Ψωρίαση & Ιατρικός Βελονισμός

psoriasi-velonismos-athina

Τι είναι η Ψωρίαση;

Με τον όρο Ψωρίαση αναφερόμαστε σε μια μη μεταδοτική χρόνια δερματική νόσο αυτό-άνοσης προέλευσης που επηρεάζει το ανθρώπινο δέρμα και συχνά τις αρθρώσεις. Στην πλειοψηφία των ασθενών η ψωρίαση εμφανίζεται πριν την ηλικία των 40 ετών, προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού δίχως συγκεκριμένη αιτιολογία και η εμφάνιση της σε νεαρούς πληθυσμούς είναι εξαιρετικά σπάνια.

Ο ψυχολογικός αντίκτυπος για τον ασθενή είναι συχνά έντονος εξαιτίας των κλινικών συμπτωμάτων της Ψωρίασης. Το άτομο αισθάνεται αποκομμένο κοινωνικά με αποτέλεσμα πολλές φορές να δυσκολεύει η καθημερινότητα του.

Αιτίες της νόσου

Η έναρξη και η πρόοδος της συγκεκριμένης πάθησης μπορεί να οφείλεται τόσο σε γενετικούς όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες με κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν κληρονομική προδιάθεση για την ασθένεια.  Η εμφάνιση της είναι εποχική με 2 εξάρσεις ανά έτος (άνοιξη και χειμώνα). Η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες την καταστέλλουν. Ένας αριθμός παραγόντων όπως το άγχος/στρες, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, το κλίμα (ιδιαίτερα οι χαμηλές θερμοκρασίες), η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, η παχυσαρκία,  η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων  έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της έντασης των συμπτωμάτων. Στα άτομα με γενετική προδιάθεση συγκεκριμένες λοιμώξεις έχουν ως αποτέλεσμα συχνά την πυροδότηση της ασθένειας.

Τα σημάδια και τα σημεία εμφάνισης της Ψωρίασης

Η Ψωρίαση έχει κυρίως ήπια συμπτωματολογία στα ¾ των ασθενών με ποικίλη έκφραση συμπτωμάτων. Πλάκες ερυθρού και επηρμένου δέρματος, που καλύπτονται από λευκές φολίδες είναι η πιο συνήθης εμφάνιση αυτών. Αυτές οι πλάκες εμφανίζονται τις περισσότερες φορές στους αγκώνες, στα γόνατα και γενικά στις αρθρώσεις καθώς και στο τριχωτό της κεφαλής.

Τα κύρια συμπτώματα της Ψωρίασης είναι τα παρακάτω:

  • Ερυθροδερμική ψωρίαση με φλεγμονή του δέρματος που συνοδεύεται από έντονη ερυθρότητα
  • Φλυκταινώδης ψωρίαση εξαιτίας της ύπαρξης φλυκταινών
  • Σταγονοειδής ψωρίαση με  σημεία σαν κηλίδες
  • Δέρμα που παρουσιάζει αιμορραγία με έντονα σημεία ξηρότητας και «σκασμένο» δέρμα.
  • Αίσθημα πόνου, καψίματος ή κνησμού
  • Δυσκαμψία αρθρώσεων, ως ένδειξη ψωριασικής αρθρίτιδας, η οποία αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή από τους θεράποντες ιατρούς.

Ψωρίαση και Ιατρικός Βελονισμός

Η θεραπεία με τον Βελονισμό θεωρείται  ως εναλλακτική θεραπεία για τη νόσο της Ψωρίασης σε συνδυασμό με την Βοτανοθεραπεία. Η άμεση σχέση της συγκεκριμένης νόσου με την ύπαρξη έντονου άγχους και στρες στον ασθενή καθοδηγεί τον Ιατρό – Βελονιστή για τα κατάλληλα πρωτόκολλα Βελονιστικής Θεραπείας.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο Ιατρός – Βελονιστής προτείνει συνδυαστικά και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του ασθενούς και του τρόπου ζωής του για την μείωση των συμπτωμάτων. Στόχος είναι μετά το πέρας της καθορισμένης θεραπείας η μείωση του αριθμού των πλακών και του μεγέθους τους καθώς και το πόσο έντονη ερυθρότητα αυτές εμφανίζουν.