Ουροποιητικό Σύστημα & Ιατρικός Βελονισμός

Τι είναι το Ουροποιητικό Σύστημα

Το Ουροποιητικό Σύστημα, επίσης γνωστό ως Νεφρικό Σύστημα, αποτελείται από τα νεφρά, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Ο σκοπός του είναι να εξαλείψει τα απόβλητα από το σώμα, να ρυθμίσει τον όγκο του αίματος και την αρτηριακή πίεση, να διατηρεί το ισοζύγιο του νερού, να ελέγξει τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών και των μεταβολιτών και να ρυθμίσει το pH του αίματος. Το Ουροποιητικό Σύστημα είναι το σύστημα αποστράγγισης του σώματος για την τελική απομάκρυνση των ούρων.

Διαταραχές του Ουροποιητικού Συστήματος

Οι διαταραχές του  Ουροποιητικού  Συστήματος  προκαλούνται γενικά από φλεγμονώδεις  διεργασίες  μολυσματικής  φύσης,  επηρεάζουν τα νεφρά και συχνά εμπλέκουν και την ουροδόχο κύστη.  Οι πιο συχνές διαταραχές είναι η κυστίτιδα, η ουρηθρίτιδα, οι πέτρες στα νεφρά, η κυστική ουρητηρίτιδα και μεταξύ των συμπτωμάτων που εντοπίζουμε είναι τα προβλήματα με την ούρηση, αίμα στα ούρα, πυρετός, οσφυϊκός ή πυελικός πόνος καθώς και η ναυτία. Μεταξύ των παραγόντων προδιάθεσης για την εμφάνισή τους είναι η υπέρταση, ο διαβήτης, οι πέτρες και η απόφραξη του Ουροποιητικού Συστήματος.

Η Αντιμετώπιση των Διαταραχών του Ουροποιητικού Συστήματος

Οι διαταραχές εάν αντιμετωπιστούν σωστά, οι λοιμώξεις του Ουροποιητικού Συστήματος υποχωρούν γρήγορα, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να υποτροπιάζουν  και μερικές φορές να μετατρέπονται σε πολύ σοβαρές ασθένειες.

Στην περίπτωση οξέων λοιμώξεων του Ουροποιητικού Συστήματος, ο Βελονισμός θα πρέπει να συνδυάζεται με αντιβιοτική θεραπεία για τον έλεγχο της οξείας φλεγμονής.

Στην Παραδοσιακή  Κινεζική  Ιατρική (TCM) η Ουροδόχος  Κύστη  και τα νεφρά,  που συνδέονται στενά μεταξύ τους, αντιπροσωπεύουν  το «στοιχείο του  νερού» του σώματός μας, φιλτράρουν το αίμα και διαχειρίζονται την ισορροπία νερού-ηλεκτρολυτών  του  ανθρωπίνου σώματος.

Στο Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού η διαχείριση ουρολογικών προβλημάτων  βασίζεται σε Ιατρούς Βελονιστές  που διαθέτουν εμπειρία στην Παραδοσιακή  Κινέζικη Ιατρική,  ικανοί να εντοπίσουν άμεσα τις αιτίες της διαταραχής του Ουροποιητικού Συστήματος  και, μετά από την προσεκτική λήψη ιατρικού ιστορικού, να βρουν την καταλληλότερη κι εξατομικευμένη θεραπεία για την επίλυσή του.

Σε περιπτώσεις που αυτό κριθεί απαραίτητο μπορεί να υπάρξει  στενή συνεργασία με εξειδικευμένους  επαγγελματίες της Συμβατικής Ιατρικής ώστε να συνδυαστούν  οι θεραπείες Ιατρικού Βελονισμού  με εκείνες  της  κλασικής  ιατρικής.

Στόχος μας είναι  η αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους  και η εξουδετέρωση των πιθανών παρενεργειών. Ο Βελονισμός  μπορεί  να αντιμετωπίσει τις συγκεκριμένες διαταραχές, να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να συμβάλει στη μείωση των επιπλοκών και πιθανών υποτροπών. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία συντήρησης σε μακροχρόνια προβλήματα καθώς και να μειώσει την ανάγκη για φάρμακα και χειρουργική επέμβαση. 

Περιπτώσεις που, επίσης, μπορούμε να διαχειριστούμε επιτυχώς με τον Βελονισμό είναι η άσηπτη προστατίτιδα, η κυστίτιδα, οι διαταραχές ούρησης που οφείλονται στον προστάτη, η υπογονιμότητα και οι διαταραχές στυτικής δυσλειτουργίας.   

Ερμηνείες κατά την θεωρία του Βελονισμού

Τα νεφρά και η ουροδόχος κύστη είναι υπεύθυνα για το Ουρογεννητικό Σύστημα. Σε ομαλή-φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού, μας προστατεύει από το κρύο αλλά και τον φόβο σύμφωνα με αρχαία κινέζικα βιβλία. Αντίθετα, όταν η λειτουργία του δεν είναι ομαλή, ο οργανισμός μας καθίσταται λιγότερο ανθεκτικός στο κρύο, τους φόβους, το άγχος, γινόμαστε ευάλωτοι και κλαίμε ευκολότερα. Μπορεί να ακουστεί παράξενο στα αυτιά ενός σύγχρονου ιατρού που είναι εξοικειωμένος με τα στοιχεία των εξετάσεων αίματος, αλλά σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική η ψυχική μας κατάσταση ρυθμίζει τη σωματική μας σε μεγαλύτερο εύρος από ότι είναι κοινά αποδεκτό.

Για τη θεραπεία διαταραχών του Ουροποιητικού Συστήματος, χρησιμοποιούνται στην Παραδοσιακή  Κινεζική  Ιατρική  θεραπευτικές τεχνικές που περιλαμβάνουν  πολλαπλούς  μεσημβρινούς (ενεργειακά κανάλια), συχνά μακριά από την επώδυνη πηγή, αλλά συνδέονται στενά, σωματικά και ενεργειακά, με τα προσβεβλημένα όργανα. Αυτή η διαδικασία παρέμβασης  είναι το θεμέλιο στο οποίο βασίζεται η Παραδοσιακή  Κινέζικη  Ιατρική, όπου τα πάντα στον ανθρώπινο οργανισμό θεωρούνται αλληλοσυνδεόμενα.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα