Συναισθηματική Υπερφαγία & Ιατρικός Βελονισμός

Τι είναι η Συναισθηματική Υπερφαγία

Ως Συναισθηματική Υπερτροφία ορίζεται “η τάση για φαγητό ως απάντηση σε θετικά και αρνητικά συναισθήματα”.

Η Συναισθηματική Υπερφαγία (stress eating, emotional overeating) που στις περισσότερες των περιπτώσεων συνδέεται με την ψυχαναγκαστική υπερφαγία (compulsive overeating),  είναι η ακατάσχετη και υπερβολικά αυξημένη κατανάλωση φαγητού, αποτέλεσμα μιας  αρνητικής και καταπιεσμένης ψυχολογικής κατάστασης.

Η προέλευση των διατροφικών διαταραχών είναι συνήθως πολυπαραγοντική. Βιολογικοί, ψυχολογικοί, κοινωνικοί και ατομικοί παράγοντες είναι εκείνοι που συχνά αλληλοεπιδρούν και οδηγούν σε υπερφαγικά επεισόδια.

Πρόκειται για  ένα είδος εθισμού και παρουσιάζει, όπως κάθε άλλος εθισμός, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και κύκλους με διαφορετικές εξάρσεις και χρόνους.

Συναισθήματα που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιου είδους κρίσεις  είναι η λύπη, ο θυμός, το άγχος, ο εκνευρισμός, η πλήξη, η μοναξιά, η απογοήτευση και η αίσθηση του ανεκπλήρωτου. Επίσης, μπορεί να πυροδοτηθούν από δυσάρεστα γεγονότα ή καταστάσεις, όπως π.χ. ένα διαζύγιο, μια φυσική απώλεια, μια ξαφνική αλλαγή περιβάλλοντος, η  απώλεια εργασίας, όπου η υπερφαγία λειτουργεί ως τρόπος καταστολής δυσάρεστων συναισθημάτων χωρίς να υπάρχει πραγματική βιολογική πείνα και το άτομοείναιαδύναμο να επιβληθεί στον εαυτό του.

Το υπερβολικό φαγητόγίνεται η θεραπεία του ατόμου. Αυτή η συγκεκριμένη συμπεριφορά μας οδηγεί σε ενοχή, η όποια προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες με αποτέλεσμα την δημιουργία  ενός φαύλου κύκλου, ο οποίος οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Η συγκεκριμένηπαθολογική πείνα, εμφανίζεται ξαφνικά ακόμα και μετά την κατανάλωση του κανονικού γεύματος με εμφανή και έντονηεπιθυμία  συγκεκριμένων τροφίμων. Οι επιθυμητές τροφές είναι συγκεκριμένες, συνήθως πλούσιες σε θερμίδες και λιπαρά, τροφές πλούσιες σε κορεσμένους υδατάνθρακες.

Τα υποκατάστατα (όπως τα light προϊόντα) δεν αποφέρουν την ίδια αίσθηση ικανοποίησης. Είναι μια ανάγκη που εκδηλώνεται άμεσα και επιτακτικά λόγω της συναισθηματικής έντασης του ατόμου. Το σώμα μας επιζητά μέσω του φαγητού γρήγορη ανακούφιση από τη δυσάρεστη ψυχολογική κατάσταση που βιώνει.

Η διαφορά της  συναισθηματικής υπερφαγίας από  την  ψυχογενή βουλιμία συνίσταται στο γεγονός της μη πρόκλησης εμετού, χρήσης καθαρτικών, δίαιτας, η έντονης άθλησης  με αποτέλεσμα το άτομο να καταλήγει υπέρβαρο.

Αποσπάστε την σκέψη σας

Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ (HarvardMedicalSchool) σε πρόσφατη δημοσίευσή  της, σημειώνει:

Οι καλύτεροι αντιπερισπασμοί  από  την Συναισθηματική Υπερτροφία είναι πράγματα που διαρκούν μόνο περίπου πέντε λεπτά – αρκετό χρόνο για να σας βοηθήσουν να «αλλάξετε ταχύτητα».

Ιδού μερικές απλές ιδέες:

  • απολαύστε έναν 5λεπτο περίπατο
  • καθίστε έξω από το σπίτι σας
  • βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και χορέψτε
  • καλέστε έναν φίλο σας στο τηλέφωνο

Όσους περισσότερους τρόπους μπορείτε να σκεφτείτε για να αποσπάσετε τον εαυτό σας, τόσο ευκολότερο θα γίνει, με την πάροδο του χρόνου, να σταματήσετε την Συναισθηματική Υπερφαγία. Ιδανικά, η αντίσταση θα αποτελέσει την νέα σας συνήθεια.

Αναζητώντας βοήθεια

Εάν αποτύχετε στην προσπάθεια να σταματήσετε μόνοι σας το στρες, εξετάστε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε θεραπευτή γιαΓνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία(cognitivebehavioraltherapyorCBT).Το CBT σας ενθαρρύνει να ανακαλύψετε και να εκθέσετε αρνητικούς και μη παραγωγικούς τρόπους σκέψης – όπως να καταβροχθίσετε αυτήν τη σοκολάτα – και σας διδάσκει να αντικαταστήσετε αυτά τα μοτίβα σκέψης με πιο χρήσιμα.

Συναισθηματική Υπερφαγία και Βελονισμός

Η δράση του Βελονισμού στη Συναισθηματική Υπερφαγία αφορά το κέντρο της όρεξης. Μια εξατομικευμένη θεραπεία Ιατρικού Βελονισμού μπορεί να προκαλέσει την «επανεκκίνηση του εγκεφάλου» ώστε διαγράψει τους ψυχολογικούς παράγοντες που οδήγησαν στην τάση για φαγητό. Το αποτέλεσμα είναι  να επανέλθει,μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, ο οργανισμός σε ισορροπία και το σώμα στα φυσιολογικά του κιλά. Το διάστημα αυτό διαφέρει ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή και το πρωτόκολλο θεραπείας που θα επιλεγεί.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι –  Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 402

E-mail: contact at velonismos-iatrikos.gr

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την  περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα