως και η Ισχιαλγία, δεν είναι παθήσεις, είναι συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε διάφορες παθήσεις.

Η σπονδυλική στήλη είναι το κύριο όργανο στήριξης του σώματος και υποστήριξης της νευρικής λειτουργίας. Αποτελείται από 32 σπονδύλους που διακρίνονται σε αυχενικούς, θωρακικούς,  οσφυϊκούς, ιερούς – κοκκυγικούς και επιτρέπουν την όρθια στάση. Μεταξύ των σπονδυλικών σωμάτων βρίσκονται οι ισχυροί και ελαστικοί μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Έχουν ρόλο που προσομοιάζει με αυτό του αμορτισέρ για την απορρόφηση των κραδασμών. Με αυτό ακριβώς τον τρόπο επιτρέπονται οι κινήσεις κάμψης και έκτασης.

Τι προκαλεί την Οσφυαλγία

Η αιτιολογία εξαρτάται από την ηλικία. Σε νέα άτομα ο πόνος στη μέση οφείλεται συχνότερα σε αλλοίωση του μεσοσπονδυλίου δίσκου, ενώ  σε μεγαλύτερες ηλικίες, οφείλεται τις περισσότερες φορές σε χρόνιες εκφυλιστικές αλλοιώσεις της σπονδυλικής στήλης. Η ηλικία διαφοροποιεί σύμφωνα με την κλασική ιατρική και την αντιμετώπιση. 

Ισχιαλγία είναι ο πόνος που αντανακλά από τη μέση κατά μήκος του κάτω άκρου με συνοδεία  μουδιάσματος και μυϊκή αδυναμία στο πόδι. Η Ισχιαλγία είναι το αποτέλεσμα της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου,  δηλαδή της μετατόπισης ενός τμήματος του πυρήνα του μεσοσπονδυλίου δίσκου προς τα πίσω σε σημείο που ασκεί πίεση σε μία νευρική ρίζα του ισχιακού νεύρου.
Η Οσφυαλγία είναι η πιο συχνή αιτία προσωρινής ανικανότητας στην εργασία. Ενοχοποιείται για το περίπου 25% των προσωρινών αναπηριών και το 40% των μόνιμων, γι΄ αυτό και ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται παγκοσμίως στην πρόληψή της. Είναι συχνότερη στην 4η και 5η δεκαετία της ζωής και συνήθως οφείλεται σε εκφύλιση των κατώτερων οσφυϊκών διαστημάτων που είναι τα πιο κινητά.

Το  95 % των ατόμων καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους θα εμφανίσουν ένα επεισόδιο Οσφυαλγίας ή Ισχιαλγίας.Είναι η 2η πιο συχνή αιτία παθολογίας νευρολογικού χαρακτήρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αμερικανοί ξοδεύουν τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για αυτήν την πάθηση που χαρακτηρίζεται ως “πόνος στην μέση”.

Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, η σπονδυλική στήλη  αποκτά ιδιαίτερη σημασία ακόμη και πέρα από τις συνήθεις δυναμικές εκτιμήσεις. Περιέχει τον νωτιαίο μυελό ο οποίος συνιστά την κυριότερη νευρική οδό που συνδέει τον εγκέφαλο με το υπόλοιπο σώμα άλλα ταυτόχρονα συμμετέχει στη μετατροπή του Jing σε Qi και μετά στο Shen υπεύθυνο για την ψυχική σταθερότητα του ατόμου. Αυτή είναι και η αιτιολόγηση ορισμένων πόνων σε αυτήν την ανατομική περιοχή οι οποίοι εξηγούνται, αν και δεν υπάρχουν ανατομικές αλλοιώσεις, λόγω της σύγκρουσης μεταξύ της θέλησης και της ικανότητας του ίδιου του ατόμου στις στιγμές της καθημερινής ζωής.

Η επίδραση του Ιατρικού Βελονισμού στην Οσφυαλγία

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (Βελονισμός) δρα μέσω της εισαγωγής και του χειρισμού λεπτών βελονών σε συγκεκριμένες περιοχές του δέρματος. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο Βελονισμός δημιουργεί μια ηλεκτρική διέγερση η οποία, στην θεραπεία πόνου, παρεμβαίνει στις επώδυνες περιοχές με αποτέλεσμα την εξαφάνισή τους. Εκτός από την επίτευξη της αναλγησίας, ο Βελονισμός  έχει αντιφλεγμονώδη δράση, συμβάλει στην νευροενδοκρινική ρύθμιση καθώς δρα και στην ψυχο-συναισθηματική σφαίρα.

Ο Βελονισμός στη θεραπεία του χρόνιου πόνου είναι αποτελεσματικός στο 65% – 85% των ασθενών.

Σύμφωνα με έρευνες, η βελτίωση με τον Βελονισμό στην  θεραπεία του πόνου  είναι κλινικά πιο σημαντική και μακροχρόνια από την κλασική φαρμακευτική αγωγή.

Η θεραπεία της Οσφυαλγίας ξεκινάει με 2 συνεδρίες ανά εβδομάδα και μετά για έξι συνεδρίες μια φορά την εβδομάδα, για ένα σύνολο 12 θεραπειών/συνεδριών.